Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Νομιμοποίηση των servicers να ζητούν προκαταβολές από δανειολήπτες - Όλα όσα προβλέπει τροπολογία


Προκαταβολή από τον δανειολήπτη για να του εγκρίνουν αίτημα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα έχουν την δυνατότητα να ζητούν οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων:

Η πρόβλεψη αυτή περιλαμβάνεται σε τροπολογία, η οποία ενσωματώθηκε την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο που αφορά στις εν λόγω Εταιρείες, γνωστές και ως servicers, αφού αυτό τέθηκε σε διαβούλευση και κατατέθηκε προς ψήφιση στην Βουλή. Έτσι, ικανοποιήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σχετικό αίτημα των ίδιων των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Εφόσον, λοιπόν, το κρίνουν απαραίτητο, οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων θα έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν προκαταβολή έως και 10% επί του κεφαλαίου, για να εγκρίνουν την ένταξη οφειλών στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

 Προκαταβολή για την συγκατάθεση των servicers

Πέρα όμως από την συγκεκριμένη πρόβλεψη υπάρχει και μία ακόμη στην ίδια τροπολογία – προσθήκη, μέσω της οποίας servicers αποκτούν πλήρη νομική θωράκιση προκειμένου να επισπεύδουν πλειστηριασμούς, καθώς οι εταιρείες διαχείρισης νομιμοποιούνται να ασκούν κάθε ένδικο μέσο και να προβαίνουν σε δικαστική ενέργεια.

Επί της ουσίας οι servicers θα δύνανται να ζητούν την προκαταβολή του 10% σε όσους δανειολήπτες έχει κοινοποιηθεί πρόγραμμα πλειστηριασμού. Το άρθρο της σχετικής τροπολογίας προβλέπει ότι για περιπτώσεις οφειλετών στους οποίους έχει κοινοποιηθεί πρόγραμμα πλειστηριασμού, εξαιρουμένων των ευάλωτων για τους οποίους έχει εκδοθεί βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη, η αντιπρόταση των χρηματοδοτικών Φορέων δύναται να περιέχει προκαταβολή ποσοστού έως 10%, επί του κεφαλαίου, όπως διαμορφώνεται από την πρόταση του υπολογιστικού εργαλείου, η οποία καταβάλλεται στον πιστωτή με το μεγαλύτερο άθροισμα ποσών ανάκτησης ανά οφειλή.

Σύμφωνα με την νομοθετική προσθήκη «ο πιστωτής αυτός δύναται να εξαιρέσει από τη χορηγηθείσα αντιπρόταση τη λήψη της προκαταβολής του προηγούμενου εδαφίου ή να τη μειώσει εφόσον συνεκτιμήσει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τεκμηριώνουν την ιδιαίτερη οικονομική δυσχέρεια ή τυχόν κοινωνικά κριτήρια ή ειδικά προβλήματα υγείας.».

 Νομική θωράκιση για διενέργεια πλειστηριασμών

Στο δεύτερο άρθρο της τροπολογίας-προσθήκης στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών προβλέπεται η «εξαιρετική νομιμοποίηση» στους servicers να ασκούν δικαστικές ενέργειες (πλειστηριασμούς κ.ά.). 

Αναλυτικά:

1. Σε περίπτωση ανάθεσης της διαχείρισης των απαιτήσεων από συμβάσεις δανείων και πιστώσεων σε διαχειριστές πιστώσεων, αυτοί νομιμοποιούνται, ως μη δικαιούχοι διάδικοι, να ασκούν κάθε ένδικο βοήθημα και να προβαίνουν σε κάθε άλλη δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων, καθώς και να κινούν, παρίστανται ή συμμετέχουν σε πτωχευτικές διαδικασίες εξυγίανσης, διαδικασίες αφερεγγυότητας και διευθέτησης οφειλών. 

Εφόσον ο διαχειριστής πιστώσεων συμμετέχει σε οποιαδήποτε δίκη
με την ιδιότητα του μη δικαιούχου διαδίκου, το δεδικασμένο της απόφασης καταλαμβάνει και τον αγοραστή πιστώσεων.

2. Τα έντυπα δημοσίευσης στο αρμόδιο ενεχυροφυλακείο της παρ. 7 του άρθρου 14 και της παρ. 7 του άρθρου 21 αποτελούν πλήρη απόδειξη για την εξαιρετική νομιμοποίηση του διαχειριστή πιστώσεων, χωρίς να απαιτείται η προσκομιδή πρόσθετων εγγράφων ή η τήρηση άλλης διατύπωσης. 

Σε περίπτωση ανάθεσης της διαχείρισης απευθείας από πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα, αρκεί να προσκομίζεται η σύμβαση διαχείρισης σε περιληπτική μορφή ή απόσπασμα αυτής,εφόσον περιέχει τα στοιχεία που ορίζονται στην απόφαση της περ. γ) της παρ. Ι του άρθρου 39.

3. Το παρόν εφαρμόζεται και σε όσες περιπτώσεις σ διαχειριστής πιστώσεων αναλαμβάνει τη διαχείριση απαιτήσεων που έχουν τιτλοποιηθεί σύμφωνα με τον ν. 3156/2003 (Α’ 157). 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η εξαιρετική νομιμοποίηση του διαχειριστή πιστώσεων αποδεικνύεται πλήρως μέσω των εντύπων που προβλέπονται στις παρ. 8 και 16 του άρθρου 10 του ν. 3156/2003, χωρίς να απαιτείται η προσκομιδή πρόσθετων εγγράφων ή η τήρηση άλλης διατύπωσης.

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom