Στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, δύο Σαββατοκύριακα κάθε μήνα, οι ασθενείς που νοσηλεύονται στην καρδιολογική κλινική και η κατάσταση της υγείας τους δεν επιτρέπει να λάβουν εξιτήριο διακομίζονται στην αντίστοιχη κλινική του νοσοκομείου Αγρινίου και τη Δευτέρα το πρωί… επιστρέφουν στο νοσοκομείο Μεσολογγίου. Αιτία αυτής της πρωτότυπης «πατέντας», που εφαρμόζεται τους τελευταίους 3-4 μήνες, είναι οι ελλείψεις γιατρών. Το νοσοκομείο έχει μείνει με τρεις καρδιολόγους, που δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις εφημερίες. Στο ίδιο νοσοκομείο υπηρετεί μια γιατρός στο ακτινολογικό και αυτή με μετακίνηση από το νοσοκομείο Αγρινίου. Οπως είναι λογικό, δεν καλύπτει τις εφημερίες καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, ωστόσο όποτε κληθεί σε επείγοντα περιστατικά βρίσκεται στο νοσοκομείο.
Πριν από λίγες ημέρες η ίδια, όπως και οι τεχνολόγοι του εργαστηρίου, δέχθηκαν λεκτική επίθεση από σύζυγο ασθενούς που είχε παραπεμπτικό για μη επείγουσα αξονική, ο οποίος μάλιστα τους έκλεισε μέσα στον χώρο του αξονικού τομογράφου.
Αναφορά στην Εισαγγελία
Ελλειψη ακτινολόγων παρατηρείται και στο νοσοκομείο Αρτας. Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ σε μια προσπάθεια να δώσει λύση, χρησιμοποίησε το μόνο όπλο που έχει: μετακίνησε μία ακτινολόγο από το Κέντρο Υγείας, η οποία όμως παραιτήθηκε και δεν πήγε. Το νοσοκομείο έχει σοβαρά κενά και σε χειρουργούς και πνευμονολόγους. Μάλιστα, το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία για επισφαλείς συνθήκες εφημέρευσης λόγω έλλειψης γιατρών.
Το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης περιγράφει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Μιχάλης Γιαννάκος, που κάνει λόγο για λειτουργικό αδιέξοδο στο ΕΣΥ, το οποίο επιδεινώνεται συνεχώς λόγω μαζικών αποχωρήσεων των υγειονομικών.
Οπως σημειώνει, γιατροί, νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες ή συνταξιοδοτούνται ή αποχωρούν στο εξωτερικό όπου θα έχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και απείρως καλύτερες αμοιβές.
«Ακόμη και ο ιδιωτικός τομέας πια στη χώρα μας σε πολλές περιπτώσεις προσφέρει καλύτερες αμοιβές», επισημαίνει. Και συνεχίζει: «Δέκα χιλιάδες εργαζόμενοι αποχώρησαν τα τελευταία 2,5 χρόνια από το ΕΣΥ. Αριθμός-ρεκόρ από την ίδρυσή του.
Το 2023 από τα στοιχεία και τη ροή αποχωρήσεων που έχουμε θα προσεγγίσουμε τις 5.000 αποχωρήσεις – αριθμό ρεκόρ για το ΕΣΥ σε ένα έτος. Με μηδενικές προσλήψεις. Προκηρύξεις γιατρών γίνονται, αλλά καθίστανται άγονες. (…) Δεν πρόκειται να προσελκύσουμε γιατρούς με 1.850 ευρώ τον μήνα, νοσηλευτές ή διασώστες με 800 ευρώ τον μήνα, τραυματιοφορείς με 650 ευρώ τον μήνα».
Πέννυ Μπουλούτζα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου