Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Καρότο και μαστίγιο από το ΔΝΤ σήμερα στην Ουάσιγκτον - Τι θα αναφέρει η έκθεση για την Ελλάδα


Χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ με την έκθεση που θα δώσει σήμερα το απόγευμα στην δημοσιότητα και εν πολλοίς θα φανούν οι προθέσεις του
για την Ελλάδα. Αν και δεν έχουν διαρρεύσει πολλές πληροφορίες, εντούτοις πηγές εκτιμούν ότι τα μαντάτα δεν θα είναι και ιδιαίτερα καλά για την Ελλάδα.

Το σίγουρο είναι το Ταμείο θα αναφέρει πως η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις για τον ευρωπαϊκό μέσο όρο οικονομικής ανάπτυξης και θα τονίσει ότι χρειάζεται επειγόντως εμπροσθοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους της αλλά και εξίσου εμπροσθοβαρή μέτρα αύξησης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της, τόσο στη φορολογία όσο και στη συνταξιοδοτική δαπάνη, κάτι που σημαίνει ότι θα δώσει το στίγμα για μείωση του αφορολόγητου, αλλά και των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Το σίγουρο είναι ότι η επιμονή του Ταμείου για την απομείωση του χρέους, γίνεται με ενθουσιασμό δεκτή από την ελληνική πλευρά, ωστόσο το «πακέτο» που θέλει το ΔΝΤ να διανθίσει την αναδιάρθρωση του χρέους προκαλεί τρόμο στην Αθήνα.

Η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ, δεν αναμένεται να συμμεριστεί την ευρωπαϊκή αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα κρίσιμα χρόνια. Κυβέρνηση και Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα «τρέχει» με ρυθμό γύρω στο 2,5%, κάτι που το ΔΝΤ το θεωρεί εκτός πραγματικότητας και θα φέρνει ως παράδειγμα την εικόνα του 2017, που ενώ οι εκτιμήσεις ανέβαζαν την ανάπτυξη στο 2,7%, εντούτοις αυτή προσγειώθηκε στο 1,4%, τη στιγμή που η υπόλοιπη Ευρώπη εμφάνιζε διπλάσιους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης.

Εφόσον το ΔΝΤ κρίνει ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, η μείωση του αφορολόγητου από το 2019 και όχι από το 2020 θεωρείται επιβεβλημένη.

Η άποψη του ΔΝΤ είναι συγκεκριμένη και σταθερή: Η Ελλάδα χρειάζεται μείωση χρέους, όπως ζητά η κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να πάρει αμέσως όλα τα συμφωνηθέντα και ήδη ψηφισμένα δημοσιονομικά μέτρα που προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση.

Αυτές τις μέρες στην αμερικανική πρωτεύουσα θα συνεδριάσει και πάλι το Washington Group, δηλαδή οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας, με τον Μάριο Σεντένο, πρόεδρο του Eurogroup, τον Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ αλλά και τον Φρανσέσκο Ντούτι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι δανειστές θα εξετάσουν διάφορες τεχνικές λύσεις για το ελληνικό χρέος και θα τις ανακοινώσουν στην ελληνική κυβέρνηση. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει την ευκαιρία να διατυπώσει τις απόψεις του στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, κατά πάσα πιθανότητα το ερχόμενο Σάββατο.

Προηγουμένως ωστόσο, την Πέμπτη, η Λαγκάρντ θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Εκεί προφανώς θα ερωτηθεί για το ελληνικό πρόγραμμα, για τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό κι εκεί θα πληροφορηθεί επισήμως η κυβέρνηση τις αποφάσεις του Washington Group για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους…

του Θανάση Παπαδή
https://www.newsit.gr/oikonomia/karoto-kai-mastigio-apo-dnt-simera-stin-ouasigkton-ti-tha-anaferei-ekthesi-gia-tin-ellada/2485815/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom