Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Περίεργο πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη υπέρ της εκτροπής του Αχελώου

Ειλικρινά μας ξάφνιασε το σημερινό θέμα του Ριζοσπάστη στην κορυφή μάλιστα της πρώτης σελίδας του και κάτω από τον τίτλο της εφημερίδας.

Μπορεί όσα γράφονται στο δημοσίευμα να είναι λόγια (προεκλογικά) του υποψήφιου περιφερειάρχη Θεσσαλίας Βαγγέλη Μπούτα,όταν όμως τα προβάλεις με τέτοιο τρόπο σημαίνει ότι τα υιοθετείς μέχρι κεραίας.
Οπότε αγνοείς σκόπιμα αποφάσεις του ΣτΕ για το σταμάτημα των έργων εκτροπής,αλλά το κυριότερο τους επιστήμονες που τοποθετούνται τεκμηριωμένα εναντίον της εκτροπής του Αχελώου.Και επιπλέον αδιαφορείς για μια τεράστια αγροτική περιφέρεια,όπως είναι αυτή της Αιτωλοακαρνανίας.

Επίσης τεχνηέντως από τον τίτλο του θέματος απουσιάζει η "Θεσσαλία",για την αγροτική παραγωγή της οποίας κόπτεται ο σύντροφος Βαγγέλης.Το γιατί διψάει ο Θεσσαλικός κάμπος το γνωρίζουν οι Θεσσαλοί αγρότες πολύ καλύτερα ημών.-

Σύντροφοι αν η φύση ήθελε να αρδεύεται ο Θεσσαλικός κάμπος από τον Αχελώο θα είχε διαμορφώσει κατά τέτοιον τρόπο το ρου του ποταμού ώστε να μην χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση!

Ακολουθεί το δημοσίευμα του Ριζοσπάστη,ενώ ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε το φάκελό μας με ό,τι αφορά τον Αχελώο και την ιστορία της εκτροπής του,που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ψέμα πολλών δεκαετιών και δισεκατομμυρίων!
Ζείδωρον

Ζωτικής σημασίας για την αγροτική παραγωγή η εκτροπή του Αχελώου


Συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα του Αχελώου και της διαχείρισης του νερού προς όφελος του λαού παραχώρησε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Βαγγέλης Μπούτας.

Την ανάγκη να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το έργο της εκτροπής του Αχελώου -έργο ζωτικής σημασίας για τη Θεσσαλία- τόνισε, σε συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα, στη Λάρισα, ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, καταγγέλλοντας τις κυβερνήσεις που κοροϊδεύουν το θεσσαλικό λαό, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ που αντιμάχεται με λύσσα το έργο.

Ο Β. Μπούτας σημείωσε ότι υπάρχουν εκτιμήσεις και μελέτες που αναφέρουν πως ο υπόγειος υδροφορέας της Θεσσαλίας παρουσιάζει ετήσιο έλλειμμα 550-900 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ενώ αρδεύεται μόνο το 50% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Και υπογράμμισε: «Ενώ τα κόμματα του ευρωμονόδρομου μας πιπιλίζουν το μυαλό για ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, επιχειρούν παραπέρα μείωση των αρδευόμενων εκτάσεων, δηλαδή μείωση της παραγωγής, μεγάλωμα του ελλείμματος εισαγωγών - εξαγωγών και της διατροφικής εξάρτησης της χώρας.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες αυτών των κομμάτων, της Περιφέρειας και των δημοτικών αρχών, αφού οι πολιτικές που στηρίζουν, τα ανύπαρκτα έργα για την αποθήκευση νερού, η προσήλωσή τους στην ΚΑΠ και την ΕΕ, η μετατροπή του νερού από φυσικό αγαθό σε πανάκριβο εμπόρευμα, είναι οι βασικές αιτίες της σημερινής κατάστασης.

Τεράστιες ευθύνες για τον Αχελώο έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ο μεγαλύτερος πολέμιος της εκτροπής, για δεκαετίες τώρα. Αρνείται την ολοκλήρωση του έργου και μάλιστα ζητάει να γκρεμιστούν όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα, με πρόσχημα δήθεν οικολογικές ευαισθησίες, όταν η περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται σήμερα εξαιτίας της λειψυδρίας είναι τεράστια».

Υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα του Αχελώου σχετίζεται με την ΚΑΠ της ΕΕ που δεν θέλει την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας -γι' αυτό το 30% των συνολικών επιδοτήσεων θα δίνεται για «πράσινη ανάπτυξη», δηλαδή σε όσους αγρότες θα αφήνουν μέρος των εκτάσεων τους ακαλλιέργητες ή θα αναδασώνονται- κάλεσε το λαό της περιοχής, να παλέψει μαζί με το ΚΚΕ και το συνεπές αγροτικό κίνημα για:
-- Δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα διαχείρισης του νερού, που θα αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας και όχι ως εμπόρευμα.
-- Επεξεργασία ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά στην έρευνα, προστασία, στις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της περιοχής.
-- Ολοκλήρωση της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, με τη μεταφορά 600 εκατ. m3 νερού/έτος και αξιοποίηση αυτών των νερών με την κατασκευή των απαραίτητων συνοδευτικών έργων.
-- Ολοκλήρωση του έργου της Κάρλας, των φραγμάτων Αγιονερίου και Ληθαίου, αξιοποίηση του Ενιπέα και αλλού.
-- Το σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων υποδομής, που θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση φαινομένων λειψυδρίας, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα (φράγματα, ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές κλπ).
-- Μέτρα προστασίας της ποιότητας των νερών, με ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και των βιομηχανικών λυμάτων.
-- Προστασία των δασών που ευνοεί τη συγκράτηση των νερών και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
-- Εκσυγχρονισμός των αρδευτικών-υδρευτικών δικτύων και κατασκευή νέων σύγχρονων για να μειωθεί η απώλεια νερού.
-- Ολοκλήρωση των έργων για συγκέντρωση και αποθήκευση των επιφανειακών νερών στη Θεσσαλία.
http://www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom