Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Η βεβήλωση στο Νεκροταφείο Αγρινίου συνεχίζεται

«Κυνηγοί μετάλλου» κάνουν επιδρομές στα μνήματα

«Κυνηγοί μετάλλου» κάνουν επιδρομές στα μνήματα αφαιρώντας χειρολαβές και καντήλια!Το θέμα είναι παλιό και γνωστό και το έχουμε αναδείξει ξανά στο πρόσφατο παρελθόν.

Οι καταγγελίες όμως τις οποίες συνεχίζουμε να δεχόμαστε δεν μας αφήνουν να το αγνοήσουμε και μετά τα πρόσφατα κρούσματα, κρίνουμε απαραίτητο να επανέλθουμε σ’ αυτό. Ανενόχλητοι, όπως φαίνεται, συνεχίζουν τη δράση τους οι «κυνηγοί μετάλλων» που πραγματοποιούν πραγματικές επιδρομές στα μνήματα του νεκροταφείου του Αγίου Γεωργίου.

Στο μάτι των επιτηδείων κυρίως οι μπρούτζινες χειρολαβές των τάφων αλλά και οι σταυροί, τα καντήλια, διακοσμητικά μοτίβα και οποιοδήποτε μεταλλικό αντικείμενο μπορεί να αφαιρεθεί για να πουληθεί και να αποφέρει λίγα ευρώ.

Όπως μας κατήγγειλε επώνυμα αναγνώστης της εφημερίδας «Σ», οι δράστες ενεργούν βάση σχεδίου, στοχεύοντας κάθε φορά σε διαφορετικά τμήματα του νεκροταφείου. Με σύμμαχό τους το σκοτάδι, αφού όπως καταγγέλλει ο ίδιος οι κολώνες του ηλεκτροφωτισμού δεν λειτουργούν, οργώνουν το χώρο αφαιρώντας κάθε κομμάτι μέταλλο το οποίο μπορεί να τους αποφέρει έστω και ένα μικρό κέρδος. Ο ίδιος, επισκεπτόμενος τάφο συγγενικού του προσώπου τις προάλλες διαπίστωσε ότι έχουν αφαιρεθεί απ’ αυτόν τα μπρούτζινα χερούλια και προχώρησε σε καταγγελία προς την Αστυνομία, ζητώντας να ληφθούν μέτρα.

Ο χώρος του νεκροταφείου είναι αχανής και πρακτικά αφύλακτος, αφού δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί σε όλη του την έκταση. Έτσι, δεν είναι δύσκολο για 1-2 επιτήδειους να γλιστρήσουν μέσα στο σκοτάδι και να βγάλουν το «νυχτοκάματό» τους αφαιρώντας χειρολαβές, καντήλια και σταυρούς.

Στη συνέχεια, τα μεταλλικά εξαρτήματα μεταφέρονται σε εμπόρους οι οποίοι τα αγοράζουν με το κιλό και είναι πρόθυμοι να προσφέρουν λίγα χρήματα για το βέβηλο «εμπόρευμα». Το μέταλλο θα λιωθεί για να ξαναχρησιμοποιηθεί, ενώ μπορεί κάλλιστα να καθαριστεί να ξαναπουληθεί ως έχει.

Όπως μας ενημέρωσε η Αστυνομία στην οποία απευθυνθήκαμε για την κατάσταση αυτή, πέρα από την προαναφερόμενη, καμία επίσημη καταγγελία δεν είχε γίνει μέχρι στιγμής για το θέμα αυτό. Όπως μας διαβεβαίωσαν όμως, το ζήτημα είναι γνωστό και για το λόγο αυτό τα περιπολικά πραγματοποιούν τακτικές περιπολίες στο χώρο του νεκροταφείου κατά τις επίφοβες ώρες, ιδίως όταν πέφτει το φως του ήλιου. Όπως είπαμε όμως, ο χώρος είναι τέτοιος που η επιτήρησή του δεν είναι καθόλου εύκολη, ειδικά κατά τις νυκτερινές ώρες.

Για το λόγο αυτό όμως και είναι ακόμη πιο επιτακτικό να γίνει κάτι επιτέλους με τον φωτισμό του κοιμητηρίου, ώστε τουλάχιστον να καταστεί αποτρεπτικό για τους διάφορους επιτήδειους να εισέλθουν στο χώρο και να δράσουν ανενόχλητοι κάτω από την κάλυψη που προσφέρει το σκοτάδι.

Δήμος και ΔΕΗ πρέπει να συνεννοηθούν και να βρουν ποιος είναι ο αρμόδιος, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους. Ο Δήμος πρέπει επίσης να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο να περιφράξει τον χώρο του νεκροταφείου και να ενισχύσει τη φύλαξή του, ώστε να αποθαρρύνει τις βραδινές επιδρομές.

Τέλος, αν η Αστυνομία δεν μπορεί να εντοπίσει τους δράστες και να τους πιάσει επ’ αυτοφώρω, ίσως να μπορεί να ξεκινήσει την έρευνά της «ανάποδα», από τους εμπόρους-αποδέκτες των κλεμμένων μετάλλων…

Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, πέρα από την οικονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται η αντικατάσταση των μεταλλικών τμημάτων που έχουν αφαιρεθεί, τέτοιες πράξεις συνιστούν στην ουσία βεβήλωση των τάφων, προκαλώντας το κοινό αίσθημα και ωδίνη στους συγγενείς.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom