Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Τουλάχιστον 19 νεκροί από νέα βομβιστική επίθεση στη Νιγηρία


Στους 19 ανέβηκε ο αριθμός των θυμάτων στην Αμπούζα της Νιγηρίας μετά τη νέα μεγάλη έκρηξη που συγκλόνισε την περιοχή. Όπως αναφέρει το BΒC τον συγκεκριμένο αριθμό επιβεβαίωσαν επίσημα χείλη των αρχών, ενώ από την επίθεση υπάρχουν ακόμα 60 τραυματίες. Δεν αποκλείεται, βέβαια, ο αριθμός να αυξηθεί.

Η έκρηξη συνέβη πολύ κοντά στο σημείο της βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε πριν από δύο εβδομάδες

H νέα βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητο προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 19 ανθρώπων και τον τραυματισμό 60 ακόμη στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας Αμπούτζα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η έκρηξη συνέβη στο προάστιο της Nyanya, κοντά σ' ένα πάρκο, όπου τουλάχιστον 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη βόμβας στις 14 Απριλίου.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι η έκρηξη στόχευε σε φυλάκιο ελέγχου της αστυνομίας κοντά σε μια στάση λεωφορείου.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση της Πέμπτης. Η ισλαμική μαχητική ομάδα Boko Haram είπε ότι ήταν πίσω από τη μοιραία έκρηξη τον περασμένο μήνα.

Η περιοχή της Nyanya είναι μια θρησκευτική μικτή ζώνη και δεν είναι σαφές γιατί η περιοχή έχει γίνει στόχος.

Οι φόβοι για την ασφάλεια
Ο Charles Osueke, ο οποίος ήταν στην περιοχή κατά τη στιγμή της έκρηξης, δήλωσε στο BBC ότι ήταν μόλις 200 μέτρα (650ft) μακριά από την έκρηξη 14 Απριλίου.

"Οι άνθρωποι στο πλήθος έλεγαν ότι ένας άνθρωπος στάθμευσε το αυτοκίνητό του, έφυγε και το επόμενο πράγμα που ξέρουν είναι ότι το αυτοκίνητο ανατινάχθηκε», είπε.

Οι άνθρωποι συγκεντρώνονται κοντά στον τόπο της έκρηξης στην Αμπούτζα της Νιγηρίας - 1 Μάη 2014Υπήρξε βαριά κυκλοφορία στο δρόμο κατά τη στιγμή της έκρηξης, πολλοί μετακινούνται με τα λεωφορεία
«Ανησυχούμε για την ασφάλειά μας εδώ. Μετά την τελευταία έκρηξη ο πρόεδρος είπε ότι θα αυξήσει την ασφάλεια», ο κ. Osueke πρόσθεσε.
"Υπήρχαν αστυνομικοί γύρω, όταν αυτή η έκρηξη συνέβη και δεν κατάφεραν να το σταματήσουν."
Ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της Νιγηρίας, Ιντρίς Αμπάς, δήλωσε στο BBC ότι 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη και 60 άλλοι τραυματίστηκαν.
Εκστρατεία της βίας
Οι περισσότερες από τις επιθέσεις των Boko Haram έχουν γίνει στα βόρειο-ανατολικά της Νιγηρίας.
Αλλά ο βομβαρδισμός στις 14 Απριλίου εγείρει φόβους ότι οι μαχητές θα μπορούσαν να επεκτείνουν  τις επιχειρήσεις στην περιοχή.
Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα μετά την επίθεση, ο αρχηγός της ομάδας Abubakar Shekau, δήλωσε: "Είμαστε στην πόλη σας, αλλά εσείς δεν ξέρετε από πού είμαστε."

Η τελευταία επίθεση έρχεται μόλις λίγες ημέρες πριν η Αμπούζα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για την Αφρική.
Η ανασφάλεια θα είναι μια σημαντική ανησυχία με πολλούς ηγέτες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των κινεζικών Premier Li Keqiang,που πρόκειται να παραστούν στην εκδήλωση.
Ανταποκριτές λένε ότι η έκρηξη έρχεται σε μια τρομερή στιγμή για τη Νιγηρία, η οποία επίσης ασχολείται με την απαγωγή 230 μαθητριών που συνέβη λίγες  ώρες μετά την προηγούμενη επίθεση στη  Nyanya.
Από τις επιθέσεις της Boko Haram  έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.500 πολίτες σε τρεις πολιτείες στη βορειοανατολική Νιγηρία φέτος.
Άνδρες της ασφάλειας φρουρούν έξω Asokoro νοσοκομείο στην Abuja, Νιγηρία - 16η Απριλίου 2014Οι περιπολίες έχουν ενταθεί στην Abuja εν μέσω φόβων ότι η Boko Haram κινείται εστίασή της στην πρωτεύουσα
Η ομάδα έχει χτυπήσει Abuja αρκετές φορές στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών το 2011.
Αλλά πριν από τις 14 Απριλίου δεν υπήρξε μια επίθεση στην πρωτεύουσα για δύο χρόνια.
Boko Haram, του οποίου το όνομα σημαίνει "Δυτική εκπαίδευση είναι απαγορευμένη» στην τοπική γλώσσα Χάουσα, έχει εξαπολύσει μια εκστρατεία όπλο και βομβιστικές επιθέσεις από το 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom