Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Κονταροχτυπιούνται οι εργολάβοι για τα σκουπίδια


Mερίδιο από την πίτα των 2,1 δισ. ευρώ για τη διαχείριση των απορριμάτων διεκδικούν πλήθος μεγαλοκατασκευαστών, εφοπλιστών, ξενοδόχων, τραπεζιτών και γενικά επιχειρηματιών της Ελλάδας που δραστηριοποιούνται σε ποικίλους κλάδους, όπως για παράδειγμα η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η πληροφορική, τα εξοπλιστικά.

Πέντε ήταν οι δεσμευτικές προσφορές που υποβλήθηκαν από τις εταιρείες ή κοινοπραξίες για το «θησαυρό» των σκουπιδιών. Oι εταιρείες που εξέφρασαν ενδιαφέρον ήταν οι.....
ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΗΛΕΚΤΩΡ (όμιλος Μπόμπολα), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (Γ.Περιστέρης), Archirodon – Intrakat (όμιλος Κόκκαλη) – Envitec (Χρ. Δρακόπουλος), Τοξότης (Χρ. Καλογρίτσας) και Ερετβο (Γ. Ρωμοσιός)– Δομοσπόρ (Κ. Ρούτσης) – Έγνων (Ν. Κουβαράς), που αφορούν το project της περιφέρειας της Ηπείρου.

Η μάχη μεταξύ των πέντε αναμένεται να είναι έντονη ενώ η συμμετοχή σε ακόμα ένα έργο διαχείρισης απορριμμάτων (105.000 τόνων ετησίως) με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) προμηνύει τις εξελίξεις.

Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει γνωστό πως για τη διαχείριση απορριμάτων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους 6 υποψήφιοι «μνηστήρες» (πολλοί εκ των οποίων θα «συναντηθούν» αρκετές φορές στους 12 διαγωνισμούς), μετά από την απόρριψη των προσφυγών στον ΣτΕ.

Πρόκειται για τις: ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις-ΗΛΕΚΤΩΡ, Τοξότης, ΜΕΤΚΑ (όμιλος Μυτιληναίου) - Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης, Archirodon group- Intrakat- Envitec και J&P ΑΒΑΞ – Mεσόγειος.

Προβληματισμός για τη Φυλή

Ηχηρά ονόματα των ελληνικών επιχειρήσεων θα διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στα όσα πρόκειται να συμβούν σχετικά με τη διαχείριση των απορριμάτων. Μπόμπολας, Κοπελούζος, Μυτιληναίος, Κόκκαλης, Περιστέρης, Ιωάννου, Λασκαρίδης, όπως και οι Δρακόπουλος, Κωνσταντινίδης, Ρωμοσιός, Ρούτσης, Κουβαράς και Καλογρίτσας, είναι μερικά από αυτά.

Τα σκουπίδια της Αττικής αναμένεται ωστόσο να αποτελέσουν το σημείο κλειδί για το υπόλοιπο της μάχης. Να σημειωθεί πως το συνολικό κόστος κατασκευής των τεσσάρων μονάδων (Φυλή, Άνω Λιόσια, Γραμματικό και Κερατέα) προσεγγίζει τα 400-450 εκατ. ευρώ, με το 50% να χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ μέσω του ΠΕΠ Αττικής.

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τις μονάδες του Γραμματικού και της Κερατέας έχουν περάσει οι κοινοπραξίες ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΗΛΕΚΤΩΡ, Achirodon group NV - Intrakat – Envitec, ΜΕΤΚΑ - Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης, NOVAERA ΕΛΛΑΣ (όμιλος Κοπελούζου), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΔΕΗ και J&P ΑΒΑΞ – Μεσόγειος. Για την Φυλή απαιτείται, πάντως, ένα επιπλέον, διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, για τις απαλλοτριώσεις, αφού, εκκρεμούν αγωγές μέσω των οποίων πολίτες ζητούν αθροιστικά περισσότερα από 213 εκατομμύρια ευρώ!

Μια νέα δύναμη

Η “συμμαχία” του Δάκη Ιωάννου με τον όμιλο των αδελφών Πάνου-Θανάση Λασκαρίδη και την Euobank αναδείχθηκε νικήτρια στον πιο πρόσφατο διαγωνισμό που έλαβε χώρα το Φλεβάρη, δημιουργώντας έτσι μια ισχυρή δύναμη για τη διεκδίκηση των απορριμάτων.

Η «νίκη» για την κοινοπραξία των εταιρειών J&P Αβαξ (Δ.Ιωάννου), Μεσόγειος (όμιλος Λασκαρίδη) και ΑΑΓΗΣ ήρθε από το «μέτωπο» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για το 4ο έργο ΣΔΙΤ (συμβατικού προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 16 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ). Ένα project το οποίο ανατέθηκε μετά από εκείνα στην Πελοπόνησσο, την Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία (Σέρρες).

Όσον αφορά τους τρεις προηγούμενους διαγωνισμούς επικράτησαν στον πρώτο η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του Γ.Περιστέρη, στον δεύτερο οι Άκτωρ Παραχωρήσεις– Ηλέκτωρ του ομίλου Μπόμπολα και στον τρίτο οι Archirodon group – Intrakat – Εnvitec.

Αυτή την ώρα οι ισχυροί επιχειρηματίες της χώρας λαμβάνουν το ίδιο κομμάτι από την πίτα των 2,1 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει στο σύνολο 12 έργα. Ενδεικτικά για τον προϋπολογισμό και τα οφέλη ενός τέτοιου project, για το έργο της Δυτικής Μακεδονίας, η επένδυση για την κατασκευή του εργοστασίου -που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων- υπολογίζεται στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα για την 25ετή περίοδο εκμετάλλευσης θα ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ.

«Παγώνουν» οι διαγωνισμοί στην Αττική

Τους διαγωνισμούς για την κατασκευή και λειτουργία των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμάτων στην Αττική με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) ενέκρινε η διυπουργική επιτροπή τον Οκτώβριο του 2012. Αυτή την ώρα οι εγκαταστάσεις της Κερατέας και του Γραμματικού βρίσκονται στα τελικά στάδια της δεύτερης φάσης, δηλαδή στον ανταγωνιστικό διάλογο, λίγο πριν την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Η δεύτερη φάση για τους διαγωνισμούς της Φυλής και των Άνω Λιοσίων δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

Παρ' όλα αυτά, παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης φαίνεται να σχολιάζουν πως οι διαγωνισμοί θα πάρουν παράταση λόγω των δημοτικών εκλογών. Ο λόγος είναι σαφής. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι εταιρείες προτιμούν να κρατήσουν μια πιο διακριτική στάση κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα στις περιοχές όπου δρομολογούνται ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα. Έτσι, οι τέσσερις διαγωνισμοί της Αττικής (στους οποίους η κοινοτική χρηματοδότηση θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ) δεν έχουν πια την πολυτέλεια του χρόνου να λάβουν χρήματα από το τρέχον ΕΣΠΑ και έτσι είναι αναγκασμένοι να «μετακινηθούν» στο ΣΕΣ 2014-2020 (αναλόγως βέβαια μετακινούνται και τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των έργων).

Παρόμοια είναι η κατάσταση και για όλους τους διαγωνισμούς πλην Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Σερρών, Ηλείας και Ηπείρου, για τις οποίες έχουν κατατεθεί δεσμευτικές προσφορές. Ακόμη ένα ζήτημα τίθεται στην περίπτωση της Φυλής. Η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων προγραμματίζεται να κατασκευαστεί σε έκταση που δεν έχει ακόμα απαλλοτριωθεί και μάλιστα τόσο το καθεστώς της όσο και ο ιδιοκτήτης της δεν έχουν διευκρινισθεί.

Αυτή την ώρα τα σκουπίδια της Αττικής, σχεδόν 60.000 τόνοι ημερησίως, καταλήγουν σε έναν ΧΥΤΑ στη Φυλή, ο οποίος δέχεται απορρίμματα και από περιοχές εκτός, όπως η Ολυμπία, η Τρίπολη και η Ερμιονίδα. Το μεγαλύτερο μέρος των απορριμάτων θάβεται χωρίς επεξεργασία. Τα βασικά ανακυκλώσιμα υλικά ακολουθούν ένα ξεχωριστό μονοπάτι, μέσα από τους μπλε κάδους, το οποίο ωστόσο δεν έχει επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η Κομισιόν ήδη έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στις ελληνικές Αρχές. Τα έργα που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στην Αττική έχουν χωροθετηθεί από το (τότε) ΥΠΕΧΩΔΕ το 2003.

Oι εγκαταστάσεις στο Γραμματικό και την Κερατέα, σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, θα διαχειρίζονται ετησίως το ανώτερο από 127.000 τόνους απορριμμάτων (η ακριβής ποσότητα θα προσδιοριστεί κατά ανταγωνιστικό διάλογο). Ενώ, ειδικά για την Κερατέα, προβλέπεται ότι η ακριβής θέση του έργου «θα προκύψει κατόπιν συνεργασίας του Δήμου Λαυρεωτικής με το υπουργείο Περιβάλλοντος». Αντιστοίχως, η μονάδα των Άνω Λιοσίων θα διαχειρίζεται 400.000 τόνους ετησίως και της Φυλής 700.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως. Αναθέτουσα αρχή, ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), που θα συμμετέχει με το 40%-60% του κόστους κατασκευής.
http://www.sofokleous10.gr/
το είδαμε στο http://zografoubloging.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom