Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Πετράλωνα: «Έξω τα κοράκια από τις γειτονιές μας» - Διαδήλωση ενάντια στην έξωση αναπήρων και την καταστολή (φωτο & βίντεο)


Συγκέντρωση στα Άνω Πετράλωνα, έξω από το σπίτι της οικογένειας αναπήρων που πετιέται στον δρόμο, και πορεία στους δρόμους της περιοχής, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης σωματεία, φορείς και κάτοικοι της περιοχής.

Με την κινητοποίησή τους απάντησαν στην έξωση της οικογένειας και την καταστολή της κυβέρνησης απέναντι στους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το σπίτι της οικογένειας για να αποτρέψουν την έξωση.

«Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός, κανένας μόνος, παντού ξεσηκωμός», φώναξαν και κατήγγειλαν: «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπήσαν τα ΑμεΑ και στους τραπεζίτες κάνουνε αέρα».

Ένας άνδρας με αναπηρία και η υπερήλικη μητέρα του που κατοικούν σε προσφυγικό σπίτι, στα Άνω Πετράλωνα πετιούνται στο δρόμο. Η οικογένεια βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα σε αδυναμία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις δανείου που είχε λάβει, με αποτέλεσμα να πλειστηριαστεί. Ανάλογες προσπάθειες είχαν γίνει και στο παρελθόν, αλλά είχαν αποτραπεί κάτω από την άμεση παρέμβαση σωματείων και φορέων.

Όπως καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) που πρωτοστάτησε τόσο στην πρωινή κινητοποίηση όσο και στην απογευματινή διαμαρτυρία, ο κόσμος που είχε έρθει για να συμπαρασταθεί, «δέχτηκε απρόκλητη, βάρβαρη επίθεση με ρόπαλα, χημικά». Οι αστυνομικές δυνάμεις «έφτασαν στο σημείο να επιχειρήσουν να βάλουν χειροπέδες στον ανάπηρο της οικογένειας, ενώ ο κόσμος δέχτηκε νέα βάρβαρη επίθεση για να φύγει το φορτηγό με τα έπιπλα της οικογένειας».

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, η ΣΕΑΑΝ καλεί τους ανάπηρους, τους χρόνιους πάσχοντες, τις οικογένειες των ΑΜΕΑ «να κάνουν δική τους υπόθεση τη σωτηρία του σπιτιού της οικογένειας». «Απαιτούμε εδώ και τώρα να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί! Η κυβέρνηση έστω και τώρα να εξασφαλίσει την παραμονή του ανάπηρου και της οικογένειάς του στο σπίτι του. Να επιστραφούν από το fund τα λεφτά σε αυτόν που αγόρασε το σπίτι στον πλειστηριασμό και να καταχωρηθεί το σπίτι στον ανάπηρο», τονίζει.

«Αυτή είναι η επενδυτική βαθμίδα της κυβέρνησης και του κεφαλαίου», κατήγγειλε ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ. «Εμείς είμαστε με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του», διαμήνυσε.

Στην απογευματινή συγκέντρωση συμμετείχαν εκτός από τη ΣΕΑΑΝ, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής και Νήσων, η Ομάδα Γυναικών Πετραλώνων - Θησείου της ΟΓΕ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ο Παρθενώνας», φοιτητικοί σύλλογοι, άλλα σωματεία, φορείς και κάτοικοι. Κάλεσμα είχαν επίσης απευθύνει το ΠΑΜΕ και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Στο πλευρό των φορέων βρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕΑφροδίτη Κτενά. «Οι λέξεις αίσχος και βαρβαρότητα δεν φτάνουν για να περιγράψουν αυτό που συνέβη εδώ», ξεκαθάρισε. Οσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης και των δυνάμεων της αστυνομίας, σχολίασε ότι «έδειξαν για άλλη μια φορά ποιανού τα τσιφλίκια φυλάνε». «Εμείς έχουμε έναν μονάχα δρόμο: Μαζικό οργανωμένο αγώνα σε κάθε γειτονιά, για να σταματήσουμε τη βαρβαρότητα», τόνισε.

Τον λόγο στη συγκέντρωση πήραν εκπρόσωποι πλήθους φορέων που κατήγγειλαν την καταστολή αλλά και το ξεσπίτωμα της οικογένειας.

«Εκατοντάδες μαθητές μας σήμερα πήγανε στο σχολείο βλέποντας τις δυνάμεις των ΜΑΤ να έχουν αποκλείσει τη γειτονιά τους», ανέφερε η Βιολέττα Γαλανοπούλου, από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Ο Παρθενώνας». «Δε θα αφήσουμε κανένα σπίτι λαϊκής οικογένειας να πέσει στα χέρια τους», ξεκαθάρισε ο Θανάσης Γκόγκος, από την Ομοσπονδία Φαρμάκου.

«Πορευόμαστε μαζί στον δρόμο της αλληλεγγύης, στον δρόμο του αγώνα», σημείωσε η Δέσποινα Θωμά, από την Ομάδα Πετραλώνων - Θησείου της ΟΓΕ. «Όλοι οι Σύλλογοι των Ειδικών Σχολείων θα βρεθούν στο πλευρό της οικογένειας», τόνισε ο Στράτος Κάντζος, εκπρόσωπος Συλλόγου Γονέων. «Δηλώνουμε τη συμπαράσταση μας» τόνισε ο Γιώργος Μπίλης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων.

https://www.902.gr/
Read more: Go to TOP and Bottom