Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Επείγον σήμα της ΕΥΠ σε υπουργούς: «Προσοχή με τα κινητά σας»


«Οι τηλεφωνικές σας συνομιλίες μέσω των ήδη γνωστών εφαρμογών επικοινωνίας δεν είναι ασφαλείς». Την προειδοποίηση απηύθυνε η ΕΥΠ σε κυβερνητικά στελέχη και κορυφαίους κρατικούς αξιωματούχους, όπως πληροφορείται η «Κ».

Γράφει ο Γιάννης Σουλιώτης

Αποτυπώθηκε σε έγγραφο που εστάλη την περασμένη εβδομάδα σε υπουργούς της κυβέρνησης, προκαλώντας ανησυχία και τροφοδοτώντας σενάρια αναφορικά με το τι πραγματικά οδήγησε τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Καλά ενημερωμένη πηγή αποκάλυψε στην «Κ» ότι στη σχετική επιστολή η ΕΥΠ προειδοποιεί τα κυβερνητικά στελέχη ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες τους καθώς και η ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων μέσω των ήδη γνωστών εφαρμογών κρυπτογραφημένης επικοινωνίας δεν θα πρέπει να θεωρούνται ασφαλείς και αδιάβλητες. 

Τους ζητάει να μη χρησιμοποιούν τις εν λόγω εφαρμογές για ευαίσθητα θέματα που άπτονται του κυβερνητικού έργου, προτρέποντάς τους να τις υποκαταστήσουν με άλλη, λιγότερο δημοφιλή εφαρμογή, που έχει τις ρίζες της στην Ελβετία.

Πρόβλημα και στη Γαλλία

Η Ελλάδα όμως δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που προχώρησε στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Στις 22 Νοεμβρίου, η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελίζαμπεθ Μπορν απαγόρευσε στους υπουργούς της κυβέρνησής της να χρησιμοποιούν τις ευρέως γνωστές εφαρμογές επικοινωνίας και ανταλλαγής μηνυμάτων επικαλούμενη σε έγγραφό της κενά και τρωτά σημεία στην κρυπτογράφηση – ασφάλειά τους. 

«Αυτά τα ψηφιακά εργαλεία δεν είναι απαλλαγμένα από ελαττώματα και επομένως δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των επικοινωνιών και των πληροφοριών που διακινούνται μέσω αυτών», αναφέρεται στο έγγραφο που υπογράφεται από την κ. Μπορν και δημοσιοποίησε την περασμένη Τετάρτη η γαλλική εφημερίδα Le Point.

Η υπηρεσία προειδοποιεί σχετικά με τη χρήση γνωστών εφαρμογών επικοινωνίας και προτείνει την αντικατάστασή τους με ελβετική, λιγότερο δημοφιλή.
Την εφαρμογή που η ΕΥΠ υποδεικνύει στους Ελληνες υπουργούς ως ασφαλή χρησιμοποιούν για τις μεταξύ τους επικοινωνίες ήδη από τον Ιανουάριο του 2022 τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Ελβετίας. [SHUTTERSTOCK]

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός έδωσε περιθώριο έως τις 8 Δεκεμβρίου στα μέλη της κυβέρνησης να διακόψουν τη χρήση των δημοφιλών εφαρμογών και αντ’ αυτών να κάνουν χρήση μιας νέας εφαρμογής που ανέπτυξε πρόσφατα γαλλική εταιρεία, αποσπώντας τη σχετική πιστοποίηση από την υπηρεσία κυβερνοασφάλειας της χώρας.

«Τον Δεκέμβριο ολόκληρη η κυβέρνηση θα χρησιμοποιεί την ασφαλέστερη στον κόσμο εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό. Προηγουμένως η κυβέρνηση είχε ζητήσει από κρατικούς αξιωματούχους να απεγκαταστήσουν από τα κινητά τους όλες τις πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων, όπως επίσης παιχνίδια αλλά και πλατφόρμες προβολής ταινιών και τηλεοπτικών σειρών.

Και η Βρετανία

Σε παρόμοια πρωτοβουλία προχώρησε την άνοιξη και η βρετανική κυβέρνηση. Το γραφείο που έχει την ευθύνη για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου (Cabinet Office) επικαιροποίησε έπειτα από μια δεκαετία τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες ασφάλειας που αφορούν τις επικοινωνίες υπουργών, ειδικών συμβούλων και υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων. 

Στα μέσα Απριλίου το Cabinet Office είχε ζητήσει τη μη χρήση των συγκεκριμένων εφαρμογών προειδοποιώντας τα κυβερνητικά στελέχη ότι σε διαφορετική περίπτωση θα είναι «υπόλογα για τις επιλογές τους».

Την εφαρμογή που η ΕΥΠ υποδεικνύει στους Ελληνες υπουργούς ως ασφαλή χρησιμοποιούν για τις μεταξύ τους επικοινωνίες ήδη από τον Ιανουάριο του 2022 τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Ελβετίας. 

Στις αρχές του έτους, μάλιστα, εκπρόσωπος του στρατεύματος είχε σε δημόσια δήλωσή του συσχετίσει την πρωτοβουλία για απαγόρευση χρήσης όλων των υπόλοιπων εφαρμογών με θέματα ασφάλειας δεδομένων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΥΠ ως Αρχή ασφάλειας πληροφοριών είναι αρμόδια για τη σύνταξη πολιτικών ασφάλειας και την προστασία κρατικών φορέων σε θέματα επικοινωνιών και πληροφοριών.

https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: