Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Η κακοκαιρία σφυροκοπά την Ελλάδα - Ποιες περιοχές έχουν «ντυθεί» στα λευκά (φωτο & βίντεο)


Τσουχτερό κρύο επικρατεί από το πρώι Κυριακή (10/12) στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, ενώ βροχές και χιόνια έχουν εκδηλωθεί σε αρκετές περιοχές μετά τις απογευματινές ώρες.

Από το απόγευμα έντονη βροχόπτωση έχει εκδηλωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, η οποία θα βρίσκεται σε εξέλιξη καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας. Η θερμοκρασία θα πέσει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, προκαλώντας αίσθηση ψύχους ιδίως τις νυχτερινές ώρες.

Χιονίζει στο Μέτσοβο και στα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων

Την ίδια ώρα χιονίζει σε ορεινές περιοχές της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, έντονη χιονόπτωση καταγράφεται στο Μέτσοβο και σε άλλα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων με υψόμετρο άνω του ενός χιλιομέτρου. Η ορεινή κωμόπολη έχει ντυθεί στα «λευκά», αποκτώντας την αγαπημένη χειμερινή της εικόνα.

Μηχανήματα του Δήμου Μετσόβου έχουν κινηθεί ήδη για τον αποχιονισμό του κεντρικού οδικού δικτύου στον οικισμό. Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου κινούνται πέντε εκχιονιστικά προς το Μέτσοβο, την Μηλιά και το Δίστρατο προκειμένου να προχωρήσουν στον καθαρισμό των δρόμων.

Μαγικές εικόνες από τη Μηλιά Μετσόβου / Πηγή εικόνας: Forecast Wather

Χιονίζει και σε τμήματα της Εγνατίας Οδού, χωρίς όμως να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην κυκλοφορία καθώς συνεργεία είχαν προχωρήσει από νωρίς σε ρίψη αλατιού, ενώ υπάρχουν και εκχιονιστικά σε ετοιμότητα.

Χιόνισε στην Εύβοια, στα λευκά ντύθηκαν Δίρφυς και Αμπουδιώτισσα

Οι χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών έντυσαν στα λευκά τις ορεινές περιοχές της Εύβοιας. Τα ξημερώματα της Κυριακής το «έστρωσε» στην κεντρική Εύβοια, ενώ χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και σε περιοχές με υψόμετρο 750 μέτρα.

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στη Δίρφυς και μετά ακολούθησαν και τα ορεινά της Ερέτριας με το βουνό της Αμπουδιώτισσας στη Σέτα να δέχεται τις πρώτες νιφάδες του χιονιού. Το πρωί της Κυριακής πλήθος κόσμου κατευθύνθηκε προς τα βουνά για να βγάλει τις πρώτες φωτογραφίες με το χιόνι.  

Στην συνέχεια, θα ακολουθήσουν χιονοπτώσεις μέτριας έντασης μέχρι τα ξημερώματα από τα 1.100-1.2000μ. και πάνω, ενώ το βράδυ θα χιονίζει από τα 1.300-1.400μ. και πάνω. Η θερμοκρασία αναμένεται να παραμείνει στα ίδια επίπεδα, ενώ οι άνεμοι θα είναι εξασθενημένοι.

Βελτίωση του καιρού από Δευτέρα βλέπει ο Σάκης Αρναούτογλου, καθώς και χιόνια στη Δυτική Μακεδονία

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου η νέα κακοκαιρία, αν και σύντομη, θα φέρει ισχυρές βροχές στην Αττική και χιόνια στη Δυτική Μακεδονία. Μία σύντομη επιδείνωση του καιρού θα ξεκινούσε μετά το μεσημέρι στα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ η κακοκαιρία θα επηρεάσει την Αττική με κατά τόπους δυνατές βροχές ή καταιγίδες. Όπως σημείωσε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της Δευτέρας ο καιρός θα βελτιωθεί και τα φαινόμενα θα περιοριστούν αρχικά στη Κρήτη και από το βράδυ στα Δωδεκάνησα.

Στη συνέχεια ακολούθησε δεύτερη ανάρτηση του μετεωρολόγου, κάνοντας λόγο για χιόνια στη Δυτική Μακεδονία.

Οι αναρτήσεις του Σάκη Αρναούτογλου

«Επιδείνωση εξπρές του καιρού τις επόμενες ώρες και κυρίως από το βράδυ σήμερα Κυριακή, στα δυτικά, κεντρικά και νότια-Αττική! Σύμφωνα με το έγκυρο γαλλικό προγνωστικό μοντέλο ARPEGE, το οποίο αποτελεί μέρος του συστήματος ARPEGE-IFS σε συνεργασία του γαλλικού κέντρου μετεωρολογίας CNRM (Centre National de Recherches Météorologiques) και του ινστιτούτου Meteo-France με το ECMWF, επιδείνωση εξπρές θα παρουσιάσει ο καιρός μετά το μεσημέρι στα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής με κατά τόπους δυνατές βροχές ή καταιγίδες! (Παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά την επεξήγηση των αποχρώσεων στους χάρτες πάνω αριστερά στο βίντεο) Κατά τη διάρκεια της Δευτέρας πάντως ο καιρός θα βελτιωθεί και τα φαινόμενα θα περιοριστούν αρχικά στη Κρήτη και από το βράδυ στα Δωδεκάνησα».

«Φίλες και φίλοι από τη Δυτική Μακεδονία! Μετά τις 3 με 4 περίπου το μεσημέρι και για ένα 4ωρο έως το πολύ 6άωροδεν αποκλείεται εκτός από τα ορεινά της περιοχής να “πασπαλίσει” αρκετά δυνατά μέχρι και πολύ χαμηλά (500μέτρα) και στις πρωτεύουσες των νομών της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Γρεβενά). Θα περιμένω να ανεβάσετε φωτό και βίντεο από την ανάρτηση που κάνω για αναφορές καιρικών φαινομένων σε λίγη ώρα! Με εκτίμηση Σάκης Αρναούτογλου».

Κικίλιας: Σύσκεψη τη Δευτέρα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου χιονιά στην Αττική

Η μετεωρολογική πρόβλεψη της ΕΜΥ κάνει λόγο για χιονοπτώσεις κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ορεινά από αργά το απόγευμα της Κυριακής.

Ευρεία σύσκεψη υπό τον αρμόδιο Υπουργό Βασίλη Κικίλια, με αντικείμενο τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση προβλημάτων στην Αττική σε περιπτώσεις έντονων χιονοπτώσεων, θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα, στις 9:30π.μ., στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ο Υφυπουργός ΚΚΠΠ Ευ. Τουρνάς, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Β. Παπαγεωργίου, η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα, Λούκια Κεφαλλογιάννη, δήμαρχοι και νεοεκλεγέντες δήμαρχοι της Αττικής, ο Αρχηγός του ΠΣ Γ. Πουρναράς, καθώς και στελέχη της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η μετεωρολογική πρόβλεψη της ΕΜΥ κάνει λόγο για χιονοπτώσεις κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ορεινά από αργά το απόγευμα της Κυριακής.

Επιδείνωση με βροχές, καταιγίδες και χιόνια

Σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, βροχές και καταιγίδες θα κάνουν την εμφάνιση τους. Συγκεκριμένα, βροχές θα σημειωθούν από το απόγευμα στο Ιόνιο, στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά, στη Κρήτη και σε τμήματα της Μακεδονίας οι οποίες σταδιακά έως το βράδυ θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα.

Καταιγίδες αναμένονται κυρίως στις δυτικές και νότιες νησιωτικές και παράκτιες περιοχές ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Πίνδο και στα ορεινά της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας χιονοπτώσεις αναμένονται και σε ορεινά της Στερεάς Ελλάδας. Τα φαινόμενα από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 11/12 θα περιοριστούν στα νότια και ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο και έως το απόγευμα θα εξασθενήσουν σημαντικά.

Ιδιαίτερα για τον νομό Αττικής, αναμένονται βροχές με μικρή πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδων από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής 10/12 έως το πρωί της Δευτέρας 11/12. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά του νομού.

Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται ο υετός που αναμένεται το βράδυ (20:00 – 23:00) της Κυριακής 10/12 και κατά τις πρώτες ώρες (02:00-05:00) της Δευτέρας 11/12. 

https://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom