Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Τουρκία με επίκεντρο τη θάλασσα του Μαρμαρά - Δεν ξέρουμε αν είναι ο κύριος σεισμός, λέει ο Ευθ. Λέκκας


Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας (04.12.23) στην Τουρκία.Ο σεισμός που ταρακούνησε την Τουρκία, είχε επίκεντρο νότια της Κωνσταντινούπολης, κοντά στην Προύσα.

Η δόνηση έγινε αισθητή στην περιοχή της θάλασσας του Μαρμαρά.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 6 χλμ. βόρειο-βορειοανατολικά της πόλης Μουδανιά, και 27 χλμ. βορειοδυτικά της Προύσας, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11 χλμ.


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, πως δεν ξέρουμε ακόμη αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Σημειώνεται πως σε πρόσφατες δηλώσεις του ο ίδιος είχε εκφράσει την ανησυχία του ότι σε περίπτωση μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη θα μπορούσαν να υπάρξουν ζημιές στον ναό της Αγίας Σοφίας.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Αγία Σοφία έχει μια ηλικία της τάξεως των 1.500 ετών περίπου κι ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα υπέστη πολλές καταστροφές κατά διαστήματα και βεβαίως στα 1.500 αυτά χρόνια έχει υποστεί τη φθορά του χρόνου.

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom