Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και την "Ωδή της Χαράς" του Μπετόβεν το 41ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας (φωτο)


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 41 ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας

ΓΙΑ 10 ΜΕΡΕΣ Η ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΩΔΙΑΚΗΣ ΖΩΗΣ!

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η β’ φάση της 15ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών του 41ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 στην επιβλητική και μεγάλη αίθουσα του Ξενοδοχείου Mouzaki Palace Hotel με το κορυφαίο Χορωδιακό αριστούργημα <<Ωδή Της Χαράς>> του Λούντβιχ Βαν. Μπετόβεν από την 9 η Συμφωνία, υπό την διεύθυνση του Βούλγαρου Μαέστρου Petar Matev.

Με την παρουσία της εκπροσώπου της κυβέρνησης κ. Ασημίνας Σκόνδρα ,του Δημάρχου Παξών κ.Σπύρου Βλαχόπουλου, του νεοεκλογέντα Δημάρχου Σοφάδων κ. Δημοσθένη Κατσή , του Αντιδημάρχου Καρδίτσας κ. Στέφανου Θεολόγη , του Προέδρου της ΔΗΚΕΔΗΜ Μουζακίου κ. Χρήστου Κουτρομάνου , του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνου Ζαχαρή και πολλών άλλων εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών και Φορέων , πραγματοποιήθηκε ένας θεσμός , που κάθε χρόνο φέρνει πάνω από 7.000 επισκέπτες στην Καρδίτσα, δημιουργώντας ένα τεράστιο τουριστικό ρεύμα για την περιοχή μας.

Σε όλη την διάρκεια της χρονιάς υλοποιήθηκαν εκδηλώσεις του 41 ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας στην Κεντρική Πλατεία Καρδίτσας, στο Ανοικτό Θέατρο της Πλαζ Λαμπερού της Λίμνης Πλαστήρα, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Δρακότρυπας , στο Ανοικτό Θέατρο της Πλαζ Πεζούλας , στην αίθουσα Αφροδίτη του ξενοδοχείου Κιέριον , στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μουζακίου ,στην αίθουσα εκδηλώσεων του Mouzaki Palace Hotel και στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ωδείου Καρδίτσας – Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης .

Μακριά από λαϊκισμούς και κινήσεις εντυπωσιασμού ,το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας, κορυφαίος Φεστιβαλικός θεσμός του Νομού για σαράντα ένα χρόνια (41) καταφέρνει να τραγουδήσει την ποιοτική μουσική, την κλασσική μουσική και το Χορωδιακό τραγούδι.

Κάθε χρόνο η συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας από πλευράς διακεκριμένων σολίστ υπερβαίνει τους τριάντα συμμετέχοντες από το εξωτερικό και την Ελλάδα. Φέτος για πρώτη φορά εμφανίστηκε στην Ελλάδα και στο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας η Ορχήστρα από το Γυμνάσιο του «Καλημέρα» , από τα Ελληνόφωνα Χωριά της Grecia Salentina της Απουλίας της Νοτίου Ιταλίας , καθώς και η πρωτοεμφανιζόμενη Συμπεριληπτική Χορωδία του Ωδείου Καρδίτσας- Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης.

Το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας, άνοιξε με ένα σημαντικό αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ελληνίδα Μαρία Κάλλας για τα 100 χρόνια από την γέννηση της, με τρείς (3) κορυφαίες σολίστ όπερας από την Ιταλία και συνεχίστηκε και με άλλες μετακλήσεις από το εξωτερικό (Λευκορωσία-Λετονία-Σερβία κλπ.).

Το 41 ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας ήταν αφιερωμένο στην κορυφαία Μαρία Κάλλας(1923-1977) για τα 100 χρόνια από την γέννηση της, στον Ιταλό Αναγεννησιακό συνθέτη Antonio Cesti (1623-1669) για τα 400 χρόνια από τη γέννησή του, στον κορυφαίο Άγγλο συνθέτη William Byrd(1543-1623) για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του, στον Αναγεννησιακό Άγγλο συνθέτη Thomas Weelkes (1576-1623) για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του, στον σημαντικό Ιταλό συνθέτη της Σχολής της Ρώμης Giovanni Bernardino Nanino (1560-1623) για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του.

Ο Νίκος Ευθυμιάδης έχει κατορθώσει να αναδείξει την Καρδίτσα τα τελευταία σαράντα ένα (41) χρόνια σε ένα Μουσικοχορωδιακό κέντρο με πανελλήνια και διεθνή αναγνώριση.Για δέκα ημέρες η Καρδίτσα και το Μουζάκι ήταν το επίκεντρο της Σχολικής Χορωδιακής ζωής της χώρας και όχι μόνο .

Ένας προβεβλημένος θεσμός και καταξιωμένος πανελλαδικά και διεθνώς ,που κατορθώνει να φέρει χιλιάδες Χορωδούς - Μουσικούς κάθε χρόνο στον τόπο μας.

Το 41 ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας (β’ φάση) άρχισε την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023 στην αίθουσα «Αφροδίτη» του ξενοδοχείου Κιέριον , και συνεχίστηκε στο ΔημοτικόΚινηματοθέατρο του Δήμου Μουζακίου και έπειτα στο Mouzaki Palace Hotel.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο 41ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας έλαβε μέρος η εξαιρετική Αφρικάνικη Χορωδία της Schuola Kantorum AKTO από την Kinshasa του Kongo, υπό τη διεύθυνση του Ambroise Nazbi Toko στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μουζακίου και στην Κεντρική Πλατεία Καρδίτσας και ερμήνευσε gospels, pop, folk, spirituals και σύγχρονη μουσική.

Εντυπωσίασε ιδιαίτερα η Αφρικάνικη ρούμπα, που για πρώτη φορά ακούστηκε στο Μουζάκι και την Καρδίτσα. Συμμετείχαν επίσης Χορωδίες από τη Γαλλία, την Αλβανία, το Ηράκλειο Κρήτης, τους Παξούς, την Ξάνθη , το Ηράκλειο Αττικής, την Καλλικράτεια Χαλκιδικής , τα Τρίκαλα, την Νέα Ιωνία Βόλου, τις Σοφάδες, την Καρδίτσα και το Μουζάκι. 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα  και στην  Καρδίτσα, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του 41 ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας ένα σημαντικό τριήμερο  από 29 Νοεμβρίου έως 2 Δεκέμβριου 2023 αφιερωμένο στην Ευρωπαϊκή Συμπερίληψη με 3  Χορωδίες  με άτομα με και χωρίς προβλήματα όρασης από Γαλλία, Αλβανία και Ελλάδα και τέσσερεις (4) μαέστρους από Βουλγαρία, Γαλλία , Αλβανία και Ελλάδα, καθώς και το masterclass, workshop από το διακεκριμένο Βούλγαρο Μαέστρο Petar Matev για νέους διευθυντές Χορωδίας .

Το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας έχοντας ως στόχο την αποκέντρωση των εκδηλώσεων του και την επαφή ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων με την ποιοτική μουσική, το χορωδιακό τραγούδι κλπ. υλοποιεί εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη του Νομού, και τώρα στο Μουζάκι. Για δέκα μέρες η καρδιά της Χορωδιακής Μουσικής χτυπούσε στην Καρδίτσα και στο Μουζάκι σε μια μοναδική Χορωδιακή πανδαισία , που καθήλωσε το πυκνότατο ακροατήριο του Φεστιβάλ.

Οι Χορωδίες και οι Ορχήστρες , παιδικές και μικτές , μπάντες και κλασσικές, ενηλίκων και ανηλίκων από την Ελλάδα και το εξωτερικό εναλλάσσονται δημιουργώντας ένα πολύχρωμο παζλ ηχοχρωμάτων , που συνεπαίρνει τους εκατοντάδες ακροατές.

Την 15η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 41ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, παρουσίασε με μοναδικό τρόπο και με τις απαραίτητες αισθητικές παρεμβάσεις του, μια από τις κορυφαίες πνευματικές προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας, ο Αλέξης Κωστάλας.

Για 41 χρόνια το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας παραμένει μια σταθερά για τον κόσμο της χορωδιακής μουσικής στην Ελλάδα και διεθνώς, συνδυάζοντας Χορωδιακά εργαστήρια , σεμινάρια διεύθυνσης και παρεμβάσεις ουσιαστικές στην Χορωδιακή Μουσική.

Το συγκεκριμένο Χορωδιακό Φεστιβάλ, στο οποίο έχουν λάβει μέρος κορυφαίες χορωδίες από κάθε γωνιά της γης, διακεκριμένες ορχήστρες και σπουδαίοι σολίστ, υλοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μαέστρου και Καθηγητή Νίκου Ευθυμιάδη.

Ένας θεσμός καταξιωμένος με διεθνές κύρος και μεγάλη απήχηση στους μουσικούς κύκλους της Ελλάδας και του Εξωτερικού, θεσμός -πρότυπο επαρχιακού Φεστιβάλ.

Για την επιτυχία της όλης εκδήλωσης συνέβαλλαν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας ως συνδιοργανώτρια ) , ο Δήμος Καρδίτσας, ο Δήμος Μουζακίου (ως συνδιοργανωτής), ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα ,το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Θεσσαλίας (ως συνδιοργανωτής) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδιών και υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom