Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Έτσι δρούσε το κύκλωμα με τους 2 αξιωματικούς του Λιμενικού - Η 71χρονη αρχηγός και οι κωδικές ονομασίες


Χρυσές δουλειές έκανε το μεγάλο κύκλωμα διακίνησης κοκαΐνης που εξάρθρωσε η αστυνομία, καθώς υπολογίζεται πως είχε βγάλει πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ. Σε αυτό συμμετείχαν και αξιωματικοί του Λιμενικού, ο ένας εκ των οποίων είχε καίρια θέση στη δίωξη των ναρκωτικών.

Για το κύκλωμα κοκαΐνης συνελήφθησαν 10 άτομα, μεταξύ των οποίων και αρχηγικά μέλη, ενώ επικεφαλής φέρεται να είναι μια 71χρονη. 

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται – κατά περίπτωση – για για εγκληματική οργάνωση, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, παραβίαση σφραγίδων που έθεσε η Αρχή, παράβαση καθήκοντος, υπεξαίρεση, παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Εκτός από τους 10, στην σπείρα συμμετείχαν και άλλοι 3, που είναι ήδη όμως φυλακής. Και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία.

Μετά από καταγγελίες και έρευνα, προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής ομάδας, επιχειρησιακά δομημένης και με διαρκή δράση, αποτελούμενη από περισσότερα των τριών πρόσωπα, τα μέλη της οποίας, τουλάχιστον από το Μάρτιο του 2023, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε αυτή και προμηθεύονταν, αποθήκευαν και διακινούσαν κοκαΐνη.

Το κέρδος από τη μέχρι τώρα δράση υπολογίζεται στα 1.232.000 ευρώ.

Πως δρούσε η οργάνωση – Ο ηγετικός ρόλος της 71χρονης

Αρχηγός φέρεται να είναι 71χρονη που είναι ήδη φυλακή, η οποία είχε την επιμέλεια και την υλοποίηση όλου του επιχειρησιακού σκέλους. Τα μέλη της οργάνωσης πειθαρχούσαν στις εντολές της και δεν ενεργούσαν, αν δεν εξασφάλιζαν προηγουμένως τη σύμφωνη γνώμη της.

Λάμβανε υψηλότατα μέτρα αυτοπροστασίας, καθώς συνομιλούσε με τα υπόλοιπα μέλη χρησιμοποιώντας συνθηματικά και προσωνύμια, χρησιμοποιώντας κατά βάση καρτοτηλέφωνα του καταστήματος κράτησης. Είχε φροντίσει για την απαραίτητη υποδομή της οργάνωσης, παρέχοντας χώρο – καβάτζα, ενώ ταυτόχρονα είχε αναπτύξει το δίκτυο από την αρχική προμήθεια μέχρι την τελική πώληση των ναρκωτικών ουσιών. Τα κέρδη της οργάνωσης μοιράζονταν στα υπόλοιπα μέλη μόνο καθ’ υπόδειξη της και αφού πρώτα καθόριζε το μερίδιο που αναλογεί στον καθένα. Διαθέτει πλούσιο ποινικό παρελθόν στη διάπραξη παρόμοιων εγκληματικών πράξεων, γεγονός που καταδεικνύεται και από τον επαγγελματικό σχεδιασμό των παράνομων ενεργειών της οργάνωσης,

Ο ρόλος των αξιωματικών του Λιμενικού

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο προστασίας του Πολίτη, κατώτερος αξιωματικός του Λιμενικού αποτελούσε ζωτικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, επιφορτισμένος με το ρόλο του κύριου προμηθευτή των ναρκωτικών ουσιών.

Εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του και το τμήμα του Λιμενικού στο οποίο υπηρετούσε, κατάφερνε να εξασφαλίζει ποσότητες, οι οποίες είχαν άμεση σχέση με τις υποθέσεις που ερευνούσαν, ενώ εκτιμάται βάσιμα ότι προέρχονταν από ναρκωτικά που φυλάσσονταν στην αποθήκη της υπηρεσίας του και προορίζονταν για καύση.

Με τον τρόπο αυτό, εξασφάλιζε στην οργάνωση μηδενικό κόστος της ναρκωτικής ουσίας, έχοντας ως αντίκτυπο τα τεράστια περιθώρια κέρδους που είχαν από την μεταπώληση της στους τελικούς διακινητές. Λάμβανε ιδιαίτερα μέτρα, χρησιμοποιώντας τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρημένες σε ανύπαρκτους αλλοδαπούς, ενώ χρησιμοποιούσε άλλη τηλεφωνική σύνδεση για τις επικοινωνίες του με την αρχηγό και άλλη για τις επικοινωνίες του με έτερα μέλη.

Στο «κόλπο» ήταν και Ανώτερος Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, αφού παρείχε εκ της θέσης του, την απαραίτητη κάλυψη και πρόσβαση στον υφιστάμενο του κατώτερο αξιωματικό και βασικό προμηθευτή της εγκληματικής οργάνωσης.

Τα υπόλοιπα μέλη

Ταμίας ήταν μια 63χρονη, ενώ ήταν ο συνδετικός κρίκος της αρχηγού με τα υπόλοιπα μέλη, με την οποία μάλιστα συνδέονταν με φιλικές σχέσεις. Αναλάμβανε να συναντά δια ζώσης τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, είτε αφορούσε συναλλαγή με ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, είτε παραλαβή χρηματικών ποσών και το διαμοιρασμό, ακολούθως, των μεριδίων. Για όλα τα ανωτέρω ενεργούσε μόνο κατόπιν εντολής ή σύμφωνης γνώμης της αρχηγού.

Μέλος ήταν και ακόμα ένας ηλικιωμένος, ένας 71χρονος, ο οποίος είναι κρατούμενος σε φυλακή. Αποτελούσε έναν από τους βασικούς φύλακες ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, καθώς η δράση του τερματίστηκε στις 03.08.2023, κατόπιν σύλληψης του από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών με μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών, η διακίνηση της οποίας εντάσσεται στη δράση της παρούσας εγκληματικής οργάνωσης.

Επίσης μέλος ήταν ένας 47χρονος που συνδέονταν με στενές συγγενικές σχέσεις με την αρχηγό. Μετέφερε γι’ αυτήν προσωπικά αντικείμενα και προμήθειες, μέσω επισκεπτηρίων στο Κατάστημα Κράτησης.

Ένας 56χρονος ήταν από τους βασικούς μεταφορείς ναρκωτικών ουσιών της οργάνωσης, από τα περιφερειακά σημεία φύλαξης, στο σπίτι – καβάτζα.

55χρονος και 51χρονος διακινούσαν κοκαΐνη, ενώ ο 55χρονος από κοινού με την 38χρονη σύντροφό του, προμηθεύονταν τις ναρκωτικές ουσίες για την περαιτέρω διακίνησή τους.

Επίσης 44χρονος που έχει με συγγενικούς δεσμούς με τη διαχειρίστρια του σπιτιού – «καβάτζας» είχε ελεύθερη πρόσβαση στο σπίτι, ενώ ο ίδιος από κοινού με 56χρονη διακινούσαν κοκαΐνη και επιπλέον μετέφερε – παρέδιδε ποσότητες ναρκωτικών ουσιών στους υπόλοιπους διακινητές της εγκληματικής οργάνωσης.

Τέλος, στη συμμορία ήταν και 44χρονη, έγκλειστη και αυτή σε φυλακή, και αποτελούσε βοηθό της αρχηγού προκειμένου να διευθετήσει και οργανώσει τις παραδόσεις ναρκωτικών ουσιών σε βασικό διακινητή, αλλά και την επιστροφή των ν που προέρχονται από την πώληση αυτών, στην ταμία της οργάνωσης.

Οι λέξεις – κλειδιά

Κατά τις συνομιλίες τους, τις οποίες έκαναν κατά κύριο λόγω μέσω τηλεφωνικών συνδέσεων που ήταν καταχωρημένες σε «ανύπαρκτους» αλλοδαπούς, χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένα συνθηματικά, ώστε να δυσχεραίνουν την αποκρυπτογράφηση τους από τις Διωκτικές Αρχές και συγκεκριμένα:

«μηχανάκια», «πληροφορίες», «τηλέφωνα» = ποσότητες ναρκωτικής ουσίας,

«αριθμοί» = λεφτά,

«βραστό» = κοκαΐνη για χρήση ως «φρίμπα»

«μονόζυγο» = ζυγαριά ακριβείας

«νούμερα» = ύψος χρημάτων ανά 1.000 ευρώ

«γατάκια» = κιλά κοκαΐνης,

«πράγματα» = ναρκωτικά,

«δραχμή» = γραμμάριο,

«ντάριπε» = αναγραμματισμός πεντάρι, δηλαδή πέντε.

Πως τους τσάκωσαν

Για τον τερματισμό της δράσης τους, συστήθηκε ειδική επιχειρησιακή ομάδα όπου κατά τις απογευματινές ώρες της 16ης Δεκεμβρίου και στο πλαίσιο επικείμενης προμήθειας κοκαΐνης, συνελήφθη ο κατώτερος Αξιωματικός του Λιμενικού, ο οποίος κατά τη στιγμή της σύλληψής του αντιστάθηκε σθεναρά και προσπάθησε να εξαφανίσει σακίδιο πλάτης, το οποίο στη συνέχεια κατασχέθηκε, καθώς έφερε 3 πλάκες και 2 αυτοσχέδιες συσκευασίες, που περιείχαν κοκαΐνη, συνολικού μικτού βάρους 5.179 γραμμαρίων.

Παράλληλα, συνελήφθησαν η 63χρονη διαχειρίστρια του σπιτιού – «καβάτζας» και ο 47χρονος βοηθός της.

Τι βρέθηκε στις έρευνες

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια, οχήματα και χώρους εργασίας, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

- -5- αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες περιέχουσες ναρκωτική ουσία κοκαΐνης συνολικού μεικτού βάρους -2.512- γραμμάρια,

- -6 ζυγαριές ακριβείας,

- κινητά τηλέφωνα,

- πλήθος καρτών SIM,

- κλειδί αυτοκινήτου,

- διάφορα αθλητικά ρούχα,

- διάφορα κλειδιά της δίκυκλης μοτοσικλέτας,

- γραμμάτιο είσπραξης (κατάθεση σε λογαριασμό),

- τσαντάκι μέσης μάρκας,

- ποσότητα κοκαΐνης βάρους περίπου -289- γραμμαρίων,

- ποσότητα κάνναβης περίπου -78- γραμμαρίων,

- ποσότητα ναρκωτικής ουσίας κάνναβης συνολικού βάρους περίπου -18- γραμμαρίων,

- ποσότητα ναρκωτικής ουσίας ηρωίνης βάρους -2- γραμμαρίων και

- συσκευασία με ναρκωτική ουσία κοκαΐνη συνολικού βάρους 28 γραμμαρίων,

- γεμιστήρας και -91- φυσίγγια,

- το συνολικό χρηματικό ποσό των 5.780 ευρώ,

- πλήθος φυσιγγίων πυροβόλου όπλου,

- -2- σιδερογροθιές, μαχαίρι, -2- πτυσσόμενες ράβδοι – γκλοπ και σουγιάς,

- πλήθος ταυτοτήτων αλλοδαπών υπηκόων και

- σημειωματάριο με χειρόγραφες σημειώσεις για χρηματικές συναλλαγές σχετικά με ναρκωτικές ουσίες,

- Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ως προϊόν νομιμοποίησης εσόδων που προέρχονται από την πώληση ναρκωτικών και δίκυκλη μοτοσικλέτα, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων, καθώς και η πινακίδα κυκλοφορίας και άδεια κυκλοφορίας του,

Παράλληλα, διενεργήθηκε αυτοψία στο χώρο αποθήκευσης των κατασχεμένων ναρκωτικών ουσιών Λιμεναρχείου, όπου διαπιστώθηκε ότι σε τρεις συνολικά υποθέσεις όπου κατασχέθηκαν ναρκωτικές ουσίες σε σάκους, αυτοί έφεραν παραβιασμένη σφραγίδα παρότι το περιεχόμενο τους είχε καταμετρηθεί από το Γενικό Χημείο του Κράτους και είχαν σφραγιστεί.

Υπολογίζεται ότι, κατά τη διερευνώμενη περίοδο, η εγκληματική οργάνωση διακίνησε τουλάχιστον -14.500- γραμμάρια κοκαΐνης, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της ανέρχεται στο -1.232.000- ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom