Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Ποιοι καλλιεργούν κλίμα τρόμου στα σχολεία; - Η περίπτωση του 1ου ΕΠΑΛ Ζωγράφου


Εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν πρακτικές αυταρχισμού και εκφοβισμού από τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αθήνας, που αρνείται να ακούσει τα μεγάλα προβλήματα εκατοντάδων σχολείων ● Η περίπτωση του 1ου ΕΠΑΛ Ζωγράφου, που βρέθηκε στη δίνη απειλών στην περίπτωση κατάληψης.

Αλλεργία με τον διάλογο και τις δημοκρατικές διαδικασίες φαίνεται πως έχει ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Α’ Αθήνας, Αθανάσιος Νικολόπουλος, που έχει καταγγελθεί κατ’ επανάληψη από εκπαιδευτικά σωματεία για πρακτικές αυταρχισμού και τρομοκράτησης με στόχο τον εκφοβισμό της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Γονείς και κηδεμόνες του 1ου ΕΠΑΛ Ζωγράφου έλαβαν την περασμένη Δευτέρα μήνυμα από τον διευθυντή του σχολείου, Μιχάλη Μιχαλιό, πως «κατόπιν ρητής εντολής» της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης σε περίπτωση μαθητικής κατάληψης θα πρέπει να διεξάγονται τηλεμαθήματα αλλά και να κατατίθεται μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής για κατάληψη δημόσιου χώρου και παραμέληση ανηλίκου. 

Το εξόχως απειλητικό μήνυμα την ημέρα κατά την οποία οι μαθητές είχαν αποφασίσει μονοήμερη κατάληψη προκάλεσε φόβο και αναστάτωση στους ίδιους και τους γονείς τους, αφού αστυνομικοί έχουν κληθεί αρκετές φορές στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με καταγγελίες στην «Εφ.Συν.», διευθυντής του 7oυ Εργαστηριακού Κέντρου Αθήνας-Ζωγράφου, μονάδα του υπουργείου Παιδείας με αυτοτελή διοικητική δομή, που εξυπηρετεί τα εργαστηριακά μαθήματα του ΕΠΑΛ, έχει δώσει ονόματα μαθητών στην Αστυνομία με διάφορες αφορμές και έχει φωτογραφίσει τους αριθμούς κυκλοφορίας από μηχανάκια τους.

«Δύο νύχτες δεν κοιμήθηκα. Το σχολείο θα έκανε μήνυση; Οταν βλέπω αυτό το μήνυμα νιώθω ότι δεν έχω δικαίωμα να μιλήσω, ότι “κόψε την κατάληψη, αλλιώς θα σε πάω στην Αστυνομία”. Φασιστικό το αισθάνθηκα. Χειρότερη θα γίνει η κατάσταση έτσι, όχι καλύτερη. Ελπίζω οι καθηγητές να μπορούν να ακούν τα παιδιά και να πέφτουν οι τόνοι. Να κατανοούμε τα παιδιά μας, να τα αγκαλιάσουμε, έστω και αν κάνουν λάθος. Να μάθουν τα παιδιά να σέβονται τον εαυτό τους, να αναγνωρίζουν τι θέλουν και να γίνονται πολίτες με όλη τη σημασία», μας λέει η Μπλερίνα Φότος, μητέρα μαθητή.

Απευθυνθήκαμε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας ρωτώντας για την αλήθεια των καταγγελιών. Η απάντηση ήταν πως το σχολείο υποχρεούται να τηρεί την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τηλεκπαίδευση κατά την κατάληψη, τον σχολικό κανονισμό προς συμμόρφωση των μαθητών, ώστε να λάβουν μέρος στην εκπαιδευτική διαδικασία, και να καλεί την Αστυνομία στην περίπτωση συμμετοχής εξωσχολικού στην κατάληψη. Μας παρέπεμψαν μάλιστα στο άρθρο 334 του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών για παράνομη είσοδο σε χώρο δημόσιας, δημοτικής ή κοινοτικής υπηρεσίας!

Η Διεύθυνση ισχυρίστηκε πως ο κ. Νικολόπουλος δεν έδωσε εντολή περί λύσης της κατάληψης με κλήση στο Α.Τ., αλλά η προσφυγή στις αστυνομικές δυνάμεις φαίνεται να αποτελεί προσφιλή του μέθοδο, σύμφωνα με τις καταγγελίες σωματείων που βρίσκουν μόνο κλειστές πόρτες όποτε επιχειρούν να απευθυνθούν στον προϊστάμενό τους για τα μεγάλα προβλήματα στην εκπαίδευση. 

Και οι έξι ΕΛΜΕ, που εκπροσωπούν το σύνολο των διδασκόντων στην Αθήνα, έχουν αναφέρει σε κοινή ανακοίνωσή τους πως ήδη από την πρώτη τους προσπάθεια να τον συναντήσουν στην αρχή της θητείας του κάλεσε την ΕΛ.ΑΣ. μέσα στα γραφεία της ΔΔΕ, τον Σεπτέμβριο του 2022.

Αρνείται να ακούσει τις ΕΛΜΕ εδώ και πάνω από έναν χρόνο

«Τη δεύτερη φορά που πήγαμε ήταν η τελευταία φορά που τον είδαμε. Αντιδικήσαμε και σηκώθηκε και έφυγε. Από τότε, το φθινόπωρο του 2022, αγνοείται η τύχη του. Εχουμε πάει τουλάχιστον 15 φορές. Στέλνουμε επίσημα αίτημα για συνάντηση και δεν είναι ποτέ εκεί. Σε κάποιες περιπτώσεις που ειδοποιήθηκε, υπήρχαν ένστολοι και περιπολικό στην είσοδο. 

Πρόκειται για αντιδημοκρατική, αντισυναδελφική και αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά. Επιπλέον, η Δευτεροβάθμια της Α’ Αθήνας είναι πια αποψιλωμένη. Βασικά γραφεία της δεν έχουν εκπαιδευτικό. Οι περισσότεροι ζήτησαν και έφυγαν και δεν αναπληρώθηκαν. Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικών θεμάτων πήρε σύνταξη και δεν αναπληρώθηκε», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο αντιπρόεδρος της Ζ’ ΕΛΜΕ, Γιάννης Μοσχονάς.

«Από τους νόμους της κυβέρνησης χτυπιούνται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών και δεν δέχεται ποτέ να συζητήσει», καταγγέλλει ο καθηγητής και, αναφερόμενος στα κενά των σχολείων στη Γενική Παιδεία και την Ειδική Αγωγή, φέρνει το παράδειγμα του Ειδικού Σχολείου Ηλιούπολης, που παραμένει χωρίς τις ειδικότητες του μαθηματικού και του φυσικού. 

«Παραμένουν οι ελλείψεις σε βοηθητικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Φέρανε πριν από λίγες μέρες 26 ψυχολόγους για περισσότερα από 230 σχολεία. Ο καθένας πηγαίνει κάθε μέρα σε διαφορετικό. Πώς μπορεί να χτιστεί η σχέση του με τον μαθητή και τον εκπαιδευτικό; Ούτε η ενισχυτική διδασκαλία έχει ξεκινήσει. Εκπαιδευτικοί πηγαίνουν σε τρία και πέντε σχολεία για να συμπληρώσουν το ωράριό τους. Σε εκπαιδευτικούς ανατίθενται μαθήματα που δεν αντιστοιχούν στο αντικείμενό τους» σημειώνει, καταλήγοντας ότι για όλα αυτά τα προβλήματα ποτέ δεν βρήκαν την πόρτα του κ. Νικολόπουλου ανοιχτή.

Προχθές, ΕΛΜΕ της Α’ Αθήνας πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση καταγγέλλοντας εκφοβισμούς και απειλές στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι συμμετέχουν στην απεργία-αποχή από την ατομική αξιολόγηση βάσει της απόφασης της ΟΛΜΕ. Η Γ’ ΕΛΜΕ χαρακτήρισε τον περασμένο Μάρτιο τον κ. Νικολόπουλο ως κύριο υπεύθυνο της «τρομοκρατίας στα σχολεία της Α’ Αθήνας, των αντιδημοκρατικών, παράτυπων και παράνομων πρακτικών εις βάρος των εκπαιδευτικών», «ακατάλληλο για προϊστάμενο και επικίνδυνο για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα» της πρωτεύουσας, ζητώντας την απομάκρυνσή του. 

Η Ενωση έχει αναδείξει τακτικές «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της διοίκησης, όπως η απόφαση για παράτυπη μετακίνηση συναδέλφου τους στο 1ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας, η οποία τελικά ανακλήθηκε χάρη σε παρέμβαση γονέων και συνδικαλιστών, και οι διώξεις καθηγητριών του 4ου ΓΕΛ Γαλατσίου επειδή συμμετείχαν σε προκηρυγμένη από το σωματείο τους απεργία-αποχή για το μέτρο του μέντορα και του ενδοσχολικού συντονιστή (βλ. «Εκδικητική δίωξη τριών εκπαιδευτικών επειδή απήργησαν!», «Εφ.Συν.» 29.12.2022).

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom