Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

ΑΑΔΕ: Σαφάρι ελέγχων για τον εντοπισμό “μαϊμού” αποδείξεων - “Ράμπο” με tablet και φορητά scanner


Με 1.500 tablets και 1.700 φορητά scanner ενισχύεται ο φοροελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ προκειμένου να «διαβάζει» τις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων αλλά γενικότερα να διευκολύνει το έργο της στην αντιμετώπιση του φαινομένου της φοροδιαφυγής.

Το παραπάνω θα επιτευχθεί στο πλαίσιο του ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού που “τρέχει” η ΑΑΔΕ για την προμήθεια των νέων ελεγκτικών όπλων για τον οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν προσφορές μέχρι τις 21 Νοεμβρίου.

Η προμήθεια του τεχνολογικού εξοπλισμού έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 1.997.800 ευρώ και το έργο αυτό θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επιπλέον, με την προμήθεια των φορητών Scanners χειρός (QR scanners) αναμένεται να καλυφθούν οι ανάγκες για την ψηφιακή αναγνώριση – ταυτοποίηση των εγγράφων που φέρουν QR barcode και να επιτευχθεί η ελαχιστοποίηση του χρόνου επαλήθευσης της εγκυρότητας τους.

Υπενθυμίζεται δε πως, την 1η Νοεμβρίου καθιερώνεται η υποχρέωση ενσωμάτωσης QR Code σε όλες τις αποδείξεις που έχουν υποχρέωση διαβίβασης στην ΑΑΔΕ, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της Αρχής, Γιώργου Πιτσιλή. Με αυτόν τον τρόπο οι ελεγκτές αλλά και οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ, “Appodixi” στο κινητό τους να διαπιστώνουν τη γνησιότητα της απόδειξης.

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

Οι ράμπο της ΑΑΔΕ θα μπορούν να ελέγχουν άμεσα με τα laptop και τα QR Code Scanners την γνησιότητα των αποδείξεων των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων καθώς αυτές  θα συνδέονται απευθείας με τα αρχεία της ΑΑΔΕ. 

Με αυτόν τρόπο η ΑΑΔΕ θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται για το οικονομικό προφίλ των ελεγχόμενων, να διενεργεί online διασταυρώσεις και ελέγχους και μετά να εκδίδει αυτόματα σημείωμα με τα αποτελέσματα το ελέγχου. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η Αρχή μέσω των tablet θα έχει άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που σκιαγραφούν το οικονομικό προφίλ μιας επιχείρησης .

Αναλυτικά, η Αρχή: 

  • Θα μπορεί να ελέγχει:

α .επί τόπου και με αυτόματες διαδικασίες την γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές.  Σημειώνεται δε πως  οι ελεγκτές θα είναι εφοδιασμένοι με tablets αλλά και με τα φορητά Scanners χειρός (QRScanners).

β. εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην πλατφόρμα myDATA.

  • Θα διενεργεί εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων.
  • Θα εκδίδει αναφορά για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Ο έλεγχος των αποδείξεων θα γίνεται μέσω του QR code και θα μπορεί ο ελεγκτής να τσεκάρει την αυθεντικότητα των αποδείξεων που εκδίδουν οι επιχειρήσεις και εάν έχουν περαστεί στα συστήματα της ΑΑΔΕ. 

Με τους φορητούς σκάνερ  θα έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώνουν αν:

  • Η απόδειξη δεν έχει διαβιβαστεί
  • Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί με διαφορετικά στοιχεία
  • Η ταμειακή μηχανή δεν είναι δηλωμένη ή είναι ανενεργή

https://www.enikonomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom