Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Νιγρίτα: Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τους 96 εκτελεσθέντες Βισάλτες την περίοδο 1941 - 1944


Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν στη Νιγρίτα τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν των εκτελεσθέντων Βισαλτινών από τους Γερμανούς και Βουλγάρους κατά την περίοδο 1941 - 1944.

Στο μνημείο, το οποίο βρίσκεται μπροστά στο Δημαρχείο Νιγρίτας, αναγράφονται τα 96 ονόματα των Βισαλτινών που εκτελέσθηκαν από Γερμανούς και Βουλγάρους την περίοδο 1941-44. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο συγγραφέας Παύλος Τσακιρίδης και ο πρώην Δήμαρχος Νιγρίτας Δημήτρης Δάπης, οι οποίοι έκαναν την έρευνα και συγκέντρωσαν τα στοιχεία και τα ονόματα των εκτελεσθέντων, εξιστόρησαν τα γεγονότα της μαύρης εκείνης περιόδου για το Ελληνικό Έθνος.

Νωρίτερα τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια ο Δήμαρχος Βισαλτίας, Αθανάσιος Μασλαρινός απηύθυνε χαιρετισμό: «Είναι βαρύ το φορτίο και βαθιά η συγκίνηση, που έλαχε σε μένα η τιμή να κάνουμε σήμερα, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς δόξαν των συμπατριωτών μας που εκτελέστηκαν από τα στρατεύματα κατοχής την περίοδο 1941 - 1944.

Θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω αυτούς οι οποίοι κίνησαν την διαδικασία για να έχουμε σήμερα αυτό το μνημείο, το οποίο συνιστά ένα φόρο τιμής και μνήμης σε όλους όσους στάθηκαν με ηρωισμό απέναντι στον ξένο κατακτητή, διατρανώνοντας τη βούλησή τους για ελευθερία.

Η θυσία τους μας διδάσκει να είμαστε υπερήφανοι για τη χώρα μας, το έθνος μας, την ιστορία μας, και τους προγόνους μας, οι οποίοι σε χαλεπούς καιρούς θυσίασαν το υπέρτατο αγαθό, την ζωή τους, για το κοινό καλό. Οι αγώνες τους ας είναι φάρος ηρωισμού και ενότητας για εμάς τους νεότερους.

Έχει αποδειχθεί ιστορικά πολλές φορές ότι όταν οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι μεγαλουργούμε. Είμαστε υπερήφανοι για τη σημερινή τελετή, με την οποία εκπληρώνουμε το ηθικό μας χρέος ως κοινωνία, αποδίδοντας τιμή σε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την πατρίδα μας»

Μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων.

https://www.ertnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom