Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Προς ιδιωτικά πανεπιστήμια με βήμα ταχύ


Αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος και να επιτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων διά της πλαγίας, καθώς, σύμφωνα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη η σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί με νόμο άμεσα στη Βουλή.

Η κυβέρνηση θα βασιστεί στο άρθρο 28 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο οι διεθνείς συμβάσεις υπερισχύουν του ελληνικού δικαίου, παρά το γεγονός ότι αυτό αναφέρεται σε εμπορικές συμφωνίες και όχι εκπαιδευτικά θέματα. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Παιδείας, με τον γνωστό υποκριτικό τρόπο της κυβέρνησης προσπάθησε να «χρυσώσει το χάπι» των επικείμενων αντιδράσεων, είπε ότι το «δημόσιο πανεπιστήμιο παραμένει η ναυαρχίδα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση και βελτίωση για να μεγιστοποιήσει τις αποδόσεις του. Δεν μπορεί όμως να εξακολουθούμε να διατηρούμε στη χώρα μια παγκόσμια ιδιαιτερότητα, ένα κρατικό μονοπώλιο στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία «θα έρθει άμεσα στη Βουλή», αφού προηγουμένως «παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο πριν το τέλος της χρονιάς, ώστε γρήγορα να κινηθούμε και να καταφέρουμε να αντλήσουμε από τις μεγάλες δυνατότητες που τόσα χρόνια δεν τις έχουμε εκμεταλλευτεί για διάφορους λόγους».

Η κυβέρνηση, με σκοπό να παρακάμψει τις αντιδράσεις στην κοινωνία και στον ακαδημαϊκό χώρο, έχει ήδη επιστρατεύσει φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και συνταγματολόγους που προετοιμάζουν το έδαφος, καθώς αναμένεται μεγάλη συσπείρωση ακαδημαϊκών με σκοπό την προσφυγή στο ΣτΕ μόλις κατατεθεί το νομοσχέδιο για την έλευση των ιδιωτικών πανεπιστημίων στο τέλος του 2023.

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom