Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Κρήτη: Ψάχνουν 10.000 εργάτες για να μαζέψουν τις ελιές (βίντεο)


Το ελαιόλαδο πωλείται ακριβότερα από ποτέ και στην Κρήτη, οι παραγωγοί εκτός από τις μειωμένες ποσότητες αντιμετωπίζουν πρόβλημα και με τα εργατικά χέρια…

Το ελαιόλαδο έχει φτάσει να πωλείται από παραγωγούς πάνω από 10 ευρώ το λίτρο, με τις τιμές να αυξάνονται διαρκώς και σύντομα όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, να αναμένεται «εκτόξευση» στα ράφια των σούπερ μάρκετ πάνω από τα 20 ευρώ το λίτρο. 

Στην Κρήτη οι παραγωγοί επικεντρώνονται αυτό το διάστημα στο λιομάζωμα. Τα εργατικά χέρια όμως είναι λιγότερα από ποτέ και η αναζήτηση συνεχίζεται. Μέσα σε λίγες μέρες 500 άνεργοι από κάθε γωνιά της χώρας έσπευσαν για να πιάσουν δουλειά.

Εργάτες ακόμη και από τη Βόρεια Ελλάδα, μαζεύονται αυτό το διάστημα στην Κρήτη και επιστρατεύονται για το λιομάζωμα. Οι ιδιοκτήτες ελαιώνων δυσκολεύονται να βρουν αλλοδαπούς για τη συλλογή του ελαιόκαρπου, την ώρα που οι τιμές στο ελαιόλαδο «ανηφορίζουν» διαρκώς.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, τρέχει ένα πρόγραμμα με το οποίο δίνεται κίνητρο σε άνεργους να απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα στον τομέα της ελιάς, με την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και μετεγκατάστασης.

Για την ώρα στο πρόγραμμα συμμετέχουν 500 άνεργοι. Φέτος, η παραγωγή ήταν μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, λόγω των καιρικών συνθηκών, ωστόσο υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εργατικά χέρια, με τους υπεύθυνους να λένε ότι από το νησί λείπουν αυτή τη στιγμή 10.000 εργάτες.

Ο χρόνος έναρξης της συγκομιδής εξαρτάται από το χρόνο που η ελιά αποκτά τη μεγαλύτερη περιεκτικότητά της σε λάδι. Κάθε περιοχή έχει το δικό της χρόνο ωρίμανσης. Η συγκομιδή αρχίζει τον Νοέμβριο και ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο.

Κατά ομολογία των ειδικών επιστημόνων, η περίοδος αυτή είναι η καλύτερη για την παραγωγή λαδιού ανώτερης ποιότητας, το οποίο θα περιέχει όλα τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του.

Το μάζεμα της ελιάς παίζει σημαντικό ρόλο στην καλλιέργειά της και στην ποιότητα του λαδιού. Υπάρχουν πολλοί τρόποι συγκομιδής και πολλά σύγχρονα μηχανήματα έχουν αντικαταστήσει το χέρι του καλλιεργητή και έχουν κάνει τη διαδικασία ευκολότερη και οικονομικότερη, κανένας όμως δεν μπόρεσε να αντικαταστήσει το χέρι που προστατεύει το δένδρο και επιλέγει την ελιά.

https://www.newsit.gr/ & https://www.ertnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom