Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών τίμησε τον Στρατηγό Δημήτριο Θεοδωράκη (φωτο)

Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) στα Τρίκαλα, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη, η τελετή ορκωμοσίας των πρωτοετών σπουδαστών της Τάξης 2026 «Υποστράτηγου Δημητρίου Θεοδωράκη».

Την τελετή στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ.κ. Χρυσόστομος, τίμησαν με την παρουσία τους: ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Θεόκλητος, οι Βουλευτές Τρικάλων κ. Αθανάσιος Λιούτας και κ. Μαρίνα Κοντοτόλη, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Νίκος Σακκάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο Διοικητης της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Γεώργιος Φασούλας, ο Διοικητής της Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης Υποναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης, απόστρατοι ανώτατοι Αξιωματικοί διατελέσαντες Διοικητές της ΣΜΥ, εκπρόσωποι ενώσεων, συλλόγων και άλλων φορέων, καθώς και οι οικείοι των ορκισθέντων σπουδαστών.

Ο Διοικητής της Σχολής Ταξίαρχος Ιωάννης Κορέλης στην Ημερίσια Διαταγή επεσήμανε: «Η σημερινή μέρα αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό για την πορεία των προτοετών σπουδαστών, καθώς εισέρχονται στην μεγάλη στρατιωτική οικογένεια, που αποτελεί το φυτώριο του Εθνους, το θησαυροφυλάκιο των αξιών και των αρετών του αρχαιοελληνικού πνεύματος, στην οικογένεια της θυσιαστικής προσφοράς αίματος, τιμής και δόξας».

Ορκίστηκαν 167 πρωτοετείς σπουδαστές και τους προέτρεψε να τιμήσουν με την εν γένει παρουσία τους τον ήρωα της τάξης «Υποστράτηγο Δημήτριο Θεοδωράκη», ο οποίος με την πολεμική δράση του έκανε πράξη το έμβλημα της Σχολής: «Απάντων τιμιώτερον Πατρίς».

Ακολούθησε παρέλαση των προτοετών σπουδαστών, αναμνηστική φωτογράφιση και δεξίωση.



Είχα την μεγάλη τιμή να παραστώ στην εκδήλωση επίσημος προσκεκλημένος του Διοικητού της Σχολής, ως απόγονος και εκπρόσωπος της οικογένειας του Ήρωα Υποστρατήγου Δημητρίου Θεοδωράκη. 

Με συγκίνηση και υπερηφάνεια παρακολούθησα τις εκδηλώσεις στην θέση του Άξιου προγόνου μου, μικρός στρατιώτης μπροστά στο μεγαλείο της δόξας και των αγώνων του Ήρωα.

Ο Διοικητής της Σχολής Ταξίαρχος Ιωάννης Κορέλης με υποδέχτηκε στο γραφείο του και μου απένειμε τιμητική πλακέτα με το έμβλημα της Σχολής, καθώς και αναμνηστικό μετάλλιο. Η σπουδαία αυτή διάκριση στο πρόσωπό μου αποτελεί επιβράβευση των προσπαθειών και κόπων που κατέβαλα αναζητώντας τα επίσημα, έγκυρα και αξιόπιστα έγγραφα και άλλα ντοκουμέντα για την πολεμική δράση και την προσφορά του στην Πατρίδα.

Η τάξη της Σχολής του έτους 2026 που φέρει το όνομα του Υποστρατήγου Δημητρίου Θεοδωράκη, έχει το μοναδικό προνόμιο να είναι η πρώτη που θα διδαχθεί και θα μελετήσει την στρατιωτική μεγαλοφυΐα του Ήρωα.

Ανάλογη ήταν άλλωστε και η αξιολόγηση του τότε Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Δ. Μελισσινού, όταν στις 12-12-1940 έστειλε τα γνήσια έγγραφα της Απελευθέρωσης της Κορυτσάς τόσο στο Εθνολογικό Μουσείο για φύλαξη, όσο και στο Υπουργείο Παιδείας για διδασκαλία και γνώση των επερχόμενων γενεών.

Αν ζούσε ο αείμνηστος θείος μου, θα απηύθυνε στους «μαθητές» του το παρακάτω ποίημα: 

Σ` αγαπώ γλυκιά Πατρίδα 
κι απ τη μάνα πιο πολύ, 
κι αγωνίστηκα για σένα 
μια ολόκληρη ζωή. 
--------------------- 
Θα`σαι πάντα στην καρδιά μου 
θα`σαι πάντα στην ψυχή, 
γαλανόλευκη κυρά μου 
κι αρχόντισσα εσύ. 
--------------------------- 
Να σκεπάζεις τα παιδιά σου 
με αγάπη και στοργή, 
κι αν σημάνουνε οι ώρες, 
μπρος στη δόξα με ορμή. 

Κωνσταντίνος Π. Θεοδωράκης 
Σύρος, 28 Οκτωβρίου 2023

***************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom