Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Φόβοι για 4 νέες ασθένειες που εντοπίστηκαν παγκοσμίως - Ανάμεσα τους και μία από την «οικογένεια» των πιο θανατηφόρων


Τέσσερις νέες ασθένειες ζώων που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο παρακολουθούνται από τους επικεφαλής των αρχών Υγείας της Βρετανίας. Μία από αυτές τις ζωονοσογόνους ασθένειες προέρχεται από την ίδια «οικογένεια» με τον αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό, μια από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες στον κόσμο. Μέχρι στιγμής, δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα στην Βρετανία.

Ωστόσο έχουν καταγραφεί μολύνσεις σε ανθρώπους στην Ιαπωνία, τη Ρωσία και την Κίνα. Οι ζωονοσογόνες ασθένειες είναι ιοί που μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στους ανθρώπους. ον άνθρωπο.

Οι ιοί αυτοί είναι υπεύθυνοι για έναν μακρύ κατάλογο θανατηφόρων ασθενειών: HIV, Έμπολα, Sars, Ζίκα και γρίπη των χοίρων, Covid-19. Αυτές οι θανατηφόρες ασθένειες εμφανίζονται συνεχώς. Κάθε χρόνο εντοπίζονται δύο με πέντε νέοι ζωονοσογόνοι ιοί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στο πλαίσιο των εργασιών της για την παρακολούθηση μολυσματικών ασθενειών, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της Βρετανίας (UKHSA) δημοσίευσε λεπτομέρειες για τους νέους ζωονοσογόνους ιούς που θα μπορούσαν να φτάσουν στη Βρετανία.

4 νέες ασθένειες που εντοπίστηκαν παγκοσμίως

  1. Oz
  2. Ο ιός των κροτώνων Haseki
  3. Ο Κοξιέλα Μπουρνέτι
  4. Ο Γιέζο

Ο ιός Oz

Ο ένας, είναι ένας ιός που μεταδίδεται από κρότωνες και ονομάζεται Oz. Ο ιός Oz είναι ένας τύπος θογκοϊού, ο οποίος προκαλεί πυρετό και εγκεφαλικό οίδημα σε αυτούς που μολύνει. Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από τον ιό πεθαίνουν. Το 2022 σκότωσε μία 70χρονη γυναίκα. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η μολυσμένη γυναίκα πέθανε από φλεγμονή του καρδιακού μυός.

Πιστεύεται ότι ο ιός, που υπάρχει από το 2018, βρίσκεται μόνο στην Ιαπωνία και πιθανότατα μεταδίδεται από τσιμπούρια, τα οποία γίνονται φορείς του ιού από μολυσμένα ζώα. Δεν έχουν υπάρξει αναφορές για κρούσματα εκτός της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το UKHSA.

Ο ιός των κροτώνων Haseki

Επιπλέον σήμανε συναγερμό ο ιός των κροτώνων Haseki, που βρέθηκε σε τσιμπούρια και ασθενείς στη Ρωσία. Οι έλεγχοι έδειξαν ότι ο ιός σχετίζεται στενά με ιούς που μοιάζουν με φλαβοϊοί, οι οποίοι περιλαμβάνουν τον κίτρινο πυρετό, τον δάγγειο πυρετό, την ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, τους ιούς του δυτικού νείλου και τον ζίκα.

Ένα άτομο νοσηλεύτηκε με τον ιό στην πόλη Βλαδιβοστόκ, στη νοτιοανατολική Ρωσία. Οι έρευνες δείχνουν ότι η ασθένεια εξαπλώνεται σε τουλάχιστον δύο περιοχές της χώρας, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί η εξάπλωσή της παγκοσμίως.

Ο Κοξιέλα Μπουρνέτι

Ο Κοξιέλα Μπουρνέτι είναι ένας άλλος νέος ιός που παρακολουθεί στενά ο βρετανικός οργανισμός. Ο ιός έχει εντοπιστεί σε φώκιες της Αυστραλίας. Πιστεύεται ότι νέες μεταλλάξεις στο μικρόβιο προκαλούν αποβολές σε ζώα που είναι σε εγκυμοσύνη και επιτρέπουν η μόλυνση να εξαπλωθεί σε ανθρώπους.

Ο Γιέζο

Ο Γιέζο, ένας άλλος ιός που μεταδίδεται από κρότωνες, παρακολουθείται επίσης στενά από τις βρετανικές αρχές. Ο ιός ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία το 2021. Ανήκει στην ίδια «οικογένεια» ιών με τον αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό, ο οποίος σκοτώνει έως και το 40% των ασθενών, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

«Παρακολουθούμε τακτικά για αναφορές νέων παθογόνων ή νέων στελεχών ιών που σχετίζονται με γνωστά παθογόνα σε άλλες χώρες. Δεν έχουν εντοπιστεί αυτές οι μολύνσεις στην Βρετανία», ανέφερε εκπρόσωπος της UKHSA.

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom