Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Appodixi: Μπόνους σε όσους καταγγέλλουν φοροδιαφυγή - Αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες


Αύριο Τρίτη (31.10.2023) θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο, εκτός των άλλων, θα περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Επίσης ανακοίνωσε ότι όσοι πολίτες καταγγέλλουν φοροδιαφυγή θα έχουν οικονομικό όφελος. Οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής θα μπορούν να αποκαλύπτονται μέσα από την εφαρμογή Αppodixi, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να ελέγχουν τη γνησιότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τώρα η πλατφόρμα Αppodixi έχει δεχτεί πάνω από 135.000 καταγγελίες, εκ των οποίων 55.000 επώνυμες και 75.000 ανώνυμες.

Οι αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών έχουν προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της εκστρατείας που έχει ξεκινήσει για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός, «δεν μπορεί οι εργοδότες ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν λιγότερο φόρο από τους υπαλλήλους που απασχολούν οι οποίοι μάλιστα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, μόλις 2 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα πάνω από 9.100 ευρώ το χρόνο, το οποίο αντιστοιχεί στο εισόδημα ενός εργαζομένου στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος παίρνει 650 ευρώ καθαρά το μήνα για 14 μήνες.

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο των επίσημων ανακοινώσεων για τη νέα ψηφιακή εφαρμογή, μέσω της πύλης της ΑΑΔΕ, όπου οι φορολογούμενοι μπορούν να καταγγέλλουν φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις αλλά ακόμα και φαινόμενα διαφοράς.

Όπως είπε ο Γ. Πιτσιλής, η πλατφόρμα αποτελεί ακόμα ένα βήμα για την προστασία των δημοσίων εσόδων: «Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής πρέπει να δοθεί από όλους μας», τόνισε ο Χάρης Θεοχάρης σημειώνοντας ότι οι αφηρημένες και διάσπαρτες καταγγελίες είναι άχρηστες σε αντιδιαστολή με τις οργανωμένες καταγγελίες μέσω της εφαρμογής.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΔΗΣ 

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom