Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει την κυβέρνηση στη σέντρα μετά την κατάθεση Ράμμου για τις υποκλοπές

Στελέχη του κόμματος καταγγέλλουν κυβέρνηση και πρωθυπουργό για παραβίαση του κράτους δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου

Τον ασκό του Αιόλου για την κυβέρνηση άνοιξε η παρέμβαση του προέδρου της ΑΔΑΕ στην επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου, όπου κατήγγειλε την κυβέρνηση, αλλά και τη δικαιοσύνη για προσπάθεια παρεμβάσεων, αλλά και παρακώλυση του έργου της ΑΔΑΕ στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών.

Ο Χρήστος Ράμμος τόνισε ότι επί 18 μήνες η ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει κάνει τίποτα για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, δεν έχει προχωρήσει σε καμία δίωξη για τις υποκλοπές, πλην των μελών της ΑΔΑΕ, που έκαναν το καθήκον τους. 

Επίσης, επισήμανε ότι «τον Ιανουάριο με προσέβαλαν και με απείλησαν προσωπικά, δημοσίως και με ωμότητα, βουλευτές και αξιωματούχοι της κυβέρνησης», όταν η ΑΔΑΕ προσπάθησε, σύννομα, να ενημερώσει τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, με βάση δικό του αίτημα να μάθει αν υπήρξαν στόχος παρακολούθησης υψηλά ιστάμενοι δημόσιοι αξιωματούχοι από την κρατική υπηρεσία πληροφοριών, την ΕΥΠ.

Η κατάθεση του προέδρου της ΑΔΑΕ προκάλεσε έντονη αντίδραση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλο, να επισημαίνει ότι «οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της είναι κολοσσιαίες, εφόσον οι πράξεις τους παραβιάζουν το κράτος δικαίου και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και εκθέτουν παγκόσμια τη χώρα μας».

Ο Σ. Φάμελλος κάνει επίσης μια διπλή έκκληση. Προς τον δημοκρατικό κόσμο, να λάβει «θεσμικά κοινές πρωτοβουλίες για την προστασία και τη στήριξη των ανεξάρτητων αρχών και κυρίως για το σεβασμό και την εφαρμογή όλων των συνταγματικών προβλέψεων». Και προς τη δικαιοσύνη, σημειώνοντας ότι «οφείλει να επιτελέσει με ταχύτητα, ανεξαρτησία και αποτελεσματικότητα το έργο της ώστε να μη μείνει κανένα ερώτημα αναπάντητο και να διαφυλαχτεί και ο θεσμός αλλά και το αίσθημα δικαίου στην κοινωνία».

Η δήλωση του Σωκράτη Φάμελλου

Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

«Η  σημερινή παρέμβαση του  προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστου Ράμμου, στην επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιβεβαιώνει και αναδεικνύει σοβαρά προβλήματα στις δημοκρατικές λειτουργίες και το σεβασμό στο έργο των Ανεξάρτητων Αρχών στην Ελλάδα.

»Το σκάνδαλο των παράνομων υποκλοπών παραμένει "στο συρτάρι", παρότι βάλλονται συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής απειλείται δημόσια από κυβερνητικά στελέχη, ενώ διώκονται μέλη της αρχής - ΑΔΑΕ που επιτελούν το συνταγματικό τους καθήκον. 

»Οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της είναι κολοσσιαίες, εφόσον οι πράξεις τους παραβιάζουν το κράτος δικαίου και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και εκθέτουν παγκόσμια τη χώρα μας.

»Ο δημοκρατικός κόσμος οφείλει θεσμικά να λάβει κοινές  πρωτοβουλίες για την προστασία και τη στήριξη των ανεξάρτητων αρχών και κυρίως για το σεβασμό και την εφαρμογή όλων των συνταγματικών προβλέψεων. Και η δικαιοσύνη, ως πυλώνας του δημοκρατικού κράτους δικαίου, οφείλει να επιτελέσει με ταχύτητα, ανεξαρτησία και αποτελεσματικότητα το έργο της ώστε να μη μείνει κανένα ερώτημα αναπάντητο και να διαφυλαχτεί και ο θεσμός αλλά και το αίσθημα δικαίου στην κοινωνία.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε αυτήν την κοινωνική συμφωνία δημοκρατίας θα είναι παρών και θα συνεισφέρει με όλες του τις δυνάμεις».

Έ. Αχτσιόγλου: Αυταρχικές διώξεις στελεχών της ΑΔΑΕ

Νωρίτερα, η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής, πρώην υπουργός Εργασίας, είχε μιλήσει για «αυταρχική δίωξη» στελεχών της ΑΔΑΕ που ερευνούσαν την υπόθεση των παρακολουθήσεων, και η οποία «αναδεικνύει την εκδικητικότητα του κ. Μητσοτάκη». Επίσης, ζήτησε να ενημερωθεί για το ζήτημα και ο επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε. Ντιντιέ Ρέιντερς. Στον επίτροπο είχε αναφερθεί και η ευρωβουλευτής, εισηγήτρια της επιτροπής PEGA, Σόφι Ιν'τ Βελτ, η οποία τον καλούσε να απαντήσει αν μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα για τις παρακολουθήσεις πιστεύει ότι « πρέπει να εμπιστευόμαστε τις εθνικές αρχές για τη διερεύνηση της κατάχρησης του παράνομου λογισμικού παρακολούθησης;»

Αναφερόμενη κυρίως στην «κλήση σε απολογία πρώην και νυν στελεχών της ΑΔΑΕ που ερευνούσαν την υπόθεση των υποκλοπών», η Έφη Αχτσιόγλου επισημαίνει ότι πρόκειται για «ένα ακόμη επεισόδιο στην επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου και έχει στόχο να εκφοβίσει τους ελεγκτές της Αρχής».

 Η κυρία Αχτσιόγλου υποστηρίζει ότι «η ενέργεια αυτή προστίθεται στην πρόσφατη πραξικοπηματική αλλαγή της σύνθεσης των μελών της Αρχής από την κυβέρνηση, αλλά και στα εμπόδια που μπαίνουν στη διασταύρωση από την ΑΔΑΕ στοιχείων για τις παρακολουθήσεις». Προσθέτει ότι «οι επιδιώξεις του κ. Μητσοτάκη, υπεύθυνου και υπόλογου για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, και του κ. Ντογιάκου, ο οποίος διέταξε την παραγγελία για τα στελέχη της ΑΔΑΕ λίγο πριν εγκαταλείψει τη θέση του, προφανώς ταυτίζονται».

Η κυρία Αχτσιόγλου σχολιάζει ότι «η αυταρχική δίωξη αναδεικνύει την εκδικητικότητα του κ. Μητσοτάκη και τις αντιθεσμικές μεθοδεύσεις εναντίον των λειτουργών που είχαν την αρμοδιότητα και τόλμησαν να ελέγξουν το σκάνδαλο» και σημειώνει ότι «θα πρέπει άμεσα να τεθεί το ζήτημα σε γνώση του Επιτρόπου Δικαιοσύνης». Αναφέρει επίσης ότι είναι αναγκαίο «να αναληφθεί κοινή δράση της δημοκρατικής αντιπολίτευσης απέναντι στην υποχώρηση του κράτους δικαίου και για τη θωράκιση των ανεξάρτητων αρχών».

Κ. Αρβανίτης: «Η κατρακύλα της χώρα μας δεν έχει τέλος»

Πολύ σκληρή ήταν και η δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ. / The Left, και μέλους της Επιτροπής Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), Κώστα Αρβανίτη, για τις καταγγελίες του Χρήστου Ράμμου στη LIBE:

Ο ευρωβουλευτής, που μίλησε για «θεσμικό κατήφορο που πρέπει να πάρει τέλος, επισήμανε, μεταξύ άλλων ότι «για ακόμα μια φορά, η εμμονή της κυβέρνησης να συσκοτίσει την υπόθεση των παρακολουθήσεων, εξέθεσε για άλλη μια φορά τη χώρα μας σε κοινή θέα των εταίρων μας». 

Και πρόσθεσε ότι «όσο ασφαλής και να νιώθει ο κ. Μητσοτάκης, εμμένοντας στον ολισθηρό δρόμο της καταπάτησης των αρχών του Κράτους Δικαίου και έχοντας στο πλευρό του φιλικά μέσα και συστήματα, το ζήτημα των παρακολουθήσεων παραμένει ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ, και εμείς θεσμικά και τεκμηριωμένα συνεχίσουμε να μαχόμαστε με κάθε τρόπο, προκειμένου να έρθουν όλα στο φως και το σύστημα Μητσοτάκη να συμμορφωθεί».

Επιτέλους δώστε μια απάντηση κ. Μητσοτάκη

Η δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ. / The Left, και μέλους της Επιτροπής Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), Κώστα Αρβανίτη

«Η κατρακύλα της εικόνας της χώρας μας στα ευρωπαϊκά φόρα, δεν έχει τέλος.

»Ο κ. Ράμμος σήμερα, μιλώντας στην Επιτροπή LIBE, υπήρξε πραγματικός καταπέλτης, κάνοντας ανοιχτά λόγο ακόμη και για παραβίαση του Συντάγματος.

»Εξέθεσε πλήρως τις μεθοδεύσεις που περιστοιχίζουν τη σκοτεινή υπόθεση των παρακολουθήσεων, καταγγέλλοντας την πρόσφατη δίωξη της Κατερίνας Παπανικολάου και του Στέφανου Γκρίτζαλη, μελών της ΑΔΑΕ όσο αυτή ερευνούσε την υπόθεση, την ώρα που η κυβέρνηση είχε αλλάξει τη σύνθεση των μελών της αρχής, κατά παράβαση του Συντάγματος σύμφωνα με τον ίδιο αλλά και με διακεκριμένους συνταγματολόγους.

»Ο κ. Ράμμος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα πολλαπλά εμπόδια που συνάντησε η Ανεξάρτητη Αρχή: 

»Κατήγγειλε τις απειλές που δέχτηκε η ΑΔΑΕ από τον πρώην εισαγγελέα του ΑΠ, για "δίωξη με κατηγορίες όπως η κατασκοπία μέλη της διοίκησης και του προσωπικού της."

»Εξέθεσε την απόφαση του Προέδρου της ελληνικής Βουλής, να αρνηθεί το αίτημα του να καταθέσει στην Επιτροπή Διαφάνειας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις απειλές που δέχθηκε ο ίδιος προσωπικά από την κυβέρνηση, μετά τη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα.

»Σήμερα, για ακόμα μια φορά, η εμμονή της κυβέρνησης να συσκοτίσει την υπόθεση των παρακολουθήσεων, εξέθεσε για άλλη μια φορά τη χώρα μας σε κοινή θέα των εταίρων μας. 

»Όσο ασφαλής και να νιώθει ο κ. Μητσοτάκης, εμμένοντας στον ολισθηρό δρόμο της καταπάτησης των αρχών του Κράτους Δικαίου και έχοντας στο πλευρό του φιλικά μέσα και συστήματα, το ζήτημα των παρακολουθήσεων παραμένει ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ, και εμείς θεσμικά και τεκμηριωμένα συνεχίσουμε να μαχόμαστε με κάθε τρόπο, προκειμένου να έρθουν όλα στο φως και το σύστημα Μητσοτάκη να συμμορφωθεί.

»Αυτός ο αντιθεσμικός κατήφορος, πρέπει επιτέλους να λάβει τέλος».

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom