Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Πέθανε η Μαίρη Μαράντη: Μια σπουδαία φωνή που τραγούδησε από Άκη Πάνου και Καραμπεσίνη μέχρι Καρβέλα (βίντεο)


Τα πρώτα της βήματα στο τραγούδι - Με ποιους σπουδαίους συνθέτες συνεργάστηκε - Ποιοι γνωστοί τραγουδιστές ήταν αδέλφια της - Πώς γράφτηκε το θρυλικό «Θα πάρω φόρα».

Μια από τις σπουδαιότερες λαϊκές τραγουδίστριες, η Μαίρη Μαράντη έφυγε χθες, Σάββατο 28 Οκτωβρίου, από τη ζωή. Υπήρχαν αναφορές σε όλα τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης που εστίαζαν κυρίως στην ερμηνεία του τραγουδιού «Θα πάρω φόρα» («Θα τα γκρεμίσω»).

Πρόκειται φυσικά για τη μεγαλύτερη, ίσως, επιτυχία της αλλά η Μαίρη Μαράντη είχε καριέρα 50 ετών στο λαϊκό τραγούδι και ερμήνευσε πολλά ακόμα σπουδαία τραγούδια κορυφαίων δημιουργών. Σε αυτά θα αναφερθούμε στο σημερινό μας άρθρο.

Τα πρώτα βήματα της Μαίρης Μαράντη στο τραγούδι

Η Μαίρη Μαράντη γεννήθηκε, σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, στις 17 Δεκεμβρίου 1950 στο Αίγιο. Το πραγματικό της ονοματεπώνυμο ήταν Μαρία Τσεκούρα. Ο πατέρας της είχε μια ταβέρνα στην πόλη της Αχαΐας στην οποία εμφανίστηκαν μεταξύ άλλων, ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Στράτος Παγιουμτζής και ο Στέλιος Καζαντζίδης.

Η μικρή Μαίρη επηρεάστηκε απ' όλα αυτά και άρχισε να τραγουδά με ένα... μπρίκι αντί για μικρόφωνο, όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή που έδωσε στους Φώτη Σεργουλόπουλο - Τζένη Μελιτά.

Είχε άλλα οκτώ αδέλφια, δύο από τα οποία έκαναν καριέρα ως τραγουδιστές: η Γωγώ Πολέμη με δισκογραφική παρουσία τη δεκαετία του '70 και ο Γιάννης Βορριάς (επιτυχία του το τραγούδι «Θεός φυλάξοι»), που έφυγε από κοντά μας το 2015.

Η Μαίρη Μαράντη σε ηλικία 17 ετών έφυγε το Αίγιο και έμεινε σε μια θεία της στην Πλατεία Αμερικής. Αποκλειστικός της σκοπός ήταν να κάνει καριέρα στο τραγούδι. Ξεκίνησε να τραγουδά σε μια ταβέρνα στην οδό Αλκαμένους που ονομαζόταν «Σέμη».

Όταν αργότερα τραγουδούσε στο θρυλικό κέντρο του «Τζίμη του Χοντρού» στην οδό Αχαρνών, την άκουσε ο μεγάλος συνθέτης και μπουζουξής Γιάννης Καραμπεσίνης που εντυπωσιάστηκε από τη φωνή της. 

Η Μαίρη Μαράντη τραγούδησε σε πολλά νυχτερινά κέντρα με τον Γιάννη Καραμπεσίνη και άρχισε να γίνεται γνωστή. Μάλιστα παντρεύτηκε τον Καραμπεσίνη, αλλά αργότερα χώρισαν. Το 1972 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός της δίσκος με τίτλο το ονοματεπώνυμό της.

Ακολούθησαν συνεργασίες της με πολλούς και σημαντικούς δημιουργούς (Σπύρος Παπαβασιλείου, Τάκης Μουσαφίρης, Τάκης Σούκας, Αντώνης Ρεπάνης, Γιώργος Κατσαρός, Λυκούργος Μαρκέας, Χρήστος Νικολόπουλος, Νίκος Καρβέλας κ.ά.)

Η Μαίρη Μαράντη έγινε πασίγνωστη με το τραγούδι των Μάκη Γιαπράκα - Πάνου Φαλάρα «Θα πάρω φόρα» ("Θα τα γκρεμίσω") που ακούστηκε στη σπονδυλωτή ταινία «Όλα Είναι Δρόμος» (1998) του Παντελή Βούλγαρη, στην τρίτη ιστορία της ταινίας με τίτλο «Βιετνάμ». Για το πώς γράφτηκε το τραγούδι αυτό που πλέον το γνωρίζουν και τα μικρά παιδιά, θα αναφερθούμε στο τέλος του άρθρου.

Γύρω στο 1996 αποφάσισε να εγκαταλείψει την Αθήνα με τον δεύτερο σύζυγό της και τον γιο τους και να εγκατασταθεί στην Κρήτη. Στα Σπήλια του Ηρακλείου άνοιξαν μια μουσική ταβέρνα, το «Φεγγάρι» όπου η Μαίρη Μαράντη τραγουδούσε με ιδιαίτερη επιτυχία, σχεδόν για δέκα χρόνια.

Κάποια προβλήματα που υπήρχαν με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και δεν επέτρεπαν τη δημιουργία πάρκινγκ στο κέντρο ήταν μία από τις αιτίες που οδήγησαν στο κλείσιμο του «Φεγγαριού». Η Μαίρη Μαράντη συνέχισε την καριέρα της στην Αθήνα. Χθες έφυγε από τη ζωή νικημένη από τον καρκίνο.

Η αναφορά μόνο στο τραγούδι «Θα πάρω φόρα» αδικεί τη Μαίρη Μαράντη. Κατά την άποψή μας κορυφαίο της τραγούδι είναι το «Δως μου να πιώ» του Άκη Πάνου.

Κυκλοφόρησε το 1970 σε δίσκο 45 στροφών σε ενορχήστρωση του Άκη Πάνου. Ας δούμε όμως και άλλες επιτυχίες της Μαίρης Μαράντη. Μέσα σε παρένθεση οι δημιουργοί τους: «Άιντε να δούμε» (Σ. Παπαβασιλείου - Μ. Μπιζάνη), «Δε θα πλήξεις» (Τ. Μουσαφίρης), «Έχω κάψες» (Γ. Καραμπεσίνης), «Μην ανάβεις φωτιές» (Σ. Παπαβασιλείου - Μ. Μπιζάνη), «Πάρε με αγκαλιά» (Τ. Μουσαφίρης), «Τσιφτετέλι με μπουζούκι» (Γ. Καραμπεσίνης), «Τη ζωή μου τη χάλασα» (Γ. Καραμπεσίνης) κ.ά. Ερμήνευσε επίσης και τραγούδια του Νίκου Καρβέλα ("Δεν παντρεύομαι", "Μ' ανάβεις") σε δεύτερη εκτέλεση.

Η πρώτη της συμμετοχή σε μεγάλο δίσκο ήταν το 1971 στο άλμπουμ «Χαλάλι σου ζωή». Στον δίσκο αυτό ερμηνεύει το τραγούδι «Μαλώσαμε, μαλώσαμε» των Λυκούργου Μαρκέα - Θάνου Σοφού. Στο ίδιο L.P. τραγουδούν και οι καταξιωμένοι τότε, Γρηγόρης Μπιθικώτσης και Σταμάτης Κόκοτας.

Πώς γράφτηκε το «Θα πάρω φόρα» ("Θα τα γκρεμίσω").

Ασφαλώς, δημοφιλέστερο τραγούδι της Μαίρης Μαράντη είναι το «Θα πάρω φόρα» ("Θα τα γκρεμίσω"), σε μουσική του αξέχαστου Μάκη Γιαπράκα και στίχους Πάνου Φαλάρα. 

Ο στιχουργός Πάνος Φαλάρας σε συνέντευξή του στο patisionzeϊ.com, την οποία παραθέτουμε στη συνέχεια, αποκάλυψε ότι το τραγούδι είχε γραφτεί νωρίτερα, στις αρχές της δεκαετίας του '90, αλλά δεν είχε ηχογραφηθεί.

Όταν ο Π. Βούλγαρης ζήτησε από τον Μ. Γιαπράκα να γράψει ένα τραγούδι για το «Βιετνάμ», πάνω βέβαια στο σενάριο της ταινίας, αυτός θυμήθηκε το "Θα πάρω φορά" και ενημέρωσε τον Π. Φαλάρα. Με κάποιον «μαγικό» τρόπο, το τραγούδι είχε γραφτεί ακριβώς για μια ταινία που θα γυριζόταν λίγα χρόνια αργότερα.

Ερ.: Το «Θα τα γκρεμίσω» ήταν κι αυτό βιωματικό;

Π.Φαλάρας: Αυτό το τραγούδι είχε γραφτεί πριν γίνει η ταινία. Το είχα γράψει με τον συνεργάτη μου το Μάκη Γιαπράκα, που δε βρίσκεται μαζί μας πλέον και το είχε τραγουδήσει η Μαίρη Μαράντη. Το είχε τραγουδήσει και πριν την ταινία απ’ ότι θυμάμαι αλλά δεν είχε κυκλοφορήσει. 

Τότε ήταν η εποχή που είχα γράψει το «Ανήκω σε μένα», το «Πληρώνω», το 1991, 1992, 1993, τότε τα είχα γράψει όλα αυτά και αυτό το τραγούδι και ήταν ένα βιωματικό τραγούδι για μένα. Τι ακριβώς έγινε τώρα… υπήρχε κι ένα άλλο τραγούδι που είχαμε γράψει με το Μάκη, που μπήκε κι αυτό στην ταινία, το «Εσύ που ήσουνα ολόκληρη η ζωή μου, έγινες τώρα η καταστροφή μου», το οποίο το είχε τραγουδήσει σε δίσκο και είχε κυκλοφορήσει ήδη, ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος, κι όμως στην ταινία το τραγούδησε ο Σπύρος Δημητρίου. 

Καλεί ο Βούλγαρης, για μια ταινία «Όλα είναι δρόμος» που ήταν τρεις διαφορετικές ιστορίες και η τελευταία ήταν το «Βιετνάμ» με τα λαϊκά τραγούδια, το Μάκη, για να γράψει τα τραγούδια της ταινίας και συμπτωματικά, εντελώς συμπτωματικά, το «Θα τα γκρεμίσω» που είχαμε γράψει εμείς, ταίριαζε απόλυτα στο σενάριο που είχε γράψει ο Βούλγαρης. 

Ξαφνικά δηλαδή. Γιατί συνήθως οι σκηνοθέτες ή οι παραγωγοί σου δίνουν μια παραγγελία και σου λένε γράψε μου τραγούδι γι’ αυτή την ιστορία και πολλές φορές είναι πετυχημένο. Εμένα όμως, αυτό το τραγούδι ήταν έτοιμο, ταίριαζε πολύ στην ιστορία και το είχαμε γράψει ήδη, και τελικά ξεχώρισε. 

Από τις τρεις ιστορίες ξεχώρισε το Βιετνάμ και πιστεύω ότι θα μπορούσε να ήταν και μια αυτόνομη ιστορία γιατί ήταν καλογυρισμένη, με πολύ καλή ερμηνεία του Γιώργου Αρμένη και της Μαίρης Μαράντη που το τραγούδησε και εμφανίσθηκε και στην ταινία.
Η_Μαίρη_Μαράντη_σε_νεαρή_ηλικία

Ο στιχουργός Πάνος Φαλάρας

                                         Ο λαϊκός τραγουδοποιός Γιάννης Καραμπεσίνης

Άρα έτυχε να είναι τόσο περιγραφικά και τα δύο…

Ναι έτυχε και ήταν! Δηλαδή με πήρε εμένα ο Γιαπράκας και μου είπε «Έτσι κι έτσι, να το βάλουμε στην ταινία!», χωρίς να ξέρω εγώ την ιστορία της ταινίας, δεν πήγα στα γυρίσματα, δε με είχε ενημερώσει για το σενάριο, τίποτα! Απλά ο Μάκης που ήταν στη Θεσσαλονίκη όπου γίνονταν τα γυρίσματα, μου είπε εκ των υστέρων την ιστορία. Μετά είδα και την ταινία και του λέω «Εντάξει… λες και το 'χαμε γράψει κατά παραγγελία!», λες και κάποιες δυνάμεις το έφεραν έτσι και ταίριαξαν απόλυτα. 

Εγώ δηλαδή, που έγραφα «καπνίζω τα τσιγάρα μου», είναι επειδή κάπνιζα τότε (γελάει). Περνούσα τότε κάτι φάσεις περίεργες στη ζωή μου, δύσκολες και είχα γράψει αυτό το στίχο, το είχε πει και η Μαίρη και τελικά ήρθε αυτός ο χαρισματικός σκηνοθέτης, ο Παντελής Βούλγαρης, το πήρε το τραγουδάκι και κούμπωσε απόλυτα με την ιστορία του [από συνέντευξη δημ. στο http://www.patisionzei.com].

Αυτό ήταν ένα σύντομο, αλλά αξιοπρεπές πιστεύουμε, αφιέρωμα σε μια σπουδαία τραγουδίστρια, τη Μαίρη Μαράντη που έφυγε χθες από κοντά μας. 

Στα 50 χρόνια της καριέρας της συνεργάστηκε με κορυφαία ονόματα του χώρου (Τ. Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα, Γ. Πάριος, Σ. Κόκοτας, Λ. Διαμάντη, Μ. Λίντα, Χ. Αλεξίου κ.ά.). Την αποκάλεσαν "Βασίλισσα της πίστας". η ίδια όμως δεν αποδεχόταν αυτό τον τίτλο και δήλωνε απλά ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένη από όσα πέτυχε στη ζωή της.

Τη δεκαετία του '70 η Μαράντη ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής. Μάλιστα στη "Νεράιδα" όπου τραγουδούσε είχαν πάει να τη δουν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Τέλι Σαβάλας αλλά και σταρ της εποχής, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Δυστυχώς μία ακόμα από τις μεγάλες κυρίες του ελληνικού τραγουδιού έφυγε από κοντά μας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της. Φωνές σαν τη δική της δεν υπάρχουν σήμερα, ούτε και γράφονται τραγούδια σαν αυτά που ερμήνευσε. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή της...

Μιχάλης Στούκας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom