Πανικός συνεχίζει να επικρατεί στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, καθώς συνεχίζονται οι οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Qatargate και αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι της διαφθοράς στους μηχανισμούς και στους κόλπους θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Κι ενώ η έρευνα της βελγικής αστυνομίας συνεχίζεται, με υποψίες ότι το Κατάρ και το Μαρόκο προσπάθησαν να επηρεάσουν αποφάσεις της ΕΕ, το Politico προχώρησε σε χαρτογράφηση των διασυνδέσεων μεταξύ όσων εμπλέκονται στην έρευνα για εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.
Δείτε πώς συνδέονται τα βασικά πρόσωπα:
Εντοπίστηκαν περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά, ενώ οι αρχές στο Βέλγιο απήγγειλαν κατηγορίες σε τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, ενώ υπήρξαν και άλλες συλλήψεις στην Ιταλία.
Εντωμεταξύ, τη διεξαγωγή έρευνας και στην Ελλάδα για την Εύα Καϊλή διέταξε η Οικονομική Εισαγγελία, ενώ την εμπλοκή του στην υπόθεση ομολόγησε ο Ιταλός σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Όπως αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica, ο Τζιόρτζι μετά την απολογία του φέρεται να είπε στους δικαστές «ελευθερώστε τη σύντροφό μου».
«Τα έκανα όλα για χρήματα που δεν είχα ανάγκη» ήταν οι λέξεις, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα που χρησιμοποίησε ο Τζιόρτζι για να επιβεβαιώσει την εμπλοκή του στο Qatargate.
«Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι κατέρρευσε μπροστά στους δικαστές των Βρυξελλών, παραδέχθηκε ότι ενήργησε παράνομα και δήλωσε μετανιωμένος», προσθέτει η La Reppublica.
Ο σύζυγος της Εύας Καϊλή φέρεται επίσης να έχει ομολογήσει ότι ο ρόλος του στην εγκληματική οργάνωση ήταν να διαχειρίζεται τα χρήματα.
Σύμφωνα με την La Repubblica, τα χρήματα μεταφέρονταν μέσω των λογαριασμών της ΜΚΟ Fight Impunity, των Παντσέρι – Τζόρτζι.
Γιατί το σκάνδαλο ήταν αναπόφευκτο
Οι κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος οδήγησαν μία αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη φυλακή και έφεραν σε αμηχανία το εκλεγμένο θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σφραγισμένα γραφεία και βαλίτσες γεμάτες μετρητά. Οι λεπτομέρειες μπορεί να μην ήταν προβλέψιμες, αλλά ο τελικός απολογισμός ήταν, μετά από προειδοποιήσεις για τους χαλαρούς κανόνες και ακόμη πιο χαλαρή τήρησή τους στο Ευρωκοινοβούλιο εδώ και χρόνια.
Εάν ισχύει «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέχεται επίθεση», όπως το είπε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα τη Δευτέρα, τότε αυτό είναι τουλάχιστον εν μέρει το αποτέλεσμα μιας σκληρής αντίστασης σε οποιαδήποτε προσπάθεια να κλείσουν οι θύρες.
Τα μέλη του κοινοβουλίου αντιστέκονται σε προτάσεις για περισσότερο φως στο έργο τους και απέκρουσαν την έλλειψη επιβολής κανόνων που ήδη ισχύουν — ενώ ταυτόχρονα επωφελούνται από προνόμια που θα έκαναν τους Βοργίες, όπως γράφει το Politico, να κοκκινίσουν από ντροπή.
Οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν ακαθάριστο μισθό περίπου 9.400 ευρώ το μήνα, αλλά τους επιτρέπεται επίσης να κατέχουν δεύτερη (και τρίτη και τέταρτη και…) θέση εργασίας. Και περίπου ένας στους τέσσερις κάνει ακριβώς αυτό, σύμφωνα με ανάλυση της Διεθνούς Διαφάνειας της ΕΕ του 2021. Ένας ευρωβουλευτής – ο Ιταλός Σάντρο Γκόζι – έχει 20 δραστηριότητες, κερδίζοντας τουλάχιστον 360.000 ευρώ το χρόνο (και ίσως το διπλάσιο).
Αυτό, σημείωσε η Διεθνής Διαφάνεια, ανοίγει την πόρτα σε κάθε είδους σύγκρουση συμφερόντων. Για παράδειγμα, η MiapetraKumpula-Natri, μια Φινλανδή ευρωβουλευτής «η οποία κατέχει θέση στα διοικητικά συμβούλια δύο ενεργειακών εταιρειών στη χώρα της ενώ υπηρετούσε ως μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας».
Πέρα από τους μισθούς τους, οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα ταξιδιού 4.700 ευρώ και 4.800 ευρώ «επίδομα γενικών δαπανών», όπως η ενοικίαση γραφείων, οι συνδέσεις στο Διαδίκτυο και η οργάνωση συναντήσεων — αλλά κανείς δεν ξέρει αν στην πράξη ισχύει για ο,τιδήποτε. Μόλις τον Οκτώβριο η Ευρωβουλή ψήφισε για την κατάργηση παροχής αποδείξεων για τις δαπάνες – δεν τις έλεγχε και κανένας εξάλλου. «Δεν πρόκειται για χαλάρωση των κανόνων, αλλά για βελτίωση της διαφάνειας και της λογοδοσίας», είπε εκπρόσωπος του κοινοβουλίου στο POLITICO τότε.
Οι ευρωβουλευτές αντιστάθηκαν επίσης στις εκκλήσεις να αναφέρουν όλες τις συναντήσεις τους με λομπίστες. Απαιτείται μόνο για τους επικεφαλής των επιτροπών και τους εισηγητές — και αυτές οι απαιτήσεις έχουν ασυνεπή ποσοστά συμμόρφωσης. Επιπλέον, οι λεγόμενες ομάδες φιλίας — που συχνά λειτουργούν από πρεσβείες ξένων χωρών και ομάδες συμφερόντων — δημιουργούν ένα πρόθυμο κοινό για να λάβει προνόμια και προπαγάνδα.
Το πρόβλημα για τη Μετσόλα, το θεσμικό όργανο της ΕΕ και για τους ευρωπαίους πολίτες γενικότερα, γράφει το Politico, είναι ότι η διαφάνεια δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με τη λογοδοσία και οι κανόνες δεν μεταφράζονται πάντα σε τήρησή τους. Η προϊστορία δείχνει ότι η πρόεδρος θα μείνει μόνη, χωρίς βοήθεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου