Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Σεισμοί στην Εύβοια: Σε συναγερμό οι Αρχές - Στους Ζάρακες χθες η Πολιτική Προστασία


Στους Ζάρακες μετέβη η Πολιτική Προστασία της Εύβοιας προκειμένου να καταγράψει την κατάσταση με την σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Στο ρυθμό των ρίχτερ βρίσκεται ακόμη η νότια Εύβοια και η κοινότητα Ζαράκων με συχνές σεισμικές δονήσεις στην περιοχή.

Το πρωί της Τρίτης 27 Δεκεμβρίου υπεύθυνοι της πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας βρέθηκαν στην Κοινότητα Ζαράκων στον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου, όπου πραγματοποίησαν ευρεία σύσκεψη με τον πρόεδρο της Κοινότητας Χρήστο Τρανό, με αφορμή την πρόσφατη έντονη σεισμική δραστηριότητα.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση μεγαλύτερου σεισμού.

Η συζήτηση ήταν διεξοδική σε ότι αφορά ζημιές που έχουν προκληθεί από τις σεισμικές δονήσεις σε κτήρια της περιοχής, ενώ έγινε και η σχετική καταγραφή από την Πολιτική Προστασία.

Η τοπική Κοινότητα Ζαράκων βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Εύβοιας.

Οι κάτοικοι της περιοχής περνούν αυτές τις γιορτινές μέρες σε κλίμα φόβου και ανησυχίας καθώς οι σεισμικές δονήσεις είναι αλεπάλληλες.

Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 26/12 σημειώθηκαν δύο σεισμικές δονήσεις, η μία στις 06:33 το πρωί μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και η δεύτερη, 3,6 ρίχτερ, λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός με το επίκεντρό του να έχει εντοπιστεί 9 χιλιόμετρα ανατολικά των Ζαράκων Ευβοίας.

Ακόμα, ο συγκεκριμένος σεισμός χαρακτηρίζεται ως επιφανειακός, αφού το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίζεται σε μόλις 12,6 χιλιόμετρα.

Ενδεικτικό το ευρύτερου κλίματος φόβου είναι εξάλλου πως οι κάτοικοι, έχουν εκφράσει κάτα το προηγούμενο διάστημα την ανασφάλεια τους αναφορικά με την στατικότητα των κτιρίων στην περιοχή που δεν σταματά να σείεται.

Συγκεκριμένα, έχουν ζητήσει να κηρυχθεί το χωριό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η περιοχή σεισμόπληκτη καθώς στην περιοχή υπάρχουν πολλά παλιά κτήρια, τα οποία δεν ειναι χτισμένα με αντισεισμική τεχνολογία, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος για μεγαλύτερες ζημιές.

https://www.evima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom