Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Σε κλίμα συγκίνησης και περηφάνιας το τελευταίο αντίο στον Λάζαρο Κυρίτση (φωτο & βίντεο)


Σε κλίμα συγκίνησης, περηφάνιας και σεβασμού, πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε στο Νεκροταφείο Ζωγράφου, τον αλύγιστο Μακρονησιώτη, Λάζαρο Κυρίτση που «έφυγε» πλήρης ημερών το βράδυ της Δευτέρας.

Σε αυτό το κατευόδιο, του άξιου τέκνου του ΚΚΕ η κατακόκκινη σημαία του Κόμματος ήταν αυτή που σκέπαζε το φέρετρο, με την τιμητική φρουρά να παίρνει θέση στο πλάι.

Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της Δημήτρη Κουτσούμπα που στάθηκε τιμητική φρουρά. Επίσης αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής τον γραμματέα του Νίκο Αμπατιέλο.  

"Υπήρξε ο ίδιος μια διαρκής επιβεβαίωση της δύναμης των ιδεών του ΚΚΕ" τόνισε στον επικήδειο ο Θανάσης Παφίλης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος. Πρόσθεσε ότι "αποτελεί παράδειγμα προσφοράς και αφοσίωσης για τις νεότερες γενιές. Θα είναι για πάντα μαζί μας στους αγώνες που ακολουθούν".

Εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ αποχαιρέτησε τον Λάζαρο Κυρίτση ο Άρης Πλωμαρίτης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνοντας "κράτησες τη σημαία του Κόμματος ψηλά. Η συνέπεια σου, η σταθερή αγωνιστική σου πορεία, η αντοχή σου στις δύσκολες καμπές της ταξικής πάλης, η πίστη σου ότι αυτός ο σάπιος κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει, µας κάνουν να αισθανόμαστε βαρύ το χρέος σήμερα για να ακολουθήσουμε και εμείς αταλάντευτα τον ίδιο δρόμο".

Τον πατέρα τους αποχαιρέτησαν η Αγλαΐα και η Λεμονιά.

"Εσύ είσαι εδώ και παντού, η συμβουλή και το παράδειγμα, η αγκαλιά που πάντα υπήρχε χώρος να κουρνιάσουν η λύπη και η χαρά. Ορισμός της πίστης στα ιδανικά μέσα από το Κόμμα μας το ΚΚΕ. Είσαι το ίνδαλμα την επαναστατημένης εφηβείας μας... ήθελες να σταθούμε στα πόδια μας μόνες, αποφασιστικές. Πως μπορούμε να πούμε αντίο σε ένα διαχρονικό μαχητή της ζωής; Όταν σε ρωτούν πως έφτασες στα 103 χρόνια απαντούσες έφαγα πολύ αγάπη. Είσαι η έμπνευση μας, ο φάρος για το παρόν και το μέλλον, ο πατέρας και ο σύντροφος μας" ήταν τα λόγια της Αγλαΐας.

Η Λεμονιά ανέφερε ότι "η ζωή σου ήταν μια κατάθεση ζωής στον άνθρωπο. Να είστε ωφέλιμοι στην κοινωνία χαρίστε αξίες στα παιδιά σας έλεγες. Με την μάνα συνοδοιπόρος είσαστε μια γροθιά. Εκείνο το μεγάλο τραπέζι στο επισκεπτήριο στον Κορυδαλλό τα χρόνια της δικτατορίας το έκανες να φαίνεται μικρό. Δεν θέλω να σου πω αντίο θα ανταμώσουμε στο φως του ήλιου". 


Τον αλύγιστο κομμουνιστή Λάζαρο Κυρίτση αποχαιρέτησαν επίσης ο Ανδρέας Καραβίδας εκ μέρους των Οργανώσεων Ζωγράφου του ΚΚΕ αναφέροντας μεταξύ άλλων πως "το παράδειγμά σου, η πολύχρονη αγωνιστική ζωή σου, μένουν ως μια μεγάλη παρακαταθήκη, για άντληση πείρας, γνώσης, δύναμης, αισιοδοξίας και αντοχής στη σκληρότητα της ταξικής πάλης".

Ο Σπύρος Χαλβατζής εκ μέρους του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών 1967-74  σημείωσε πως "τα μέλη και οι φίλοι του ΣΦΕΑ θα σε θυμόμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή να κρατάς το πανό του συνδέσμου, εσύ ένας εκατοντάχρονος αγωνιστής μαχητής κομμουνιστής".

Η Γεωργία Μάχαιρα, γραμματέας του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης ατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου σημείωσε πως "όταν μιλούσε για την Αντίσταση αλλά και για τη ζωή στην κόλαση της Μακρονήσου είχε μοναδικό τρόπο να περιγράφει γεγονότα μεταλαμπαδεύοντας την αισιοδοξία της κομμουνιστικής αγωνιστικής ζωής κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες".

Ο Βαγγέλης Κούκλης, από το παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ σημείωσε ότι "τα λόγια είναι πολύ φτωχά για να αποδώσει κανείς την πολύχρονη και πολυσήμαντη προσφορά σου στον καθημερινό και κοπιαστικό αγώνα για να "λάβουνε τα όνειρα εκδίκηση".

Τον αποχαιρέτησε ο δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας. 

Η βαφτιστήρα του Μαίρη Τσορτέκη τον αποχαιρέτησε λέγοντας ότι "υπήρξες  ίσκιος και παρηγοριά για τον αναγκασμένο, νιώθω ευγνώμων που έκανε εσένα συνοδοιπόρο του πατέρα μου και εμένα να διδάσκομαι από εσάς".

Ο φίλος του Λάζαρου, ο Σπύρος Φίλιππας, γιατρός απήγγειλε ένα αποχαιρετιστήριο ποίημα για "αυτούς που δεν φεύγουν πότε από κοντά μας".

Στην συνέχεια οι παρευρισκόμενοι άκουσαν μια μαρτυρία του Λάζαρου για την συνάντηση που είχε με έναν βασανιστή μετά την Μακρόνησο. Αυτός ζήτησε λεφτά από τον Λάζαρο διότι δεν είχε να επιστρέψει ούτε στο σπίτι του και όντως του έδωσε. Απαντώντας στο γιατί ο Λάζαρος έλεγε "επειδή δεν θέλω να του μοιάσω". Έπειτα με μια φωνή όλοι φώναξαν Αθάνατος χειροκροτώντας και ξεκίνησε η πομπή για το σημείο ταφής.

Εκεί όλοι σε βαθιά συγκίνηση τραγούδησαν ένα από τα αγαπημένα τραγούδια του Λάζαρου και συγκεκριμένα το "Φεγγάρι μάγια μου κάνες" αλλά και ένα παραδοσιακό ηπειρωτικό τραγούδι  από τον τόπο καταγωγής του. 

https://www.902.gr/

Διαβάστε ΕΔΩ ποιος ήταν ο Λάζαρος Κυρίτσης, ο αλύγιστος Μακρονησιώτης και αταλάντευτος κομμουνιστής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom