Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Aνασκόπηση μιας ταραχώδους χρονιάς - 22 στιγμές το 2022


«Crisis» - ο πλανήτης ανακάλυψε έναν ακόμη ελληνικό όρο, αφού έγινε το δεύτερο συνθετικό μιας σύνθετης λέξης που επιχειρεί να περιγράψει τον καταιγισμό που όλοι ζήσαμε το 2022.

«Permacrisis» είναι η λέξη της χρονιάς κατά το αγγλικό Collins Dictionary και στα ελληνικά αποδίδεται με νεολογισμούς όπως «μονιμοκρίση».

Η τεχνητή αυτή λέξη που συνθέτει το permanent (μόνιμος) με το crisis «συμπυκνώνει πόσο πραγματικά απαίσιο ήταν το 2022 για τόσους πολλούς ανθρώπους», όπως είπε ο επικεφαλής της εταιρείας Collins Learning, Αλεξ Μπίκροφτ και, καθόλου τυχαία, υιοθετήθηκε από τόσους πολλούς αναλυτές, δημοσιολογούντες και πολίτες σε όλο τον κόσμο φέτος, αφού περιγράφει την αίσθηση του να ζεις σε περίοδο πολέμου, πληθωρισμού και πολιτικής αστάθειας.

Στην Ελλάδα ειδικά, που ζει σε μονιμοκρίση ήδη από το 2010, ξέρουμε καλά το νόημα της λέξης - ειδικά με την επιβαρυντική περίσταση του ότι τα τελευταία χρόνια επιβιώνουμε σε συνθήκες αυταρχικού νεοφιλελευθερισμού και καθεστώτος καπιταλιστικής επιτήρησης.

Δυστυχώς, στα λεξικά ακόμη δεν έχει εμφανιστεί ο όρος για όσους επιβιώνουν από τις αλλεπάλληλες κρίσεις, αλλά τολμάμε να τον εισηγηθούμε: πολυεπιζήσαντες.

Από το «τι ζήσαμε» και φέτος, ας περιηγηθούμε τη χρονιά που μας αποχαιρετά με αισιοδοξία: όχι μόνο επιζήσαμε και φέτος, παρά τα τραύματα και τις απώλειες, αλλά και δείξαμε πως μπορούμε να σηκώσουμε το μπόι μας και να κερδίσουμε.

Γράφουν: Δημήτρης Αγγελίδης, Ντίνα Δασκαλοπούλου, Δημήτρης Κανελλόπουλος, Γιάννης Κιμπουρόπουλος, Γιάννης Μπασκάκης, Δημήτρης Τερζής, Γιώτα Τέσση, Βασιλική Τζεβελέκου, Γιώργος Τσιάρας, Βασιλική Παπαντωνοπούλου, Ναταλί Χατζηαντωνίου, Μαρία Ψαρά.

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom