Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα Σερβίας - Κοσόβου, με την Πρίστινα να διατηρεί τις αστυνομικές δυνάμεις που έχει στείλει στο βόρειο Κόσοβο και να καλεί την ηγεσία της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR να διαλύσει τα οδοφράγματα που έχουν στήσει Σέρβοι στην περιοχή, ενώ το Βελιγράδι απαντά θέτοντας τον σερβικό στρατό σε κατάσταση «ενισχυμένης ετοιμότητας».
Την ίδια, στο Κόσσοβο, υπάρχει και ελληνική εμπλοκή, με την Ελληνική Δύναμη Κοσσόβου (ΕΛΔΥΚΟ).
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο προτεκτοράτο είναι ανεπτυγμένα περίπου 80 με 100 στελέχη, ανάλογα με την περίοδο, τις ανάγκες και τις διαθεσιμότητες. Οι περισσότεροι εδρεύουν στο στρατόπεδο Film City στην Πρίστινα, ενώ κάποιοι βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου, όπου είναι συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι Σέρβοι που ζουν στο Κόσοβο.
Η αποστολή εκεί είναι εξάμηνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, πριν περίπου 7 με 10 μέρες έφτασε στην περιοχή η νέα φουρνιά αντικαταστατών, οπότε έγιναν και οι σχετικές διαδικασίες ενημέρωσης και απενημέρωσης (των αποχωρούντων).
Σημειωτέον, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία η Ελλάδα συμμετέχει βασικά με τις παρακάτω δυνάμεις στην ΚFOR: Εναν Μηχανοκίνητο Λόχο Ελιγμoύ (εδρεύει στο Film City) και δύο Ομάδες Συνδέσμων Παρατηρητών (Liaison Monitoring Teams) που εδρεύουν στο στρατόπεδο Novoselo στη Μιτροβίτσα.
Επιπλέον, επιτελείς του στρατού ξηράς είναι αποσπασμένοι στη SPOU (Sea Port Operations Unit) στη Θεσσαλονίκη, της οποίας το λιμάνι είναι ενταγμένο στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό για τη μεταφορά μέσων και εφεδρειών του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, άλλος ένας λόγος που στοιχειοθετεί το ενδιαφέρον των Αμερικανών για το λιμάνι της πόλης. Στην πόλη, άλλωστε, είναι σε διαθεσιμότητα για το ΝΑΤΟ Λόχος Γενικών Μεταφορών προς υποστήριξη της επιχείρησης στο Κόσοβο. Επίσης διατίθεται προσωπικό (μέχρι 40 στελέχη) στα στρατηγεία και ανεξάρτητα γραφεία του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική: KFOR-HQ, Tirana, NHQ Skopje, MLO Belgrad και COMMZZ - South στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.
Παραπέρα, διατίθενται πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, «επ' ωφελεία ΝΑΤΟ» («NATO CHANNEL FLIGHT»), και επί του δρομολογίου Ελευσίνα - Νάπολη - Σαράγεβο - Πρίστινα - Ελευσίνα.
Σε άλλη μια εξέλιξη ενδεικτική της κρισιμότητας των στιγμών, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι «λόγω της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στο βόρειο Κόσοβο» ο υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε χθες το πρωί με την επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα, καθώς και με στελέχη του ελληνικού αποσπάσματος της KFOR, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι ο υπουργός «στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για την αποκλιμάκωση της έντασης, μέσω και των συχνών επισκέψεών του στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Miroslav Lajcak, όπως έγινε και την προηγούμενη εβδομάδα πριν την επίσκεψη του ΥΠΕΞ στην Πρίστινα. Για τον σκοπό αυτό, έχει ορίσει και την πρέσβη, Σοφία Γραμματά, ειδική απεσταλμένη για τα Δυτικά Βαλκάνια».
Ενώ λένε πως τάχα για την «ασφάλεια και σταθερότητα», όπως την εννοούν στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση «υποστηρίζει τη συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας, τασσόμενη υπέρ μιας αμοιβαίως συμπεφωνημένης επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων, οριστικής και νομικά δεσμευτικής».
Θυμίζουμε ότι ο ΥΠΕΞ επισκέφτηκε το Κόσοβο στις 20 του μήνα για κατ' ιδίαν συνάντησή του με την Κοσσοβάρα ομόλογό του, ενώ είδε και τον Κοσσοβάρο πρωθυπουργό, όπως και στελέχη του ελληνικού αποσπάσματος της KFOR. Την Πρίστινα είχε επισκεφτεί ξανά τον Οκτώβριο του 2020, τον Ιούνιο του 2021 και τον Ιούνιο του 2022, ενώ η Κοσοβάρα ΥΠΕΞ επισκέφτηκε την Αθήνα τον Ιανουάριο του 2022, με αντικείμενο μεταξύ άλλων και το παζάρι για την αναγνώριση του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου.
https://www.902.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου