Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Έρευνα ΕΛΣΤΑΤ: Πώς μεγαλώνουν τα παιδιά των χωρισμένων οικογενειών στην Ελλάδα;


Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τις συνθήκες διαβίωσης παιδιών χωρισμένων και μεικτών οικογενειών στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η ΕΛΣΤΑΤ.

Δεν διαφοροποιείται σε φτωχό και μη φτωχό πληθυσμό

Συγκεκριμένα, το 94,2% των παιδιών ηλικίας κάτω των 18 ετών στη χώρα ζουν και με τους δύο γονείς τους, το 4,7% μόνο με τη μητέρα τους, το 0,9% μόνο με τον πατέρα τους και το 0,2% χωρίς τους γονείς τους. Η κατάσταση αυτή δεν διαφοροποιείται σημαντικά στον φτωχό και μη φτωχό πληθυσμό.

Επίσης, με βάση την ηλικία, το 98,2% των παιδιών ηλικίας έως 5 ετών ζει και με τους δύο γονείς. Αναφορικά με τα παιδιά 12- 17 ετών που ζουν με τον ένα γονέα, το 7% ζει με τη μητέρα και το 1,7% με τον πατέρα.

Υπνοδωμάτιο

Το 87,2% των παιδιών διαθέτουν υπνοδωμάτιο, σε αποκλειστική χρήση ή μοιραζόμενο με άλλα αδέρφια. Αντίθετα, το 6,9% δεν διαθέτει υπνοδωμάτιο λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Αναφορικά με την συχνότητα απασχόλησης των γονέων με τα παιδιά τους, παρατηρείται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των γονέων περνούν αρκετές ώρες την ημέρα με το παιδί τους. Συγκεκριμένα, το 79,7% αρκετές ώρες την ημέρα και το 18,6% μια φορά την ημέρα.

Από την ανάλυση των στοιχείων των παιδιών που διαμένουν με τον ένα γονέα, προκύπτει ότι το 52,5% των παιδιών αυτών διαμένουν σε νοικοκυριό που έχει ένα παιδί, το 37,5% διαμένουν σε νοικοκυριό που έχει δύο παιδιά, το 8,3 % σε νοικοκυριό που έχει τρία παιδιά και το 1,6% σε νοικοκυριό που έχει τέσσερα παιδιά.

Κυριότερος λόγος η εργασία

Όσον αφορά στα παιδιά ηλικίας έως 17 ετών, παρατηρείται ότι:

  • Από τα παιδιά που δεν διαβιούν στο ερευνώμενο νοικοκυριό αλλά ζουν με τον ένα γονέα σε άλλο νοικοκυριό, το 60,1% αυτών διαμένουν σε νοικοκυριό που έχει ένα παιδί και το 39,9% σε νοικοκυριό με δύο παιδιά.
  • Από τα παιδιά που διαβιούν με τον ένα γονέα στο ερευνώμενο νοικοκυριό, το 60,2% διανυκτερεύουν σε αυτό, κατά τη διάρκεια ενός τυπικού μήνα, όλες τις ημέρες του μήνα, ενώ το 4,7% αυτών των παιδιών λιγότερες από δέκα ημέρες τον μήνα.
  • Το 34,3% των γονέων που έχουν παιδί, το οποίο διαβιεί σε άλλο νοικοκυριό, επικοινωνούν καθημερινά με το παιδί τους μέσω τηλεφώνου, κοινωνικών δικτύων και άλλων μέσων μη φυσικής παρουσίας, ενώ το 0,9% ποτέ.
  • Το 63,8% των παιδιών, χωρισμένων και μεικτών οικογενειών, έχουν αρμόδιο για την επιμέλεια γονέα που είναι μέλος του νοικοκυριού, το 32,7% και τους δύο γονείς (συνεπιμέλεια), ενώ το 3,5% γονέα μη μέλος του νοικοκυριού.
  • Το 94,3% των γονέων (μελών του νοικοκυριού) που έχουν παιδιά τα οποία ζουν στο ίδιο νοικοκυριό, δηλώνουν ότι δεν υπάρχει κάτι που να τους εμποδίζει να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους. Αντίθετα, οι γονείς (μέλη του νοικοκυριού) που έχουν παιδιά τα οποία ζουν και αυτά στο νοικοκυριό, και οι οποίοι δεν περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους, δηλώνουν ως κυριότερο λόγο την εργασία (5,5%).

Όσον αφορά στους γονείς (μέλη του νοικοκυριού) που έχουν παιδιά που δεν διαβιούν στο ερευνώμενο νοικοκυριό, το 40,2% των γονέων δηλώνουν ως κυριότερο λόγο που δεν περνούν χρόνο με τα παιδιά τους την εργασία και το 34,1% την απόσταση, ενώ μόλις το 14,2% δηλώνει ότι τίποτα δεν τους εμποδίζει να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους.

Πηγή: ot.gr

https://www.tanea.gr/2022/12/28/greece/pos-megalonoun-ta-paidia-ton-xorismenon-oikogeneion-stin-ellada/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom