Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Επεισόδια σε Αθήνα και Θεσ/κη - Φωτιές, μολότοφ και χημικά μετά την πορεία (φωτο & βίντεο)


Σε εξέλιξη βρίσκεται πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στο κέντρο της Αθήνας. Πλήθος διαδηλωτών ξεκίνησαν από τα Προπύλαια , πέρασαν από το Σύνταγμα ωστόσο λίγο μετά τις οκτώ ξέσπασαν επεισόδια κοντά στα Εξάρχεια.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν στην Εμμανουήλ Μπενάκη καθώς κάποιοι από τους διαδηλωτές άρχισαν να καίνε κάδους.   

Παράλληλα έκλεισε και η οδός Ακαδημίας με τους διαδηλωτές να έχουν τοποθετήσει κάδους στους οποίους έχουν βάλει φωτιά και γίνεται εκτροπή των αυτοκινήτων.  Η αστυνομία έκανε χρήση κρότου λάμψης και χημικών με την κατάσταση να είναι αποπνικτική, ενώ στους δρόμους έχει βγει η αύρα και προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά.

Στο μεταξύ στο τέλος της Πανεπιστημίου προς την Ομόνοια είχαν συγκεντρωθεί πολλοί διαδηλωτές, αστυνομικοί με μηχανάκια τους διέλυσαν και αυτοί να απαντούν με βροχή από μπουκάλια και αντικείμενα.

Στην απογευματινή πορεία για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο συμμετέχει πλήθος κόσμου, ενώ παρούσα είναι και η Μάγδα Φύσσσα.

Γύρω στις επτά το απόγευμα η κεφαλή της πορείας έφτασε στην Ομόνοια με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνεχώς συνθήματα με την παρουσία των ΜΑΤ να είναι διακριτική. 

Οι συγκεντρωμένοι λίγο πριν τις οκτώ πέρασαν από το Σύνταγμα και κατευθύνονται προς στα Εξάρχεια στο σημείο που δολοφονήθηκε το 2008. 

«Το αίμα σου ποτίζει τα λουλούδια που ανθίζουν κάθε 6η του Δεκέμβρη – Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος πάντα παρών», γράφει ένα μεγάλο πανό που κρατούν διαδηλωτές. 

Έξι προσαγωγές πριν την πορεία

Να σημειωθεί ότι έξι προσαγωγές έγιναν από την αστυνομία γύρω στις 6 το απόγευμα πριν από την έναρξη της πορείας κατά τη διάρκεια ελέγχων σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας. Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια. Επίσης άλλες δυο προσαγωγές έγιναν το μεσημέρι σε ελέγχους πριν από την συγκέντρωση των μαθητών στα Προπύλαια.

Εκδηλώσεις μνήμης και πορείες πραγματοποιήθηκαν και το πρωί στο κέντρο της πρωτεύουσας και σε άλλες πόλεις με αφορμή την συμπλήρωση 14 χρόνων από την δολοφονία του 15χρονου τότε Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου απο τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια.

Μαθητές, φοιτητές και διάφορες συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν στις 12 στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία προς την Ομόνοια.

Τα μέτρα της ΕΛΑΣ είναι και φέτος δρακόντεια, για την αποτροπή επεισοδίων στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις.
Στην Αθήνα, περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, ελικόπτερα, drones και «Αίαντες» συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ.

Λόγω της πορείας, κλειστές είναι αυτή την ώρα οι οδοί Πανεπιστημίου και Σταδίου. Από τις 9 το πρωί, κλειστός ειναι ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο», με τους συρμούς να διέρχονται χωρίς να κάνουν στάση, με εντολή της ΕΛΑΣ.

Η Τροχαία, λόγω των συγκεντρώσεων και των πορειών προχωρά σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται σταδιακά και όπου χρειάζονται.

https://www.newsit.gr/

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια με μολότοφ και χημικά μετά την πορεία


Επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων της ΕΛ.Α.Σ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά την πορεία για την 14η επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Στο ύψος του τουρκικού προξενείου και μετά την ολοκλήρωση της πορείας για τα 14 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ομάδες διαδηλωτών εκτόξευσαν δεκάδες βόμβες μολότοφ και πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. 

Ανάλογες εικόνες έντασης εκτυλίχθηκαν και στην πορεία της Αθήνας, με τους διαδηλωτές να έχουν τοποθετήσει κάδους, στους οποίους έχουν βάλει φωτιά. Η αστυνομία έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης και χημικών.

Δείτε βίντεο από τα επεισόδια της Θεσσαλονίκης:

Κατά τη διάρκεια της πορείας, νωρίτερα, άγνωστοι έκαναν γυαλιά – καρφιά έγιναν βιτρίνες καταστημάτων στην Τσιμισκή.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την περιοχή της Καμάρας, φωνάζοντας «Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη», αλλά και συνθήματα κατά της αστυνομίας και της κυβέρνησης, ενώ γίνεται αναφορά και στον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου Ρομά, από πυρά αστυνομικού. 

Στον δρόμο προς το ΑΠΘ στην Εγνατία, υπήρχε φραγμός από δυνάμεις των ΜΑΤ που δεν επέτρεπαν τη διέλευση και από τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Επιπλέον, το κεντρικό πανό της πορείας φοιτητικών συλλογών, της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, ανέγραφε τη φράση: «Να μην συνηθίσουμε τον θάνατο».

Θυμηθείτε βίντεο από την πορεία στη Θεσσαλονίκη:  

Νωρίτερα το μεσημέρι, φοιτητές και μαθητές συγκεντρώθηκαν, επίσης, στην Πλατεία Καμάρας και πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Υπενθυμίζεται πως το κλίμα στη Θεσσαλονίκη είναι ήδη τεταμένο, μετά τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά από αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ, τα ξημερώματα της Δευτέρας (05.12.2022).

Σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία έχει προχωρήσει ήδη σε τουλάχιστον 10 προσαγωγές.

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom