Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

«Είναι μακέτο τούτο το έργο;*»


Γράφει ο Γεράσιμος Χολέβας

[Και λέγαμε τι να γράψουμε σήμερα για την 3η του Σεπτέμβρη του ΠΑΣΟΚ… Ήρθε, λοιπόν, η πρόταση της Άννας Διαμαντοπούλου για τον Κώστα τον Σημίτη. Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ πρότεινε για πρόεδρο της Δημοκρατίας (για το 2019) τον πρώην πρωθυπουργό (όλοι «πρώην» είναι εκεί στο ΠΑΣΟΚ, πια…), σε συνέντευξη της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Επαναφέρουμε το κείμενο «Είναι μακέτο τούτο το έργο*;». Καλύπτει και την επέτειο του ΠΑΣΟΚ και την «προσφορά» του Κώστα του Σημίτη στον τόπο… Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «Ημεροδρόμο» στις 28 Φεβρουαρίου 2016, με αφορμή την παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στο συνέδριο του Ποταμιού, και υπενθυμίζει τα έργα και τις ημέρες του Κώστα Σημίτη.  – Ημεροδρόμος]
Τα είχαμε όλα και ήρθε να συμπληρώσει την εικόνα και ο Κώστας ο Σημίτης! Εμφανίστηκε στο συνέδριο του Ποταμιού, για να δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι «χρειάζεται και ένας ισχυρός πόλος». Ο Κώστας ο Σημίτης κυβέρνησε την Ελλάδα για 8 χρόνια, από το 1996 έως το 2004. 8 ολόκληρα χρόνια ήταν πρωθυπουργός ο Κώστας ο Σημίτης και μίλησε σαν «ξένος», λες και τον γνωρίσαμε χθες… 
Ποιος είναι ο Κώστας Σημίτης; Ας θυμηθούμε τον «εκσυγχρονιστή πρωθυπουργό».
Η «ισχυρή Ελλάδα» του Σημίτη
Ο Κώστας ο Σημίτης «μας έβαλε στην ΟΝΕ»… Η κεντρική φωτογραφία του δημοσιεύματος αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο, για τη σύγχρονη Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός της χώρας ανέμιζε τα ευρώ και πανηγύριζε.
Και τι δεν ακούγαμε τότε… Ακούγαμε για την «ισχυρή Ελλάδα», που ετοιμάζεται να μπει στον «σκληρό πυρήνα της ΕΕ» και για το νέο σύμβολο, το ευρώ. Η χώρα, έλεγαν, θα πάψει να είναι ο φτωχός συγγενής, θα πάψει να μελαγχολεί και να μεμψιμοιρεί. Μια «υπερήφανη Ελλάδα» γεννιόταν…
Τότε, εάν τολμούσες να πεις πως η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ΟΝΕ είναι καταστροφική χαρακτηριζόσουν συντηρητικός, οπισθοδρομικός, δογματικός και πολλά άλλα.
Είναι τόσο πολλά τα κατορθώματα του Κώστα του Σημίτη. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Η Ελλάδα ήταν «ένα απέραντο εργοτάξιο», ήταν η χώρα των «μεγάλων έργων», τα οποία χρυσοπληρώνουμε μέχρι τώρα και κερδίζουν εκατομμύρια κι εκατομμύρια οι εταιρείες που τα εκμεταλλεύονται. Και μην αρχίσει πάλι εκείνο το παραμύθι («δηλαδή να μην γίνουν μεγάλα έργα» ρωτούσαν με ….νόημα τότε οι ΠΑΣΟΚοι) γιατί τα χρόνια πέρασαν και η πραγματικότητα έδειξε πολλά.
Γιουγκοσλαβία 1999  
38771Συνεχίζουμε, λοιπόν. Ο Κώστας ο Σημίτης ήταν πρωθυπουργός την περίοδο του πολέμου στη ΓιουγκοσλαβίαΉταν Μάρτιος του 1999 όταν ξεκίνησε μια από τις πιο βάρβαρες επιθέσεις απέναντι σ’ έναν ολόκληρο λαό. Αποτέλεσμα; Η Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση
κλικΚραύγαζαν τότε οι ΠΑΣΟΚοι: Δεν συμμετέχει η Ελλάδα στον πόλεμο! Και την ίδια στιγμή η χώρα είχε γίνει κέντρο πολεμικών εξορμήσεων, αφού, με άδεια της κυβέρνησης, πέρναγαν τα  ΝΑΤΟϊκά πλοία και αεροσκάφη. Έδωσε ό,τι ζήτησαν οι ΝΑΤΟϊκοί. Το επιχείρημα τους ήταν το γνωστό: Εμείς δεν συμμετέχουμε στον πόλεμο, αλλά είμαστε μέλος μιας συμμαχίας, οπότε έχουμε κάποιες υποχρεώσεις ως μέλος του ΝΑΤΟ κ.ο.κ. Και τη ίδια στιγμή η Γιουγκοσλαβία μετρούσε τους νεκρούς της, μέσα στο χαμό και την καταστροφή…Οι βομβαρδισμένες γέφυρες δεν διαγράφονται από τη μνήμη μας… 
Εκείνη την περίοδο (την περίοδο του πολέμου) το περιοδικό «ΚΛΙΚ», με διευθυντή τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη, μας πρότεινε να δούμε το «νέο πρόσωπο της Αμερικής». Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μετά από αρκετά χρόνια ίδρυσε το Ποτάμι, το οποίο επισκέφθηκε χθες, στο συνέδριο του, ο Κώστας Σημίτης, για να κάλεσε σε νέο «ισχυρό πόλο». Ο Σταύρος Θεοδωράκης επανεξελέγη επικεφαλής του Ποταμιού, στο συνέδριο (για όποιον ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη είδηση…) 
Το Χρηματιστήριο στα χρόνια του Κώστα του Σημίτη
χρηματιστήριοΞανά πίσω στο 1999. Χρηματιστήριο. Το ΠΑΣΟΚ καλούσε το λαό να γίνει επενδυτής στο Χρηματιστήριο, για να σωθεί και να πιάσει την καλή. Αυτό ήταν το πολιτικό κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ. Πρωθυπουργός ήταν (φυσικά) ο Κώστας ο Σημίτης. Χιλιάδες οι μονάδες στο δείκτη του Χρηματιστηρίου και ο μισθός και τα δανεικά «έπεφταν», από αρκετούς, σε μετοχές. Κι όλα αυτά με προτροπή της κυβέρνησης. Τα επόμενα χρόνια ο δείκτης έπεσε και χιλιάδες και χιλιάδες έβριζαν τους συμβούλους επενδύσεων, δηλαδή πρώτα απ’ όλα την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τότε κάποιοι, λίγοι, έβγαλαν λεφτά. Πολλά λεφτά.Πάρα πολλά λεφτά.
Χωρίς ίχνος ντροπής παραδίδουν τον Οτσαλάν
Ξανά στο 1999 (μια από τις …καλύτερες χρονιές του Κώστα του Σημίτη). 15 Φεβρουαρίου. Ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ήταν, για 15 μέρες, στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Εκείνο το απόγευμα της 15ης Φεβρουαρίου υποχρεώθηκε να φύγει από την πρεσβεία. Αργότερα είδαμε εικόνες όπως αυτή (ακριβώς από κάτω) από τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.  15 Φεβρουαρίου 1999, η μέρα που η  κυβέρνηση Σημίτη παραδίδει τον Οτσαλάν, χωρίς ίχνος ντροπής.
otsalan
 Ο κ. Θεόδωρος Τσουκάτος
ΣΗΜΙΤΗΣ ΤΣΟΥΚΑΤΟΣΑσταμάτητα έρχονται οι αναμνήσεις από τις κυβερνήσεις του Κώστα του Σημίτη… Είναι κι εκείνος ο Τσουκάτος, ο Θεόδωρος Τσουκάτος, ένα «σύμβολο» εκείνης της περιόδου, ο οποίος, πολλά χρόνια αργότερα, παραδέχτηκε ότι πήρε χρήματα από την εταιρεία «Ζήμενς». Όπως ο ίδιος, μάλιστα, είχε ισχυριστεί τα παρέδωσε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το  υπόμνημα που κατέθεσε τον Σεπτέμβριο του 2010 στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.
«Θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των ΗΠΑ»
Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει εκείνο το «Ευχαριστούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ».Ίμια.1996. Ο Σημίτης δήλωσε -και με αυτόν τον τρόπο – ποια εξωτερική πολιτική υπερασπίζεται.


19 χρόνια μετά ήρθε κι ένας άλλος να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ. Είναι ο κ. Γιάννης Δραγασάκης, από τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η ανάγκη αυτή του Γ.Δραγασάκη εκφράστηκε τον Ιούλιο του 2015 και είχε συγκεκριμένο λόγο. Ευχαρίστησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη συμφωνία  – μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ.  Να τα θυμόμαστε κι αυτά γιατί το κράτος (τους) έχει συνέχεια, όπως έχει δηλώσει κι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.  Ο λόγος στον Γ. Δραγασάκη:  


*Η ερώτηση «Είναι μακέτο τούτο το έργο;» ανήκει στον Κώστα τον Σημίτη. Το τονίζουμε γιατί τα χρόνια περνούν και ίσως κάποιοι (νεότεροι) να μην γνωρίζουν ορισμένες δηλώσεις με ιστορία… Ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε με αυτόν τον τρόπο, στους επικριτές του, θέλοντας να δείξει πως τα «μεγάλα έργα» δεν είναι μακέτες. Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε, να απολαύσετε, να θυμηθείτε αυτή την ερώτηση -δήλωση που «σφράγισε» την εποχή του «εκσυγχρονισμού» και του Κώστα του Σημίτη (του «παντοτινού πρωθυπουργού» όπως έλεγαν τότε οι ΠΑΣΟΚοι στα συνθήματα τους). 


ημεροδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom