Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

4η Πανελλήνια Συνάντηση «AIDS & Ηπατίτιδες» - Οκτώ στα δέκα προσφυγόπουλα ακάλυπτα έναντι της ηπατίτιδας

Μεγάλες μελέτες που αναδεικνύουν το πρόβλημα

Απογοητευτικά στοιχεία από τους χρήστες ναρκωτικών - Ένας στους δύο μολύνονται τα πρώτα δύο χρόνια - Το 95% δεν γνωρίζει ότι έχει AIDS

Οκτώ στα δέκα παιδιά προσφύγων και μεταναστών που
βρίσκονται στην χώρα μας είναι ακάλυπτα έναντι των ηπατίτιδων Α και Β. Τουλάχιστον 65 νέα κρούσματα ηπατίτιδας C (HCV) ανά 100 χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

Τη χαρτογράφηση των ιών της ηπατίτιδας στην ελληνική επικράτεια θα παρουσιάσουν οι ειδικοί στο πλαίσιο της 4ης Πανελλήνιας Συνάντησης «AIDS και Ηπατίτιδες: Πρόληψη, Διάγνωση, Θεραπεία», που πραγματοποιείται στην Αθήνα (Αίγλη Ζαππείου) από την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016 έως το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016.

Η επικίνδυνη και μολυσματική «σχέση» που αναπτύσσουν οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών με τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV) και με τον ιό HIV/ AIDS στη χώρα μας θα βρεθεί στο επίκεντρο. Τα νέα ευρήματα είναι απογοητευτικά: Ένας στους δύο χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ) μολύνεται με τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV) μέσα στα δύο πρώτα χρόνια από την έναρξη της χρήσης, ενώ ένας στους δέκα μολύνεται ταυτόχρονα και από τον ιό HIV/ AIDS.

Μάλιστα, ανάμεσα στους μετανάστες χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, το 95% μολύνονται από τον ιό HIV/ AIDS μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα, γεγονός που κατά τους ειδικούς υποδηλώνει ότι οι μετανάστες χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών δεν μεταφέρουν τον ιό από τη χώρα προέλευσής τους.

Οι μελέτες για τους χρήστες

Η πρώτη έρευνα βασίζεται σε δεδομένα του προγράμματος «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», της περιόδου 2011-2012, στο πλαίσιο του οποίου εξετάστηκε η συχνότητα της HCV σε νέους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (η διάρκεια ενδοφλέβιας χρήσης ήταν μέχρι 2 έτη) στην Αθήνα. Όπως έδειξε το πρόγραμμα, οι μισοί χρήστες (49,9%) μολύνονται από τον ιό ΗCV και ένα 13,9% μολύνεται από τον HCV και από τον HIV.

Η δεύτερη έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγματα από 184 χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών μη ελληνικής υπηκοότητας, οι οποίοι διαγνώστηκαν στη Νότια Ελλάδα την περίοδο 2011-2014. Όπως έδειξε, το 95,1% των μεταδόσεων στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα συνέβησαν στην Ελλάδα (ελληνική προέλευση της HIV1-λοίμωξης) σε αντίθεση με τον τρόπο διασποράς του ιού στους μετανάστες άλλων κρατών της Δυτικής Ευρώπης.

Το πρόγραμμα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ έδειξε ακόμα ότι από τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, οι άστεγοι, τα άτομα με ιστορικό φυλάκισης και οι αλλοδαποί ήταν πιθανότερο να επιδείξουν συμπεριφορές υψηλού κινδύνου κατά την ενδοφλέβια χρήση, σύμφωνα με μία ξεχωριστή ανάλυση. Αξιοσημείωτο είναι ότι από την ομάδα των χρηστών που ελέγχθηκαν στο πλαίσιό του, το 75% όσων ήταν θετικοί στον ιό HIV, αγνοούσαν ότι είναι φορείς.

Πάντως, οι χρήστες που έμαθαν ότι είναι οροθετικοί στη διάρκεια του προγράμματος επέδειξαν μεγαλύτερη μείωση των συμπεριφορών υψηλού κινδύνου (π.χ. μείωση του αριθμού των ενέσεων, αποφυγή κοινής χρήσης συριγγών, μειωμένη επαναχρησιμοποίηση ήδη ανοιγμένων συριγγών) συγκριτικά με τους θετικούς στον HIV χρήστες οι οποίοι δε γνώριζαν την ορολογική τους κατάσταση, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία που μπορεί να έχει ο προληπτικός έλεγχος για τον HIV σε αυτές τις ομάδες ως μέσο πρόληψης της εξάπλωσης του ιού.

Ανεμβολίαστα τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών

Στη συνάντηση θα παρουσιαστούν ερευνητικά δεδομένα για την ανύπαρκτη εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών μεταναστών και προσφύγων που φθάνουν στη χώρα έναντι της ηπατίδιας Α και Β. Συγκεκριμένα, έρευνα στα παιδιά νεοεισερχόμενων μεταναστών και προσφύγων έδειξε ότι το 79% των παιδιών είναι ανεμβολίαστα.

Μόνο το 34,3% είχαν προστατευτικό τίτλο αντισωμάτων για την ηπατίτιδα Α που φαίνεται να οφείλεται σε φυσική νόσο και το 42,7% δεν είχαν αντισώματα για την ηπατίτιδα Β. Ωστόσο, κανένα παιδί δεν βρέθηκε να είναι χρόνιος φορέας της ηπατίτιδας Β, ενώ τα ποσοστά μόλυνσης με τον ιό της ηπατίτιδας C βρέθηκαν χαμηλά (0,3%).

Η επέλαση της ηπατίτιδας C

Μία άλλη επιστημονική ομάδα εξέτασε το έμμεσο κόστος σε βάθος 15ετίας της ηπατίτιδας C, εάν δεν εξαλειφθεί έως το 2030. Σύμφωνα με στοιχεία που θα παρουσιάσει στο Συνέδριο, για να επιτευχθεί εξάλειψη της νόσου έως το 2030 θα πρέπει να αυξηθεί η χορήγηση θεραπείας σε 4.700 άτομα την περίοδο 2017-2019, σε 6.800 την περίοδο 2020–2023 και σε 7.000 το χρονικό διάστημα 2023-2030.

Αν δεν αυξηθεί ο αριθμός των θεραπευόμενων ασθενών, το συνολικό έμμεσο κόστος της ηπατίτιδας C που συμπεριλαμβάνει την απώλεια παραγωγικότητας λόγω ασθενείας ή θανάτου από τη νόσο, θα ανέλθει στα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ το διάστημα 2015-2030.

Στην 4η Πανελλήνια Συνάντηση «AIDS και Ηπατίτιδες: Πρόληψη, Διάγνωση, Θεραπεία» θα παρουσιαστούν επίσης νέα δεδομένα για το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, το οποίο όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα, συνδέεται με συγκεκριμένους πολυμορφισμούς του υποκινητή του υποδοχέα της ιντερφερόνης οι οποίοι αποτελούν υποψήφιους στόχους για νέες θεραπείες.

Έλληνες ερευνητές έχουν αναλύσει τα μοριακά δεδομένα εξάπλωσης του ιού HIV/ AIDS στην Ευρώπη και στις Δημοκρατίες τις τέως Σοβιετικής Ένωσης με καινοτόμες μεθόδους που έχουν αναπτύξει οι ίδιοι. Από τα πολλαπλά συμπεράσματα της ανάλυσης, ξεχωρίζει η παρατήρηση ότι η εξάπλωση του ιού ακολουθεί τις ευρύτερες κοινωνικοοικονομικές και γεωστρατηγικές μεταβολές της τελευταίας πεντηκονταετίας.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα για την 4η Πανελλήνια Συνάντηση «AIDS και Ηπατίτιδες: Πρόληψη, Διάγνωση, Θεραπεία» μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του συνεδρίου: http://www.aidshep2016.gr

http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom