Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Νέα έρευνα για το έλλειμμα του 2009 διέταξε ο Αρειος Πάγος - Ανησυχία ΔΝΤ για τις δικαστικές «περιπέτειες» της ΕΛΣΤΑΤ


Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου με αφορμή δημοσιεύματα της εφημερίδας " Η Δημοκρατία" που αναφέρονταν σε παρασκηνιακές κινήσεις σχετικά με το έλλειμμα του 2009.

Συγκεκριμένα η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απεστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και ειδικότερα στον Προϊστάμενό της κ. Ηλία Ζαγοραίο δύο δημοσιεύματα της εν λόγω εφημερίδας με τίτλο , " Αλλοιώστε το έλλειμμα γρήγορα και σιωπηρά" με ημερομηνία 29 Αυγούστου και ένα ακόμα με τίτλο " Οι δύο διαρρήξεις για τα ντοκουμέντα φωτιά- η συνωμοςία της Eurostat που έχει και ποινικές ευθύνες" με ημερομηνία 31 Αυγούστου του 2016.

Η Εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου με την παραγγελία της ζητά να ερευνηθεί το περιεχόμενο των επίμαχων δημοσιευμάτων και αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα.

Σημειώνεται, ότι πρόσφατα αναιρέθηκε η απαλλαγή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου ως προς την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για αλλοίωση των στοιχείων του ελλείμματος του 2009, προκαλώντας αντιδράσεις και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η αναίρεση της απαλλαγής του κ. Γεωργίου από τον Αρειο Πάγο έγινε μετά από σχετική πρόταση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, όταν ακόμα ήταν αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου, ενώ για την υπόθεση Γεωργίου προσεχώς θα κριθεί - και πάλι- από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.

Ανησυχία ΔΝΤ για τις δικαστικές «περιπέτειες» της ΕΛΣΤΑΤ

Επιστρέφει στην Αθήνα η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, στο πλαίσιο του τακτικού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας.

Η επιστροφή της Βελκουλέσκου, η οποία αναμένεται στην πρωτεύουσα στα μέσα του Σεπτέμβρη, ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του οργανισμού στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.

Η διαδικασία ελέγχου αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες, ενώ τα ευρήματα θα αξιοποιηθούν κατά την αξιολόγηση της οικονομίας του προγράμματος και της μελέτης για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Ο κ. Ράις κατά την ενημέρωση σχολίασε και το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ λέγοντας πως πως, παρόλο που το ΔΝΤ δεν σχολιάζει υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης, συμμερίζεται πλήρως τις ανησυχίες που διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ο ίδιος υπερασπίστηκε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην απεικόνιση των στατιστικών δεδομένων της χώρας από την ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 και εντεύθεν.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από το 2010 και μετά, η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς έχει πραγματοποιηθεί αξιόλογη πρόοδος στον τομέα αυτό. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι σημαντικό «να προστατεύσουμε την πρόοδο αυτή που έχει συντελεστεί, καθώς η ακρίβεια των στατιστικών στοιχείων αποτελεί κρίσιμο στοιχείο και προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδος.»

Για τον κ. Γεωργίου, υποστήριξε ότι είναι πρώην στέλεχος του Ταμείου, επιφυλάχθηκε, ωστόσο να εξετάσει κατά πόσο είχε παραιτηθεί από το 2010, όταν ανέλαβε την ηγεσία της ΕΛΣΤΑΤ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom