2ος κολυμβητικός διάπλους φόρος τιμής για τα θύματα,τους διασώστες και όλους όσους βοήθησαν στο ναυάγιο του Σάμινα
Σήμερα συμπληρώνονται 16 χρόνια από το πολύνεκρο ναυάγιο έξω από το λιμάνι της Πάρου,το οποίο κόστισε τη ζωή 81 ανθρώπων που πνίγηκαν,εξ αιτίας του πέθανε ο λιμενάρχης Πάρου και έβαλε τέλος στη ζωή του ο ιδιοκτήτης της ναυτιλιακής εταιρείας.
Λιμάνι του Πειραιά,απογευματάκι της 26ης Σεπτεμβρίου του 2000.Σήμερα συμπληρώνονται 16 χρόνια από το πολύνεκρο ναυάγιο έξω από το λιμάνι της Πάρου,το οποίο κόστισε τη ζωή 81 ανθρώπων που πνίγηκαν,εξ αιτίας του πέθανε ο λιμενάρχης Πάρου και έβαλε τέλος στη ζωή του ο ιδιοκτήτης της ναυτιλιακής εταιρείας.
Οι κάβοι λύνουν και το οχηματαγωγό Εξπρές Σαμίνα σαλπάρει για Πάρο, Νάξο, Ικαρία, Σάμο, Πάτμο με τελικό προορισμό τους Λειψούς.
Στο πλοίο επιβαίνουν 533 άτομα, από τα οποία οι 472 ήταν επιβάτες και οι υπόλοιποι 61 πλήρωμα. Ήταν ένα ταξίδι ρουτίνας που εκείνο το βράδυ, ωστόσο, έμελλε να εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες της σύγχρονης Ελλάδος.
Λίγα λεπτά μετά τις δέκα, όταν το πλοίο ετοιμάζονταν για τον κατάπλου του στο λιμάνι της Παροικιάς,έγινε το πολύνεκρο ναυάγιο.Το πλοίο που 'κανε καθημερινά σχεδόν το δρομολόγιο κουτούλησε πάνω στις "Πόρτες" στην είσοδο του λιμανιού,αλλά όχι στην πορεία του πλοίου...
Το λιμάνι της Πάρου γέμισε σορούς αθώων ανθρώπων,που έχασαν τη ζωή τους μόλις 10' πριν αποβιβαστούν.
Οι μνήμες αυτών που επέζησαν του ναυαγίου γυρνούν πάντα εκεί όπου εκτυλίχθηκε η ναυτική τραγωδία του "Εξπρές Σαμίνα", εκεί όπου 81 ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε λίγα λεπτά! Στους νεκρούς θα πρέπει να προστεθούν ο Λιμενάρχης Πάρου,που έχασε τη ζωή του κάνοντας το καθήκον του καθώς και ο ο αντιπρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρείας που αυτοκτόνησε,σύνολο 83 άνθρωποι!
16 χρόνια μετά για τους πολλούς η τραγωδία ξεχάστηκε ή αποτελεί μακρινή ανάμνηση και μονάχα οι συγγενείς των αδικοχαμένων θυμούνται τους ανθρώπους των.
Ενα σημείο αναφοράς του ναυαγίου είναι και το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην τοποθεσία "Κορακιές" (στην περιοχή που κατέληξε το κουφάρι του πλοίου) ,που χτίστηκε στη μνήμη των θυμάτων και τελείται εκεί το ετήσιο μνημόσυνο.
Από κει και πέρα η δικαιοσύνη μίλησε αλλά το μαχαίρι δεν έφτασε ποτέ μέχρι το κόκκαλο,όπως διατυμπάνιζαν τότε οι αρμόδιοι του υπουργείου.
Φέτος διοργανώθηκε ο 2ος κολυμβητικός διάπλους
Σε ανάμνηση του γεγονότος φορείς και σωματεία του νησιού διοργάνωσαν ένα διάπλου από την βραχονησίδα του Αγίου Σπυρίδωνα μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Κορακιά της Πάρου.
Ένας κολυμβητικός φόρος τιμής για τα θύματα, τους διασώστες και όλους όσους βοήθησαν στο ναυάγιο του Σάμινα.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει κατάθεση στεφάνων στο ναυάγιο του Σάμινα.
Το φωτορεπορτάζ από τον φετινό αγώνα διάπλου με την παρουσία του Ολυμπιονίκη Σπύρου Γιαννιώτη από τον http://parianostypos.gr/
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, στην Πάρο, ο 2ος Κολυμβητικός Διάπλους υπό τον τίτλο «Θυμάμαι το Σαμίνα» σε ανάμνηση της πλέον οδυνηρής σύγχρονης ναυτικής τραγωδίας που συγκλόνισε τη χώρα δεκαέξι χρόνια πριν.
Ο Διάπλους στον οποίο συμμετείχαν 35 κολυμβητές, δεν πραγματοποιήθηκε όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί στην περιοχή του ναυαγίου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, αλλά στον Άγιο Φωκά της Παροικίας.
Στον κολυμβητικό αγώνα που σκοπό είχε να ευαισθητοποιήσει για τους κινδύνους αλλά και την ασφάλεια στη θάλασσα συμμετείχαν 10 μέλη της Ε.Ο.Δ. Κυκλάδων, μεριμνώντας για την ασφάλεια των αθλητών με το RESCUE 2.
Τον αγώνα τίμησε με την παρουσία του ο αργυρός Ολυμπιονίκης, Σπύρος Γιαννιώτης, ενώ μετά το πέρας του αγώνα απονεμήθηκαν αναμνηστικά έπαθλα στους συμμετέχοντες κολυμβητές.
Διαβάστε εδώ όλο το χρονικό του ναυαγίου και τις δίκες που ακολούθησαν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου