Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Το Ρίο «ξεπερνάει» το... Αντίρριο

Η Βραζιλία είναι «έτοιμη» να σπάσει τα ελληνικά ρεκόρ ...καθυστέρησης! Εν όψει των Ολυμπιακών του 2016 τίποτα δεν είναι έτοιμο και η ΔΟΕ τρέχει να μαζέψει σε 2,5 χρόνια τα ασυμμάζευτα.

του ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ
Η Ελλάδα αντίκρισε την κίτρινη κάρτα της ΔΟΕ τον Απρίλιο του 2000, τις μέρες του φάιναλ-φορ της Θεσσαλονίκης, τέσσερα χρόνια και τέσσερις μήνες πριν ανάψουν τα φώτα του Ολυμπιακού Σταδίου και θαμπώσουν με λαμπερά παραμύθια τους ευκολόπιστους και τους αιθεροβάμονες.

Αυτά που βλέπετε, «έπρεπε» να είναι  το Ολυμπιακό Πάρκο και στην άλλη φωτογραφία ο Μπαΐα Γκουαναμπάρα όπου θα διεξαχθεί η ιστιοπλοΐα...Αυτά που βλέπετε, «έπρεπε» να είναι το Ολυμπιακό Πάρκο και στην άλλη φωτογραφία ο Μπαΐα Γκουαναμπάρα όπου θα διεξαχθεί η ιστιοπλοΐα...Ουδείς ανησύχησε, τότε. «Εμείς οι Ελληνες είμαστε της τελευταίας στιγμής», ήταν η επίσημη γραμμή. Τη διεθνή ταπείνωση δεν την υπολογίσαμε. Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια. Η επιχείρηση «Αθήνα 2004» παραμένει μέχρι και σήμερα σημείο αναφοράς, όποτε παρατηρούνται καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες στις προετοιμασίες μίας διοργάνωσης.
Η Αθήνα του 2004 είναι και πάλι στην επικαιρότητα. Φαίνεται ότι βρέθηκε χώρα ικανή να καταρρίψει τα αξιοζήλευτα ρεκόρ των Ελλήνων. Οι Βραζιλιάνοι έχουν μόλις 2,5 χρόνια για να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα, όχι τεσσεράμισι.
«Προβλήματα αντιμετωπίσαμε και το 2004, αλλά η κατάσταση στο Ρίο είναι χειρότερη», ομολόγησε από το βήμα της ΔΟΕ ο Αυστραλός αντιπρόεδρος, Τζον Κόουτς. «Δεν έχω ξαναδεί τόσα προβλήματα. Οι ετοιμασίες για τους Αγώνες του 2016 μπαίνουν στην εντατική. Αναγκαζόμαστε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας».
Η γερμανική «Tageszeitung» έγραψε, γλαφυρά, ότι αποφάσισαν να σκηνοθετήσουν το φιλμ των Αγώνων με τη δική τους κάμερα. Πρώτη φορά στην ιστορία, η ΔΟΕ διόρισε δικούς της τοποτηρητές στην Οργανωτική Επιτροπή του Ρίο. «Πρόκειται για πρωτοφανή απόφαση», σχολιάζει το BBC. Ακόμα και στη διεφθαρμένη, φυγόπονη Ελλάδα, η ευθύνη έμεινε από την αρχή ώς το τέλος στα χέρια της τοπικής κυβέρνησης, του Δήμου Αθηναίων και της αυλής της κυρίας Αγγελοπούλου.
Κουμάντο οι «Αθάνατοι»
Στο Ρίο, κουμάντο κάνουν πλέον οι «Αθάνατοι». Εάν υπάρξουν παραλείψεις, θα πέσει και στα δικά τους κεφάλια ο πέλεκυς. Εφ' όσον βρέξει μίζες, θα κλειδώσουν πρώτοι αυτοί τις ομπρέλες στα ντουλάπια. Το ξερό ολυμπιακό ψωμί είναι αλειμμένο με γλυκό βούτυρο.
«Είμαστε πάρα πολύ ανήσυχοι», συνέχισε ο Κόουτς. «Ο βαθμός ετοιμότητας των Βραζιλιάνων βρίσκεται κοντά στο μηδέν. Δεν γίνεται όμως να γυρίσουμε την πλάτη και να αποχωρήσουμε. Δεν υπάρχει Σχέδιο Β. Οι Αγώνες θα γίνουν στο Ρίο».
Από πού θα ξεκινήσει η επιχείρηση ανασυγκρότησης; Η μοναδική αθλητική εγκατάσταση που ήδη στέκει στα πόδια της είναι το Ολυμπιακό Στάδιο «Ενζεϊνιάο», το οποίο χτίστηκε για τους Παναμερικανικούς Αγώνες του 2007. Ωστόσο, παραμένει κλειστό εδώ και έναν χρόνο, με την οροφή του μισοκατεστραμμένη: ένας «λευκός ελέφαντας» με τραυματισμένους χαυλιόδοντες.
Τα συνδικάτα κατέβασαν το μυστρί και το πιλοφόρι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και αρνούνται να συμμετάσχουν σε σκλαβοπάζαρο. Στα έργα του Μουντιάλ, κάθε μήνα πεθαίνει και κάποιος φουκαράς. Η βιασύνη και η προχειρότητα είναι οι χειρότεροι σύμβουλοι.
Το στάδιο «Ενζεϊνιάο», το μοναδικό... έτοιμο, αλλά κλειστό εδώ κι ένα χρόνο!Το στάδιο «Ενζεϊνιάο», το μοναδικό... έτοιμο, αλλά κλειστό εδώ κι ένα χρόνο!Ορισμένες εγκαταστάσεις βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της θεμελίωσης. Τα Ολυμπιακά Πάρκα της Μπάρα και του Ντεόντορο είναι ακόμη σκουπιδότοποι. Το φιλόδοξο σχέδιο για εκκένωση της γειτονικής παραγκούπολης Βίλα Αουτόντρομο παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, αφού οι κάτοικοι της φαβέλας την περιφρουρούν με βαρύ οπλισμό και ασυμβίβαστο πνεύμα.
Η Μπαΐα Γκουαναμπάρα, όπου θα διεξαχθούν οι ρεγκάτες της ιστιοπλοΐας, είναι ένας θαλάσσιος υπόνομος που δέχεται τα λύματα της μεγαλούπολης των 12 εκατομμυρίων κατοίκων. Η Λαγκόα ντε Φρέιτας στην κοσμοπολίτικη Ιπανέμα περιμένει τους κωπηλάτες γεμάτη σκουπίδια. Η δυσωδία στη διαδρομή από το αεροδρόμιο προς την πόλη είναι αφόρητη. Στον τομέα των test events, τα οποία ξεκινούν μέσα στο 2014, εργάζονται σήμερα μόνο δύο άνθρωποι.
Ομοιότητες με την Ελλάδα
Ο δήμαρχος Εντουάρντο Πάες δέχθηκε το χαστούκι της ΔΟΕ και άλλαξε αμέριμνος πλευρό. «Υπερβάλλουν οι άνθρωποι της ΔΟΕ», δήλωσε. Ξέρουμε, ξέρουμε, το έχουμε ξαναδεί το έργο: οι Βραζιλιάνοι είναι της τελευταίας στιγμής. Οι ομοιότητες με την Ελλάδα δεν εξαντλούνται εδώ. Τα κατασκευαστικά έργα έχουν ανατεθεί σε ένα ολιγοπώλιο τεσσάρων εταιρειών, το κόστος πολλαπλασιάζεται, τα χρυσά κουτάλια είναι σε καθημερινή ζήτηση και η διαφθορά τρυπάει το ταβάνι. Ο προϋπολογισμός έχει ήδη εκτοξευτεί και η κοινωνία βράζει.
Οσο πλησιάζει η διπλή δοκιμασία του Μουντιάλ και των Ολυμπιακών Αγώνων, οι διαδηλώσεις που απαιτούν ψωμί, παιδεία, στέγη και κοινωνική υγεία θα πολλαπλασιάζονται, μαζί με τον εκνευρισμό των αρχών. Χρειάστηκαν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, για να απομακρυνθούν από το δημαρχείο οι αγανακτισμένοι πολίτες που είχαν κατασκηνώσει στο πεζοδρόμιο εβδομάδες ολόκληρες.
Το οικονομικό θαύμα της Βραζιλίας δοκιμάζεται σκληρά, μέσα στα γήπεδα. Παραήταν τολμηρό το μετέωρο βήμα των «καριόκας». Δεν είναι απλή υπόθεση το άλμα από τον τρίτο κόσμο στον πρώτο. Οταν τελειώσουν όλα, μπορεί η φράση «Ρίο 2016» να έχει αντικαταστήσει το «Αθήνα 2004» στο λεξικό των παραδειγμάτων προς αποφυγήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom