Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου!!!

Ως ανέκδοτο ακούγεται η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του ΤΥΠΟΥ στις μέρες μας 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (ΠΕΕ) και από το 1993 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου, σε ανάμνηση της Διακήρυξης του Βίντχουκ, μία έκκληση ελευθεροτυπίας που υπέγραψαν αφρικανοί δημοσιογράφοι το 1991 για ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά Μ.Μ.Ε.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας μας υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμά μας.

Χωρίς αυτά τα δύο θεμελιώδη δικαιώματα, η Δημοκρατία είναι κενή περιεχομένου!


Νέα υποχώρηση της ελευθερίας του τύπου στην Ελλάδα 

Η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», της οποίας η ετήσια έκθεση αποτελεί βαρόμετρο για την κατάσταση της ελευθερίας του τύπου σε ολόκληρο τον κόσμο,διαπιστώνει υποχώρηση της Ελλάδας στον Παγκόσμιο δείκτη Ελευθεροτυπίας. 

Στην έκθεση για το 2014, η Ελλάδα βρίσκεται στην 99η θέση, δηλαδή έχει υποχωρήσει κατά 14 μονάδες σε σύγκριση με την περσινή της αξιολόγηση. Το 2013 η Ελλάδα βρίσκονταν στην 85η θέση, ενώ το 2012 στην 71η, που σημαίνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα υποχώρησε 28 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, αναφορικά με την ελευθερία του τύπου.




Δείτε το βαρόμετρο του 2014,αν και είμαστε ακόμα στην αρχή
Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Εκδήλωση σήμερα στο Μανχάταν
Σε πτυχές που αφορούν την προστασία των δημοσιογράφων σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο αναφέρθηκαν οι ομιλητές σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.

Η εκδήλωση έγινε στα Γραφεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης (International Peace Institute), στο Μανχάταν και με θέμα: «Η προστασία των δημοσιογράφων σε περιόδους ταραχής και σύγκρουσης». Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το ΙΡΙ, η UNESCO και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ, η οποία απέσπασε επαίνους από όλους τους συμμετέχοντες για το έργο της στα Ηνωμένα Έθνη όσον αφορά την προώθηση του ζητήματος της προστασίας των δημοσιογράφων, όχι μόνο κατά την κάλυψη ένοπλων συγκρούσεων, αλλά και στην καθημερινή εκτέλεση του έργου τους.

Μίλησε και πρέσβης μας κύριος Σπινέλης,αλλά δεν ελέχθη κουβέντα για την υποχώρηση του Ελληνικού Τύπου στην 99η θέση.... τσιμουδιά!!!

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις και πτώσεις στο Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου το 2014
κουβερτούρα classement 2014Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου για το 2014 φέρνει στο προσκήνιο τις αρνητικές επιπτώσεις των συγκρούσεων σχετικά με την ελευθερία της πληροφόρησης και των πρωταγωνιστών της. 
Η κατάταξη για ορισμένες χώρες έχει επηρεαστεί επίσης από την τάση να ερμηνεύουν τις εθνικές ανάγκες ασφάλειας σε μια υπερβολικά ευρεία και καταχρηστικό τρόπο σε βάρος του δικαιώματος να ενημερώνει και να ενημερώνεται. Η τάση αυτή αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για όλο τον κόσμο και ακόμη και να θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία της πληροφόρησης στις χώρες που θεωρούνται ως δημοκρατίες. 
Η Φινλανδία βρίσκεται στην κορυφή του δείκτη για τέταρτη συνεχή χρονιά, ενώ ακολουθεί και η Ολλανδία και η Νορβηγία, όπως και πέρυσι. Στο άλλο άκρο του δείκτη, οι τρεις τελευταίες θέσεις και πάλι στην κατοχή του Τουρκμενιστάν, Βόρεια Κορέα και η Ερυθραία, τρεις χώρες όπου η ελευθερία της πληροφόρησης είναι ανύπαρκτη. 
Παρά τις περιστασιακές αναταράξεις κατά το παρελθόν έτος, οι χώρες αυτές εξακολουθούν να είναι νέα και πληροφορίες μαύρες τρύπες και ζουν κολάσεις για τους δημοσιογράφους που τους κατοικούν. Φετινό δείκτη καλύπτει 180 χώρες, ένα περισσότερο από πέρυσι. 
Η νέα καταχώρηση, Μπελίζ, έχει ανατεθεί μια αξιοζήλευτη θέση (29η). Περιπτώσεις βίας κατά των δημοσιογράφων είναι σπάνιες στο Μπελίζ, αλλά υπήρχαν κάποια προβλήματα: μηνύσεων για δυσφήμιση που αφορούν τις απαιτήσεις για τα μεγάλα ποσά ως αποζημίωση, οι περιορισμοί εθνικής ασφάλειας σχετικά με την εφαρμογή του Freedom of Information Act και μερικές φορές άδικη διαχείριση των συχνοτήτων εκπομπής. 

ΠΤΩΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΕΝΟΠΛΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ
Ο δείκτης 2014 υπογραμμίζει την αρνητική συσχέτιση μεταξύ της ελευθερίας της πληροφόρησης και των συγκρούσεων, τόσο ανοικτές συγκρούσεις και αδήλωτη αυτά. Σε ένα ασταθές περιβάλλον, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να γίνει στρατηγικούς στόχους και στόχους για ομάδες ή άτομα των οποίων οι προσπάθειες για τον έλεγχο των ειδήσεων και των πληροφοριών παραβιάζουν τις εγγυήσεις που κατοχυρώνονται από το διεθνές δίκαιο, ειδικότερα, το άρθρο 19 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, τις Συμβάσεις της Γενεύης του 1949 και το 1977 πρωτόκολλα επιπλέον 1 και 2 στις Συμβάσεις της Γενεύης.
Συρία (αμετάβλητη στα 177th) ήταν ένα ακραίο παράδειγμα αυτού από τον Μάρτιο του 2011. Τώρα, μια από τις χώρες όπου η ελευθερία της πληροφόρησης και των παραγόντων της διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, τρίβει τους ώμους με τα τρία κάτω. Η συριακή κρίση είχε επίσης δραματικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή, ενισχύοντας την πόλωση των μέσων ενημέρωσης στο Λίβανο (106η, -4), ενθαρρύνοντας τις ιορδανικές αρχές να σφίγγουν τον κλοιό τους, καθώς και την επιτάχυνση της κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ (153η, -2), όπου η τάση μεταξύ σιιτών και σουνιτών αυξάνεται.
Στο Ιράν (173η, +2), μία από τις βασικές χώρες της Μέσης Ανατολής, δεν έχει μέχρι σήμερα δεν έχουν εφαρμογή από τις υποσχέσεις για βελτίωση της ελευθερίας των πληροφοριών ότι ο νέος πρόεδρος, ο Χασάν Rouhani, έκανε . Κάλυψη της Συρίας τραγωδία τόσο για τον επίσημο ιρανικό Τύπο και στην μπλογκόσφαιρα παρακολουθείται στενά από το καθεστώς, το οποίο ρωγμές κάτω σε οποιαδήποτε επίκριση της εξωτερικής πολιτικής της.
Αυτή η αρνητική συσχέτιση παρατηρείται επίσης στις μεγάλες πτώσεις καταχωρηθεί από το Μάλι (122η, -22) και την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία (109η, -34). Η ανοικτή ή internecine πολέμου αποσταθεροποίηση Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (151η, -8) και τις δραστηριότητες των ανταρτών και των τρομοκρατικών ομάδων στη Σομαλία (176η, αμετάβλητο) και η Νιγηρία (112η, +4) απέτρεψε οποιαδήποτε σημαντική βελτίωση στην κατάταξή τους.
Ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης με επικεφαλής τον Mohamed Morsi στην Αίγυπτο (159η, αμετάβλητο) το καλοκαίρι του 2012 συνοδεύτηκε από μια αύξηση των καταχρήσεων σε βάρος δημοσιογράφων και όλων των-out προσπάθειες για να φέρει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης υπό τον έλεγχο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας . Αυτό έφερε σε πλήρη διακοπή από την επιστροφή του στρατού στην εξουσία ένα χρόνο αργότερα. Η επακόλουθη δίωξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δεν επηρέασε μόνο αιγυπτιακή δημοσιογράφοι αλλά και τούρκικα, Παλαιστίνης και της Συρίας συναδέλφους τους. Στον Περσικό Κόλπο, ειδικά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (118η θέση, -3), bloggers και δημοσιογράφοι είχαν συλληφθεί και να δικαστεί με την κατηγορία της δεσμούς με την Αδελφότητα .
Η αύξηση της βίας εναντίον δημοσιογράφων προκάλεσε τελικά μια απάντηση από τη διεθνή κοινότητα - από την άποψη των ψηφισμάτων, τουλάχιστον. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το πρώτο ψήφισμά του σχετικά με την ασφάλεια των δημοσιογράφων με συναίνεση στις 26 Νοεμβρίου . Περιελάμβανε μια κλήση για την 2 Νοεμβρίου να εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα για τον τερματισμό της ατιμωρησίας για τα εγκλήματα της βίας κατά των δημοσιογράφων.
Ήταν αναμφισβήτητα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, συμπληρώνοντας το ψήφισμα 1738 που καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων σε ένοπλες συγκρούσεις, τις οποίες το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε το Δεκέμβριο του 2006 σχετικά με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα πρωτοβουλία », και το σχέδιο δράσης του ΟΗΕ για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και Ατιμωρησία, που εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2012. Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα θέλει τώρα ο ΟΗΕ να δημιουργήσει μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, με το έργο της παρακολούθησης του σεβασμού εκ μέρους των κρατών μελών για τις υποχρεώσεις τους, ιδίως, την υποχρέωσή τους να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους, για να διερευνήσουν όλες τις περιπτώσεις βίας εναντίον τους, και να προσαγάγει τους υπεύθυνους ενώπιον της δικαιοσύνης.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ θυσιάζονται στο βωμό της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 
Οι χώρες που καυχώνται ότι είναι δημοκρατίες και το σεβασμό του κράτους δικαίου δεν έχουν θέσει ένα παράδειγμα, μακριά από αυτό. Η ελευθερία της πληροφόρησης πολύ συχνά θυσιάζεται σε μια υπερβολικά ευρεία και καταχρηστική ερμηνεία του ανάγκες εθνικής ασφάλειας, σημειώνοντας μια ανησυχητική υποχώρηση από τις δημοκρατικές πρακτικές. Ερευνητική δημοσιογραφία συχνά υποφέρει ως αποτέλεσμα.
Αυτό συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες (46η), η οποία έπεσε 13 θέσεις, μία από τις πιο σημαντικές μειώσεις, εν μέσω αυξημένων προσπαθειών για να εντοπίσουμε τους πληροφοριοδότες και τις πηγές των διαρροών. Η δίκη και η καταδίκη του Private Bradley Manning και την επιδίωξη της NSA αναλυτής Edward Snowden ήταν προειδοποιήσεις σε όλους όσους σκέφτονται να βοηθήσει στην αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών που θα είναι σαφώς προς το δημόσιο συμφέρον.
ΗΠΑ δημοσιογράφοι έμειναν κατάπληκτοι από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της κατάσχεσης του Associated Press αρχεία του τηλεφώνου χωρίς προειδοποίηση, προκειμένου να προσδιοριστεί η πηγή της διαρροής της CIA. Χρησίμευε ως μια υπενθύμιση της επείγουσας ανάγκης για μια «δίκαιο ασπίδα» για την προστασία του απορρήτου των δημοσιογραφικών πηγών σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Η αναβίωση της νομοθετικής διαδικασίας είναι μικρή παρηγοριά για τον James Risen των The New York Times, ο οποίος υπόκειται σε δικαστήριο προκειμένου να καταθέσει εναντίον του πρώην υπάλληλο της CIA κατηγορείται για διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών . Και ακόμη λιγότερο για Barrett Brown, μια νεαρή ανεξάρτητος δημοσιογράφος που αντιμετωπίζει 105 χρόνια στη φυλακή σε σχέση με την απόσπαση των πληροφοριών που λαμβάνονται από hackers Statfor, μια ιδιωτική εταιρεία υπηρεσιών πληροφοριών που διατηρεί στενούς δεσμούς με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Το Ηνωμένο Βασίλειο (33η, -3) διακρίθηκε στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας από την επαίσχυντη πίεση που διατίθενται στην εφημερίδα The Guardian και της κράτησης του David Miranda , συνεργάτης και βοηθός δημοσιογράφος Glenn Greenwald, η επί εννέα ώρες. Τόσο οι ΗΠΑ και οι βρετανικές αρχές φαίνεται να έχει εμμονή με το κυνήγι κάτω πληροφοριοδότες αντί της υιοθέτησης νομοθεσίας για να χαλιναγωγήσει τις καταχρηστικές πρακτικές επιτήρησης, που αναιρούν προστασία της ιδιωτικής ζωής, μια δημοκρατική αξία τιμηθεί και στις δύο χώρες.
Το «νομοσχέδιο ειδική προστασία νοημοσύνη» που το National Diet στην Ιαπωνία (59η, - 5), που εγκρίθηκε στα τέλη του 2013 θα μειώσει κυβερνητική διαφάνεια σχετικά με τα σημαντικότερα εθνικά θέματα, όπως η πυρηνική ενέργεια και τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατοχυρώνεται πλέον ως ταμπού. Ερευνητική δημοσιογραφία, το δημόσιο συμφέρον και το απόρρητο των πηγών των δημοσιογράφων είναι όλα θυσιάζονται από τους νομοθέτες αποφασισμένοι να εξασφαλιστεί ότι η εικόνα της χώρας τους έχει γλιτώσει ενοχλητικές αποκαλύψεις.
Ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» είναι επίσης να αξιοποιηθεί από τις κυβερνήσεις που σπεύδουν να τη θεραπεία τους δημοσιογράφους ως «απειλή για την εθνική ασφάλεια». Δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί σε αυτό το πρόσχημα στην Τουρκία (154η), ιδίως για την κάλυψη του κουρδικού ζητήματος. Στο Μαρόκο, αμετάβλητη 136η θέση, οι αρχές συγχέεται εύκολα δημοσιογραφία με την τρομοκρατία από την περίπτωση των online εκδότης εφημερίδας Αλί Anouzla .Στο Ισραήλ (96η, +17), η ελευθερία της πληροφόρησης είναι συχνά θυσιάζεται για δήθεν απαιτήσεις ασφαλείας.
Στη βόρεια περιοχή του Κασμίρ της Ινδίας, το κινητό Διαδίκτυο και επικοινωνιών αιωρούνται σε απάντηση σε οποιαδήποτε αναταραχή . Στο βόρειο τμήμα της Σρι Λάνκα (165η, -2), ο στρατός κυριαρχεί, ανέχεται καμία πρόκληση με την επίσημη θεώρηση της διαδικασίας "ειρήνευσης" σε πρώην προπύργια των Ταμίλ αποσχιστικές του. Θορυβημένο από την Αραβική Άνοιξη αναταραχή, αυταρχικά καθεστώτα στην Αραβική Χερσόνησο και την Κεντρική Ασία έχουν ενταθεί λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης και την επιτήρηση για να αποτρέψει οποιαδήποτε "προσπάθεια αποσταθεροποίησης".

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ
Οι μη κρατικοί ομάδες αποτελούν την κύρια πηγή του φυσικού κινδύνου για τους δημοσιογράφους σε μια σειρά από χώρες. Οι πολιτοφυλακές υπόθαλψη χάος στη νέα Λιβύη (137η, -5) και της Υεμένης ένοπλες ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο είναι κορυφαία παραδείγματα αυτής της ιδιωτικοποίησης της βίας. Αλ-Σαμπάαμπ στη Σομαλία (176η, αμετάβλητο) και το κίνημα M23 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (151η, -8), τόσο όσον αφορά τους δημοσιογράφους και τους εχθρούς. Τζιχάντ ομάδες όπως Jabhat Al-Nosra και Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Levant (ISIS) χρησιμοποιούν τη βία κατά των παρόχων ειδήσεις στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για τον έλεγχο των περιοχών που «ελευθερώσουν».
Το οργανωμένο έγκλημα είναι μια τρομακτική θηρευτής για τους δημοσιογράφους σε πολλά μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα Ονδούρα (129η, -1), Γουατεμάλα (125η, -29), τη Βραζιλία (111η, -2) και την Παραγουάη (105η, -13), αλλά και Πακιστάν, την Κίνα, την Κιργιζία και τα Βαλκάνια. Στη σκιά του οργανωμένου εγκλήματος, είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να απέχουν από την αυτο-λογοκρισία σε τόσο ευαίσθητα θέματα, όπως η διακίνηση ναρκωτικών, η διαφθορά και ποινικές διείσδυση του κρατικού μηχανισμού. Η παθητικότητα ή αδιαφορία συχνά εμφανίζεται από τις αρχές προς τα εγκλήματα βίας κατά των μέσων ενημέρωσης, ή μερικές φορές ακόμη και συνενοχή τους ή η άμεση συμμετοχή, ενισχύει την ατιμωρησία των υπευθύνων και των καυσίμων ο κύκλος της βίας κατά των παρόχων ειδήσεων.

L'indice annuel de la liberté de la presse, inauguré lors du Classement 2013, confirme une dégradation, à l'échelle mondiale, de la du droit κατάσταση d'πληροφοριοδότης et d'être informe. L'indice passe de 3 à 395 3 456 (+61), αύξηση soit une de 1,8% qui révèle une légère dégradation globale de la liberté de l'πληροφορίες entre Εκδοτών 2013 et 2014 Εκδοτών du Classement Mondial. Si l'année 2013 été moins meurtrière pour les Journalistes que la επόμενη, Marquee par une hécatombe pour la επάγγελμα, les agressions απειλές et ont été συν nombreuses. La Hausse de l'indice s'explique par l'évolution μη seulement des βιαιοπραγίες, mais aussi de l'ensemble des indicateurs Αξιοποιεί ρίχνουμε compiler le classement:
- Πλουραλισμός, που σημαίνει ότι η εκπροσώπηση των διαφόρων απόψεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης? - Ανεξαρτησία των ΜΜΕ έναντι των αναληφθεισών πολιτικά, οικονομικά, θρησκευτικά και στρατιωτικά κέντρα της εξουσίας? - Ποιότητα της νομοθεσίας που διέπει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης? - Διαφάνεια των φορέων που ρυθμίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης? - Απόδοση του που υποστηρίζουν την υποδομή των μέσων ενημέρωσης? - Σε γενικές γραμμές το κλίμα για την ελευθερία της πληροφόρησης.
Ο δείκτης είναι ένα εργαλείο για τη μέτρηση της συνολικής απόδοσης. Η κατανομή των βαθμών του δείκτη από περιοχή παρουσιάζει επιδείνωση σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ασία, όπου παρέμεινε αμετάβλητη. Όπως και πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Βαλκάνια λάβει την καλύτερη βαθμολογία (17.6), ακολουθούμενη από την Αμερική (30,3), την Αφρική (35,6), της Ασίας-Ειρηνικού (42,2), την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία (45,5) και, τέλος, τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική (48,7).
Ετήσια δείκτης ελευθερία των μέσων ενημέρωσης: 3456 το 2014 (3395 το 2013)
  • Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Βαλκάνια: 17,6 (17,5)
  • Αμερική: 30,3 (30,0)
  • Αφρική: 35,6 (34,3)
  • Ασίας-Ειρηνικού: 42,2 (42,2)
  • Ανατολική Ευρώπη και Κεντρική Ασία: 45,5 (45,3)
  • Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική: 48,7 (48,5)
ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΠΤΩΣΗΣ
Στην Αμερική, η πτώση 13-θέση καταχωρηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες (46η, -13) υπερδιπλασιάστηκε από τη Γουατεμάλα (125η, -29), η οποία είδε μια δύο φορές αύξηση στον αριθμό των σωματικών επιθέσεων σε δημοσιογράφους, περιλαμβανομένων τέσσερις φόνους , και ισοφάρισε με Παραγουάη (105η, -13), όπου η πίεση στους δημοσιογράφους να λογοκρίνουν τον εαυτό τους κρατά σχετικά με την τοποθέτηση. Παραγουάη είχε ήδη πέσει κατακόρυφα το περασμένο έτος, μετά από ένα πραξικόπημα τον Ιούνιο του 2012, τρία χρόνια μετά το πραξικόπημα έστειλε Ονδούρα (129η, -1) στο επίπεδο όπου παραμένει στο τρέχον μετεκλογικό χάος.
Στην Αφρική, οι δύο πιο αξιοσημείωτα πτώσεις, από το Μαλί και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, οφείλονται σε ένοπλες συγκρούσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω. Στο Μπουρούντι, όπου οι προεδρικές εκλογές είναι επικείμενη, η γερουσία ψήφισε ένα νόμο που περιορίζει την ελευθερία των δημοσιογράφων . Στην Κένυα (90η, -18), επικρίθηκε εντονότατα αυταρχική απάντηση της κυβέρνησης για την κάλυψη των επιθέσεων Westgate Mall των μέσων μαζικής ενημέρωσης ήταν επιδεινώνεται από επικίνδυνες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, πάνω απ 'όλα ένα νόμο που εγκρίθηκε στα τέλη του 2013, δημιουργώντας ένα ειδικό δικαστήριο για να κρίνει το οπτικοακουστικό περιεχόμενο .
Στη Γουινέα (102η, -15), δημοσιογράφοι διαπίστωσαν επικίνδυνο και δύσκολο να εργαστεί στη διάρκεια των εκλογών σημαδεύτηκε από πολλές διαμαρτυρίες. Αρκετοί δημοσιογράφοι δέχθηκαν επίθεση ή τραυματίστηκαν από υπερδιέγερση διαδηλωτές ή από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας διασποράς των διαμαρτυριών. Ζάμπια (93η, -20), η οποία είχε προχωρήσει τα τελευταία χρόνια, σύρθηκε κάτω από τα μέτρα για να λογοκρίνουν και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες μπλοκ. Τέλος, ηγεμόνων, οι οποίοι έχουν προσκολληθεί στην εξουσία για πολλά χρόνια και την αλλαγή του φόβου πήρε σκληρότερα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με αποτέλεσμα σε καταχρηστικές διώξεις στο Τσαντ (139η, -17) και αρκετά κλεισίματα στο Καμερούν (131η, -10).
Η πτώση 13-μέρος από το Κουβέιτ (91η) αντανακλά την κάπως πιο σκληρή γραμμή που ακολουθούν οι αρχές. Μια δρακόντεια νομοσχέδιο προτάθηκε και στη συνέχεια εγκατέλειψε την άνοιξη του 2013. Θα έχουν τη δυνατότητα οι αρχές σε πρόστιμο δημοσιογράφους έως 300.000 δηνάρια (1 εκατομμύριο δολάρια) για επικρίνοντας τον εμίρη ή το διάδοχο του θρόνου, ή παραποιώντας τι λένε, και να επιβάλουν ποινές μέχρι 10 χρόνια στη φυλακή για δημοσιογράφους που προσβάλλουν τον Θεό, τους προφήτες του Ισλάμ, ή τις συζύγους ή τους συντρόφους του προφήτη Μωάμεθ.
Αυτές οι θεαματικές αλλαγές δεν θα πρέπει να μας κάνει να ξεχάσουμε την τραγική ακινησία στο κάτω μέρος του δείκτη, όπου το Βιετνάμ (173η, -1), το Ουζμπεκιστάν (166ο, -1) και η Σαουδική Αραβία (164η, αμετάβλητο), για να αναφέρουμε μόνο τρεις, να συνεχίσει να σφίξετε λαβή τους στις ειδήσεις και πληροφορίες και να προσαρμόσουν τις μεθόδους τους ριζικής λογοκρισίας στην ψηφιακή εποχή. Οι σοβαρότερες ποινές περιμένουν όσους από τους πολίτες που έχουν το θάρρος να αντισταθεί. Στο Καζακστάν (161η, αμετάβλητο) και το Αζερμπαϊτζάν (160η, -3), την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης είναι στη διαδικασία να υποκύψει στις ολοένα και πιο κατασταλτικές τάσεις των ηγεμόνων παραμένουν προσκολλημένοι στην εξουσία.
ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΑΥΞΗΣΗ
Η βία κατά των δημοσιογράφων, άμεση λογοκρισία και κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας είναι στην πτώση στον Παναμά (87η, +25), Δομινικανή Δημοκρατία (68η, +13), Βολιβία (94η, +16) και το Εκουαδόρ (94η, +25), αν και στον Ισημερινό, το επίπεδο της πόλωσης των μέσων ενημέρωσης εξακολουθεί να είναι υψηλή και συχνά αρνητικές συνέπειες για τη δημόσια συζήτηση.
Η χρονιά που πέρασε σημαδεύτηκε από αξιέπαινη νομοθετικές εξελίξεις σε ορισμένες χώρες όπως η Νότια Αφρική (42η, +11), όπου ο πρόεδρος αρνήθηκε να υπογράψει ένα νόμο που θα έθετε σε κίνδυνο την ερευνητική δημοσιογραφία .
Στη Γεωργία (84η, +17), τις προεδρικές εκλογές του 2013 ήταν λιγότερο τεταμένη ότι οι βουλευτικές εκλογές του προηγούμενου έτους, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από σωματικές επιθέσεις και τις εκστρατείες μίσους εναντίον δημοσιογράφων. Χάρη στην πολιτική συγκατοίκηση και μετά την αλλαγή της κυβέρνησης μέσα από τις δημοσκοπήσεις, η Γεωργία έχει ανακτηθεί ένα μέρος του εδάφους χάνεται τα τελευταία χρόνια ως μεταρρυθμιστικό ζήλο του Σαακασβίλι διοίκησης έτρεξε από τον ατμό. Πόλωση των μέσων ενημέρωσης, ωστόσο, θα συνεχίσει να είναι μια πρόκληση για τα επόμενα χρόνια.
Άνοδος 17-θέση του Ισραήλ πρέπει να αντισταθμίζονται έναντι 20-θέση πτώση στο δείκτη του 2013, ως αποτέλεσμα τηςλειτουργίας "πυλώνα της άμυνας" το Νοέμβριο του 2012 , όταν σκοτώθηκαν δύο παλαιστινιακά δημοσιογράφους, και τις πολλές επιδρομές που πραγματοποιούνται κατά τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης. Ανάγκες ασφαλείας συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να περιορίσουν την ελευθερία της πληροφόρησης. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης είναι σε θέση να είναι ειλικρινής, αλλά τα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται σε "ισραηλινό έδαφος» πρέπει να συμμορφώνεται με προηγούμενη στρατιωτική λογοκρισία και gag παραγγελίες. Ελεγκτικές εκθέσεων που αφορούν την εθνική ασφάλεια δεν είναι ευπρόσδεκτη.
Καταχρηστική μεταχείριση των παλαιστινίων και των ξένων δημοσιογράφων από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας είναι κοινό, ειδικά κατά τη διάρκεια των εβδομαδιαίων διαδηλώσεων στο Διαχωριστικό Τείχος. Πολλοί φωτορεπόρτερ ήταν εσκεμμένα στόχος κατά την έξοδο από τις διαδηλώσεις του Νοεμβρίου 2013. Στις 4 Δεκεμβρίου, από ένα ισραηλινό ανώτατο δικαστήριο επικύρωσε την κατάσχεση του εξοπλισμού από Wattan τηλεόραση κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής IDF τον Φεβρουάριο του 2012.
Τιμόρ-Λέστε (77η) αυξήθηκαν 14 θέσεις στον απόηχο της ιστορικής συνέδριο δημοσιογράφων στο Ντίλι στις 25 - 27 Οκτώβριος στο οποίο ένας κώδικας δεοντολογίας και τη δημιουργία μιας επταμελούς Συμβουλίου Τύπου εγκριθεί. Αλλά να συνεχιστεί η επαγρύπνηση είναι απαραίτητη. Ο νόμος για τα ΜΜΕ σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου είναι η επόμενη πρόκληση για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στο Ανατολικό Τιμόρ.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΜΟΝΤΕΛΑ σε παρακμή;
Οι κινήσεις ορισμένων χωρών στο δείκτη, τα οποία είναι ενδεικτικά της προσέγγισής τους στην ελευθερία της πληροφόρησης, έχει επιπτώσεις όχι μόνο στη δική του πληθυσμού τους, αλλά και στις γειτονικές χώρες, λόγω της περιφερειακής σημασίας και της επιρροής τους και το γεγονός ότι θεωρούνται - δικαίως ή όχι - ως μοντέλα να παρακολουθήσει ή να ακολουθείται. Νότια Αφρική 11-θέση δημιουργούν 42η θέση έρχεται σε αντίθεση με τις επιδόσεις των άλλων χωρών που θεωρούνται ως περιφερειακά μοντέλα, οι οποίες έχουν δείξει ότι είτε δεν υφίσταται βελτίωση ή βρίσκονται σε παρακμή.
Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται όλο και μεγαλύτερη διασπορά του δείκτη, μια εξέλιξη επιταχύνθηκε από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και τα ξεσπάσματα του λαϊκισμού. Ελλάδα (99η, -14) και την Ουγγαρία (64η, -7) είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. 
Στην Ελλάδαοι δημοσιογράφοι είναι συχνά τα θύματα των φυσικών επιθέσεων από μέλη της Χρυσής Αυγής , του νεοναζιστικού κόμματος που μπήκε στη Βουλή τον Ιούνιο του 2012. Οι ενέργειες της κυβέρνησης συνέβαλαν επίσης στην πτώση. Με το κλείσιμο του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα υπό την πίεση της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ), ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να μειώνει τη δημοκρατία για να εξοικονομήσουν χρήματα.
Στην Ουγγαρία, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Viktor Orban δίνει την εντύπωση ότι έχουν εγκαταλείψει τις αξίες της ΕΕ στον ζήλο του για δρακόντεια μεταρρυθμίσεις. Ως άμεσο αποτέλεσμα της διάβρωσης του ευρωπαϊκού μοντέλου, η ΕΕ δυσκολεύονται περισσότερο να πάρει τους υποψηφίους των μελών για να βελτιώσουν τη θέση τους στο ευρετήριο. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν είναι πλέον απαραίτητα συνοδεύεται από προσπάθειες για την αύξηση του σεβασμού των πολιτικών ελευθεριών. Μακεδονία (123η), για παράδειγμα, δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλά στο δείκτη.
Γίγαντες του δυτικού ημισφαιρίου - Ηνωμένες Πολιτείες (46η, -13) και τη Βραζιλία (111η, -2) - δεν έχουν θέσει ένα παράδειγμα, είτε. Από τις 9/11, το πρώτο έχει σπαράσσεται από τη σύγκρουση μεταξύ των αναγκών της εθνικής ασφάλειας και του σεβασμού των αρχών της Πρώτης Τροπολογίας. Χάρη στην επίδραση του οργανωμένου εγκλήματος, η οποία και είναι μία από τις πλέον θανατηφόρες χώρες της ηπείρου για τα μέσα ενημέρωσης, ενώ η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης του παρεμποδίζεται από το φαινόμενο των ισχυρών πολιτικούς, οι οποίοι είναι επίσης μεγάλοι επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης, με αποτέλεσμα ότι η Βραζιλία έχει ονομαστεί «η χώρα 30 Berlusconis. "
Ρωσία (148η) θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη του δείκτη αν δεν είχε για το πείσμα του και η αντίσταση φαίνεται από την κοινωνία των πολιτών της. Όμως, οι αρχές κρατούν για την εντατικοποίηση της καταστολής ξεκίνησε όταν Βλαντιμίρ Πούτιν επέστρεψε στο Κρεμλίνο το 2012 και εξάγουν το μοντέλο τους σε ολόκληρη την πρώην Σοβιετική Ένωση. Από την Ουκρανία (127η, αμετάβλητο) και το Αζερμπαϊτζάν (160η, -3), στην Κεντρική Ασία, των καταπιεστικών νόμων, της Ρωσίας και της παρακολούθησης των επικοινωνιών είναι ευτυχώς αντιγραφή μεθόδων. Μόσχα χρησιμοποιεί επίσης τα όργανα του ΟΗΕ και των περιφερειακών συμμαχιών όπως η Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης στις προσπάθειές της να υπονομεύσει τα διεθνή πρότυπα για την ελευθερία της πληροφόρησης.
Παρά τις περιφερειακές φιλοδοξίες της, η Τουρκία (154η), δεν σημείωσαν βελτίωση και εξακολουθεί να είναι μία από τις μεγαλύτερες φυλακές του κόσμου για τους δημοσιογράφους. Το πάρκο Gezi εξέγερση υπογράμμισε τις κατασταλτικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας , την αύξηση της αυτο-λογοκρισία και τους κινδύνους του λαϊκιστικού λόγου του πρωθυπουργού. Ενόψει των επικείμενων εκλογών και του απρόβλεπτου χαρακτήρα της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Κούρδους αυτονομιστές, το 2014 είναι πιθανό να είναι μια καθοριστική χρονιά για το μέλλον των πολιτικών ελευθεριών στην Τουρκία.
Chine (175η, -1) δεν κατάφερε να βελτιώσει την κατάταξή του, διότι, παρά το γεγονός ότι ένα εκπληκτικό ζωτικό και όλο και πιο μαχητική μπλογκόσφαιρα, συνεχίζει να λογοκρίνει και φυλακή αντιφρονών bloggers και δημοσιογράφοι. Αυτή η νέα δύναμη χρησιμοποιεί επίσης την οικονομική δύναμή της για να επεκτείνει την επιρροή της στα μέσα ενημέρωσης στο Χονγκ Κονγκ, το Μακάο και την Ταϊβάν, θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία τους.
Ινδία (140η, +1) γνώρισε μια άνευ προηγουμένου κύμα βίας κατά δημοσιογράφων, με οκτώ σκοτώθηκαν το 2013. Απευθύνονται τόσο από κρατικούς όσο και μη κρατικούς φορείς. Σχεδόν καμία περιφέρεια δεν έχει γλιτώσει, αλλά Κασμίρ και Chhattisgarh συνεχίσει να είναι το μόνο δύο όπου η βία και η λογοκρισία είναι ενδημικά. Όσοι είναι υπεύθυνοι για τις απειλές και σωματική βία κατά των δημοσιογράφων, οι οποίοι συχνά εγκαταλείπονται από το δικαστικό σύστημα και αναγκάστηκε να λογοκρίνουν τον εαυτό τους, περιλαμβάνουν την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας, καθώς και εγκληματικές ομάδες, οι διαδηλωτές και υποστηρικτές των πολιτικών κομμάτων.
Οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στη Βιρμανία, το οποίο θα μπορούσε να γίνει ένα περιφερειακό μοντέλο για τη μετάβαση στη δημοκρατία, αποτυπώθηκαν σε ένα μεγάλο άλμα στο δείκτη του 2013. Δεδομένου ότι η μεταρρυθμιστική διαδικασία αρχίζει να τη σημαία, το «μοντέλο της Βιρμανίας" δεν έχει ακόμη αποδείξει την αξία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom