Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

«Ρουβίκωνας»: Δίωξη ιδεολογίας με όπλο τους νέους Ποινικούς Κώδικες


Επειτα από δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες των διωκτικών αρχών να καταδικαστούν σε ποινές φυλάκισης μέλη της αναρχικής συλλογικότητας, ειδική ομάδα της Ασφάλειας έστειλε στην Εισαγγελία δικογραφία εις βάρος 21 προσώπων για 26 παρεμβάσεις της οργάνωσης, όπως συνθήματα σε τοίχους ή πανό, τρικάκια και μπογιές σε προσόψεις κτιρίων. ● Βασικό όπλων των κατηγόρων, οι «φωτογραφικές» αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα βάσει των οποίων μπορούν να φυλακιστούν απεργοί, διαδηλωτές και ακτιβιστές πάσης φύσεως.

Μετά την πανηγυρική αθώωσή τους για την υπόθεση δολοφονίας του Αιγύπτιου εμπόρου ναρκωτικών «Χαμπίμπι», κατά την οποία επιχειρήθηκε να καταδικαστούν δύο μέλη του «Ρουβίκωνα», όπως και μετά την κατάρρευση της προσπάθειας συνένωσης οκτώ υποθέσεων πλημμεληματικού χαρακτήρα με σκοπό να υπάρξει συλλογική καταδίκη μελών της συλλογικότητας, παρατηρείται ακόμα μία προσπάθεια των αρχών να φέρουν τον «Ρουβίκωνα» ενώπιον της δικαιοσύνης.

Και οι δύο παραπάνω υποθέσεις στερούνταν τεκμηρίωσης που να προκύπτει από τα πραγματικά περιστατικά, ενώ αποτελούσαν ένα ξεκάθαρο πολιτικό σχέδιο στο οποίο εντάσσεται η εξύφανση δικογραφιών που έπρεπε να έχουν μείνει στο αρχείο.

Στην πρώτη, η διαδικασία απέδειξε μόνο την ενοχή όσων έστησαν αυτήν τη σκευωρία, για κατάχρηση εξουσίας, αφού, όπως αποδείχτηκε, οι βασικοί μάρτυρες εξαναγκάστηκαν από την αστυνομία να καταθέσουν κατά των κατηγορουμένων. Στη δεύτερη, κατά την οποία απαλλάχθηκαν και οι δώδεκα κατηγορούμενοι, παρατηρήθηκε ακόμα και το πρωτοφανές να υπάρχει κατηγορούμενος χωρίς κατηγορία.
Πανό συμπαράστασης σε διωκόμενα μέλη της συλλογικότητας | EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Σήμερα, όμως, μετά τις αλλεπάλληλες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και σε μία προσπάθεια των αρχών να ενισχύσουν τη θεωρία των δύο άκρων, μέλη της συλλογικότητας κινδυνεύουν να βρεθούν στη φυλακή ακόμα και για λίγα τρικάκια, αφού η ΕΛ.ΑΣ. στοχοποιεί, στα πρότυπα της δίωξης της Χρυσής Αυγής για εγκληματική οργάνωση, την αναρχική συλλογικότητα του «Ρουβίκωνα».

Η δικογραφία (σ.σ. η οποία έχει αποσταλεί στην Εισαγγελία προκειμένου να μελετηθεί και να αποφασιστεί αν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις ή όχι) σχηματίστηκε από την κρατική ασφάλεια και συγκεκριμένα από ειδική ομάδα αστυνομικών του τμήματος Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, που συστάθηκε αποκλειστικά γι’ αυτό -όπως ομολογούν οι ίδιοι-, εξόφθαλμα κεντροβαρίζει στο φρόνημα και στην αναρχική ιδεολογία.

Οπως αναφέρεται στη δικογραφία, στην οποία ο όρος «αναρχική ιδεολογία» επαναλαμβάνεται συνεχώς, «η οργάνωση προκειμένου να κερδίσει τη συμπάθεια του κόσμου και να προσελκύσει νέα μέλη έχει ως πυλώνα του στρατηγικού της πλάνου την ανάδειξη ενός προφίλ κοινωνικού τιμωρού της διαβρωμένης καθεστηκυίας τάξης». Σε άλλο σημείο γράφεται πως «η πολυετής δραστηριότητα των μελών της εκτρέπεται των ορίων μεμονωμένων περιστατικών και υπονομεύει την αυθεντία του κράτους δικαίου, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη».

Τι περιλαμβάνει η δικογραφία

Πρόκειται για μία δικογραφία εις βάρος συνολικά 21 προσώπων –αλλά και κατά αγνώστων- για 26 παρεμβάσεις της συλλογικότητας από τον Μάρτιο του 2022, όταν και ξανάλλαξε ο Ποινικός Κώδικας. Δύο από τους κατηγορούμενους, μάλιστα, οι Γ. Καλαϊτζίδης και Σ. Δαπέργολας, εμφανίζονται ως ηγετικά μέλη, πράγμα το οποίο έχει και νομικό ενδιαφέρον αφού η ποινική μεταχείριση των δύο διαφοροποιείται.

Μάλιστα σε ό,τι αφορά τον πρώτο, χαρακτηρίζεται εκτός από ηγετικό μέλος και καθοδηγητής. Για τους δύο υπάρχει και ξεχωριστή ενότητα η οποία ονομάζεται «Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης Καλαϊτζίδη-Δαπέργολα» στην οποία αναλύεται το τι δημοσιεύει ο καθένας από αυτούς.

Διεθνής αλληλεγγύη | EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Ανάμεσα στις παρεμβάσεις οι οποίες αναφέρονται και είναι ικανές να στείλουν ανθρώπους να εκτίσουν πραγματική ποινή (σ.σ. εφόσον παραπεμφθούν) με επιβαρυντική μάλιστα ανά περίπτωση κατηγορία της σύστασης συμμορίας, , είναι:

● Το σύνθημα «ΕΣΥ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙΣ ΔΟΜΝΑ; ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ» στον τοίχο έξω από το πολιτικό γραφείο της Δόμνας Μιχαηλίδου μετά τη δημόσια αναφορά της στον τόπο κατοικίας της 12χρονης από τον Κολωνό.

● Το σύνθημα με σπρέι «ΛΙΓΝΑΔΗ ΒΙΑΣΤΗ» έξω από το πατρικό σπίτι του Δημήτρη Λιγνάδη, ένα πανό επί της πλατείας Αμερικής και τρικάκια, με παρόμοιο περιεχόμενο, μετά τη χορήγηση αναστολής στην ποινή του από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

● Τα τρικάκια έξω από το Μέγαρο Μαξίμου τα οποία έγραφαν «Τα κέρδη τους οι νεκροί μας» και «Οι θάνατοι των εργατών είναι δολοφονίες των εργοδοτών», για την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους μαζικής εργασίας και για τα εργατικά δυστυχήματα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

● Δύο παρεμβάσεις στα Public Αγίας Παρασκευής όπου στην πρώτη συνομίλησαν με τον υποδιευθυντή του καταστήματος και ζήτησαν να δουν τη διευθύντρια που έλειπε και στη δεύτερη έριξαν στον χώρο του καταστήματος φυλλάδια τα οποία έγραφαν «Tα Public Αγίας Παρασκευής εξαναγκάζουν σε παραιτήσεις».

Δεν λείπει και η -ακατανόητη- αναφορά σε ενέργειες που δεν ολοκληρώθηκαν καν. Την ίδια ώρα, ενώ γίνεται λόγος για ακτιβιστικές πράξεις, ταυτόχρονα γράφεται πως τα μέλη της συλλογικότητας «ενεργούσαν με βάση συγκεκριμένη λογική, αυτή της βίας, η οποία αποτελεί βασική αρχή του Ρουβίκωνα».

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα και ότι ένα από τα πιο... βίαια περιστατικά για τα οποία κατηγορούνται τα μέλη της συλλογικότητας είναι η παρέμβαση στο κτίριο της Hellenic Train μετά το έγκλημα των Τεμπών, που είχε ως αποτέλεσμα υλικές ζημιές στη γυάλινη πόρτα και στην τζαμαρία.

Από τις συνολικά 26 ενέργειες, οι τέσσερις αφορούν μπογιές σε κτίρια, οι επτά συνθήματα σε τοίχους και πανό, οι δύο τρικάκια, οι 10 φθορές σε βιτρίνες και υλικά γραφείου, ενώ τρεις από αυτές δεν έχουν καν περιεχόμενο.

«Ο Πρωθυπουργός»

Ακόμα μία πρωτοφανής υποσημείωση στην εν λόγω δικογραφία είναι η απρόσμενη αναφορά στον «Πρωθυπουργό της Χώρας μας». Συγκεκριμένα, αναφορικά με τον κατηγορούμενο Παντελή Παπασπαλά, γίνεται ιδιαίτερη μνεία σε δημοσίευσή του στο Facebook με την οποία κάνει κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό:

«Σε σωρεία δημοσιεύσεών του, αναφέρεται σε ζητήματα της πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας, μετέρχεται εκφράσεις ακραίας ρητορικής και διχασμού. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση που αφορά στον Πρωθυπουργό της Χώρας μας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη».

Σημειώνεται πως στην εν λόγω ανάρτηση ο κατηγορούμενος αναφέρεται σε συμπόρευση της κυβέρνησης με ακροδεξιά στοιχεία, επιρρίπτοντάς της ευθύνες για την κάθοδο των νεοναζί Κροατών στη Νέα Φιλαδέλφεια, τους σερίφηδες του Εβρου και άλλα.

Παντελής Πασπαλάς, κατηγορούμενος – μέλος «Ρουβίκωνα» «Η τελική επίθεση του κράτους»

Ο «Ρουβίκωνας» είναι μια πολιτική οργάνωση που από το δικό της μετερίζι δίνει μια καθημερινή μάχη στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο. Ο πολιτικός ακτιβισμός και οι δράσεις αλληλεγγύης κάνουν τον λόγο και το μήνυμά του να φτάνει εύκολα, και να ταυτίζονται με αυτό, στον καθένα και την καθεμία. Αυτό ακριβώς είναι που έχει θορυβήσει το κράτος και προσπαθεί εδώ και χρόνια να μας σταματήσει με δεκάδες δίκες, διώξεις και σκευωρίες ανεπιτυχώς. 

Και τώρα στήνουν την τελική τους επίθεση, βάσει της νέας διάταξης του 187 του Π.Κ., δυνάμει της οποίας θα μπορούσε πρακτικά να οδηγηθεί κατευθείαν στη φυλακή οποιοδήποτε σύνολο ανθρώπων για πλημμελήματα. Προφανώς, όμως, κύριος στόχος του κράτους είναι όσοι και όσες αποτελούν αγκάθι στις επιδιώξεις τους, τους οποίους θεωρούν ως εχθρικά σώματα μέσα στην κοινωνία. Γι’ αυτό και προσπαθεί να τους φιμώσει, ακόμα και να τους βάλει φυλακή με το έτσι θέλω.

Δεν είμαστε οι μόνοι που μπαίνουμε στο στόχαστρό τους με αυτόν τον νόμο. Είμαστε όμως οι πρώτοι. Αύριο θα ακολουθήσουν και άλλοι. Θα ακολουθήσουν εργαζόμενοι που θα περιφρουρούν την απεργία τους. Διαδηλωτές που θα γράφουν συνθήματα σε τοίχο σε κάποια πορεία. Κάποιοι αφισοκολλητές ίσως.

Θα δώσουμε και αυτήν τη μάχη και θα την κερδίσουμε, όπως και όλες τις άλλες, συνεχίζοντας και εντείνοντας τον αγώνα ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση, την αυστηροποίηση και τον κοινωνικό ελέγχο, εν γένει ενάντια στη βαρβαρότητα που κράτος και κεφάλαιο μας επιβάλλουν καθημερινά. Και αυτήν τη μάχη, βέβαια, δεν θα τη δώσουμε μόνοι μας, αλλά θα έχουμε σύμμαχο την ταξική μας οικογένεια, δυναμώνοντας τους δεσμούς αλληλεγγύης με την κοινωνική βάση σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Γιώργος Καλαϊτζίδης, κατηγορούμενος - μέλος «Ρουβίκωνα» «Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω»

Πρόκειται για μία ακόμα απόπειρα των δικαστικών και αστυνομικών αρχών να καταστείλουν μία μαζική πολιτική οργάνωση με πολύ μεγάλη κοινωνική αποδοχή, όπως είναι ο «Ρουβίκωνας». Στο παρελθόν, κάθε απόπειρα των κυβερνώντων να βγάλουν εκτός κυκλοφορίας τον «Ρουβίκωνα» κατέρρευσε με κρότο μέσα στις δικαστικές αίθουσες. Βασικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η μαζική και πλατιά αλληλεγγύη της κοινωνικής βάσης, που μπήκε ανάχωμα στα κατασταλτικά σχέδια. Η εξουσία απειλείται από την ύπαρξη του «Ρουβίκωνα», από τη συνεχόμενη εξάπλωσή του στις γειτονιές και σε πολλά μέτωπα του κοινωνικού αγώνα, όπως και απ’ την ολοένα αυξανόμενη αποδοχή και αναγνώριση. Θεωρούν ότι με αυτές τις κακοστημένες κρατικές σκευωρίες και τα γελοία κατασκευασμένα κατηγορητήρια θα σταματήσουν την πολυεπίπεδη δράση μας και τη συνεχή ένταξη αγωνιστών και αγωνιστριών στις τάξεις μας. Πλανώνται πλάνην οικτρά. Ο κόσμος γνωρίζει πλέον καλά ποιοι είναι στο πλευρό του με συνεχείς πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και ποιοι λειτουργούν ως συμμορία που πλιατσικολογεί τον δημόσιο πλούτο και επιτίθεται σε κάθε κοινωνικό δικαίωμα και κεκτημένο. Ως «Ρουβικώνας» δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω, όσες διώξεις και αν στήσουν, όσες δικογραφίες κι αν σχηματίσουν εναντίον μας. Η συνέχεια επί του πεδίου.

Σπύρος Δαπέργολας, κατηγορούμενος – μέλος «Ρουβίκωνα» «Νόμος που καταργεί τους μισούς νόμους»

Οταν ακούγαμε τον Βορίδη το 2018 να ξεδιπλώνει το νομικό σχέδιο για την εξουδετέρωση του «Ρουβίκωνα», το θεωρήσαμε ανούσια προπαγάνδα. Η μετατροπή πλημμελημάτων σε κακούργημα ήταν νομικά πραξικοπηματική όσο και κοινωνικά ανεφάρμοστη. Μα θα βάλουν τη μισή Ελλάδα φυλακή; αναρωτηθήκαμε. Τον Μάρτη του ’22 η πρόταση Βορίδη ψηφίστηκε στη Βουλή ως η 3η παράγραφος του αντιτρομοκρατικού. Οχι τόσο τσεκουράτα, αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα. Αν πάνω από τρία άτομα διαπράττουν πλημμελήματα, μπαίνουν φυλακή χωρίς αναστολή ή εξαγορά.

Πλημμελήματα είναι τα πάντα. Οι απεργιακοί αποκλεισμοί ενός σωματείου. Αφίσες ή πορείες χωρίς την άδεια της αστυνομίας. Αλλά και εκτός πολιτικής, με τον 187 παρ. 3, η δικαστική αρχή μπορεί να κλείσει χρόνια μέσα οποιουσδήποτε για το οτιδήποτε. Ουσιαστικά ψήφισαν τον νόμο που καταργεί τους μισούς άλλους νόμους. Νόμο φωτογραφικό για τον «Ρουβίκωνα» που τελικά, όπως οτιδήποτε αφορά καταστολή κοινωνικών αγώνων, θα καταλήξει λαβή στον σβέρκο της κοινωνίας. Γιατί βέβαια δεν θα βάλουν τη μισή Ελλάδα φυλακή. Θα βάζουν όμως φυλακή όποιον θέλουν. Οποιον δεν θέλουν θα τον πηγαίνουν με τις παλαιότερες διατάξεις...

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι το «επιτελικό κράτος» δεν είναι πομφόλυγες της Δεξιάς. Είναι ακριβώς ό,τι λέει, το κράτος του επιτελούς. Δηλαδή η ενός ανδρός αρχή. Είναι τιμή μας που και σε αυτό το μέτωπο ο «Ρουβίκωνας» θα είναι στην πρώτη γραμμή. Η νίκη μας θα είναι νίκη όλης της κοινωνίας. Θα κοντύνουμε και το κράτος και τα επιτελεία και τον «Εναν άνδρα».

Αννυ Παπαρρούσου, συνήγορος μελών του «Ρουβίκωνα» «Διώξεις πολιτικών αντιπάλων»


Η προσπάθεια αναγόρευσης της πολιτικής συλλογικότητας του «Ρουβίκωνα» σε εγκληματική οργάνωση από την Κρατική Ασφάλεια αποτελεί πολιτική επιλογή τιμώρησης και δίωξης πολιτικών αντιπάλων, με την εισαγωγή διευρυμένης ποινικής ευθύνης και με σκοπό την κατασταλτική αντιμετώπιση της κοινωνικής αντίδρασης απέναντι στην επέλαση του πιο άγριου καπιταλισμού που γνώρισε η χώρα.

Οι πολλαπλές ποινικές διώξεις και δίκες που αντιμετώπισαν τα μέλη του «Ρουβίκωνα» κατέληξαν σε απαλλακτικές κατά κύριο λόγο αποφάσεις, γεγονός που καταδεικνύει ότι η πολιτική δράση με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν μπορεί να κριθεί με τα μέτρα του ποινικού νόμου.

Η «αμφισβήτηση της αυθεντίας του κράτους δικαίου», όπως αναφέρεται στη δικογραφία, καταδεικνύει την πολιτική βούληση της κατάργησης των πολιτικών κινήσεων που διαταράσσουν το κυρίαρχο αφήγημα.

Η επιχειρούμενη «μεταρρύθμιση» του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας θέτει το επιθυμητό για την κυβέρνηση πλαίσιο μαζικών διώξεων και φυλακίσεων, που αφορούν το σύνολο της δρώσας κοινωνίας όπως εκφράζεται μέσα από συλλογικότητες, σωματεία, συνδικάτα κτλ. Η επαναφορά του κλίματος του εμφυλίου με τη θέση εκτός νόμου πολιτικών δυνάμεων βρίσκει το όριό της στο Σύνταγμα και την πολιτική ιστορία της χώρας που δίδαξε πως η γενίκευση της καταστολής με ατελείς νομικές κατασκευές οδηγεί σε γενική απαξίωση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου.

Οι επίμαχες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Με την τροποποίηση του άρθρου 187 Ποινικού Κώδικα τον Μάρτιο του 2022, εκτός από την προσθήκη της αντισυνταγματικής και φωτογραφικής παραγράφου 6 (σ.σ. διάταξη που καταργεί τη δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής της ποινής για όλα τα αδικήματα που εμπίπτουν στο άρθρο, είτε αυτά είναι κακουργήματα είτε πλημμελήματα), η παράγραφος 3 δέχτηκε και αυτή προσθήκες.

Συγκεκριμένα προστέθηκε η από κοινού τέλεση πλημμελημάτων και τα αδικήματα που στρέφονται κατά της προσωπικής ελευθερίας, της ιδιοκτησίας ή της περιουσίας, όπως είναι η διατάραξη οικιακής ειρήνης, η φθορά ξένης ιδιοκτησίας κτλ. Οι δύο αυτές αλλαγές αποτελούν τον ορισμό της κοινωνικής καταστολής, καθώς έτσι κινδυνεύουν να μπουν φυλακή άνθρωποι που απλά συμμετείχαν σε μία διαδήλωση ή έκαναν αφισοκόλληση.

Αν και στις νέες αλλαγές του Π.Κ., που αναμένεται να ψηφιστούν την αρχή της νέας χρονιάς, η παράγραφος 6 τροποποιείται προσχηματικά και θεωρητικά δίνει τη δυνατότητα ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση κατά πλημμεληματικής καταδίκης, ουσιαστικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθολικά, αφού για να γίνει θα πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικά ειδική αιτιολογία και υποχρεωτική επιβολή περιοριστικών όρων, ακόμα και για τις πιο χαμηλές ποινές.

https://www.efsyn.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom