Η ελαφρά βελτίωση του κλίματος δεν αναιρεί ότι μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης παραμένει δυσαρεστημένο με τις κυβερνητικές επιδόσεις σε συγκεκριμένους τομείς.
Δυσαρεστημένη παραμένει η ελληνική κοινωνία. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA. Παρότι εμφανίζεται ελαφρά βελτίωση του κλίματος σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, καθώς υποχωρούν οι απαντήσεις ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση και αυξάνονται οι απαντήσεις ότι πάνε προς τη σωστή, εντούτοις το πρόσημο παραμένει αρνητικό.
Ως προς τα προβλήματα οι πολίτες εξακολουθούν να προτάσσουν τα οικονομικά, αφού η ακρίβεια και η οικονομία προηγούνται καθαρά στις αυθόρμητες απαντήσεις για τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας.
Όλα αυτά αποτυπώνονται και στα ζητήματα γύρω από τα οποία υπάρχει η μεγαλύτερη δυσαρέσκεια για τις κυβερνητικές επιδόσεις. «Πρωταθλητές» ως προς τις αρνητικές επιδόσεις είναι η εγκληματικότητα, ο πληθωρισμός, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και η αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Αντιθέτως, η κυβέρνηση συναντά την αποδοχή και θετική εκτίμηση των πολιτών σε σχέση με τα πεπραγμένα της σε ζητήματα όπως η προσέλκυση τουριστών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, η αμυντική θωράκιση του κράτους και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εξέταση των διαχρονικών μεταβολών της αποτίμησης που κάνουν οι πολίτες για τις κυβερνητικές επιδόσεις σε διάφορους τομείς. Έτσι είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση κερδίζει το στοίχημα σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, αφού αυξάνει τις θετικές γνώμες στο 45% και βλέπει τις αρνητικές να υποχωρούν στο 31%.
Στο μεταναστευτικό εξακολουθεί να έχει προβλήματα, με τις θετικές γνώμες να παραμένουν σταθερές στο 26% και τις αρνητικές να υποχωρούν ελαφρά στο 57%.
Στον πληθωρισμό η δυσαρέσκεια αυξάνεται, αφού οι αρνητικές γνώμες φτάνουν το 70%, την ώρα που οι θετικές υποχωρούν μόλις στο 15%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για την εγκληματικότητα. Στοιχεία που δείχνουν πού ακριβώς «ματώνει» αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς την κοινή γνώμη.
Μεγαλύτερη η αποδοκιμασία της… αξιωματικής αντιπολίτευσης
Βεβαίως, έχει ενδιαφέρον – και εξηγεί και την πρόθεση ψήφου – ότι παρά τη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, η δυσαρέσκεια για την αντιπολίτευση είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Η κυβέρνηση έχει 56% αρνητικές γνώμες και 38% θετικές, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 83% αρνητικές γνώμες ως αξιωματική αντιπολίτευση και μόλις 10% θετικές (με μικρή άνοδο με το ακόμη χειρότερο 8% του Νοεμμβρίου).
Αντίστοιχα και τα αποτελέσματα ως προς την αποτίμηση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου και πάλι ο πρωθυπουργός υπερτερεί σε αυτή τη μέτρηση.
Οικονομικές δυσκολίες
Μια εικόνα των λόγων της ανησυχίας για την οικονομία, δίνουν και μια σειρά ακόμη στοιχεία της δημοσκόπησης.
Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης που συνδυάζει την εκτίμηση για την κατάσταση της οικονομίας με την εκτίμηση της πρόβλεψης δείχνει να βελτιώνεται. Το ισοζύγιο παραμένει αρνητικό, στο -35%, όμως εμφανίζει βελτίωση εάν σκεφτούμε ότι τον Σεπτέμβριο ήταν στο -45%.
Όμως, από την άλλη το ποσοστό των απαντήσεων που λένε ότι η προσωπική οικονομική κατάσταση είναι χειρότερη σε σχέση με έναν χρόνο πριν αυξήθηκε πάλι στο 45% ενώ τους δύο προηγούμενους μήνες είχε υποχωρήσει στο 42%, την ώρα που οι απαντήσεις ότι είναι καλύτερη παραμένουν κολλημένες στο 18%.
Και αυτό αποτυπώνεται και στο πώς βλέπουν τις δαπάνες των γιορτών. Οι περισσότεροι απαντούν τα ίδια (40%), η αμέσως επόμενη απάντηση είναι τα ίδια (36%) και μόλις το 23% δηλώνει ότι θα ξοδέψει περισσότερα.
Ενδιαφέρον έχει ότι η απάντηση ότι θα ξοδέψουν λιγότερα υπερτερεί της απάντησης ότι θα ξοδέψουν περισσότερο σε όλες τις υποκειμενικές κοινωνικές εντάξεις πλην αυτών που αυτοπροσδιορίζονται στην ανώτερη τάξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου