Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

«Βγήκαν τα μαχαίρια» στον ΣΥΡΙΖΑ: Το μανιφέστο της «Ομπρέλας» και τα σενάρια για… διαζύγια - Όλο το παρασκήνιο


Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν στον ΣΥΡΙΖΑ με τα «μαχαίρια» να έχουν βγει για τα καλά στο κόμμα. Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ήταν θυελλώδης με σφοδρή επίθεση μελών της «Ομπρέλας» εναντίον της νέας ηγεσίας.

Και μπορεί σήμερα να παντρεύονται στην Νέα Υόρκη ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Τάιλερ Μάκμπεθ, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ ορισμένοι δεν αποκλείουν και τα «διαζύγια» στον επόμενο τόνο.

Το «αντάρτικο» εντός ΣΥΡΙΖΑ από χθες έγινε «τακτικός πόλεμος». Και τα έως τώρα βέλη έλαβαν τη μορφή οργανωμένης αμφισβήτησης της νέας ηγεσίας και της στρατηγικής της – ακόμη και στην προεδρική πρόταση για τον οδικό χάρτη του συνεδρίου.

Ήταν η πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη. Θυελλώδης και έντονη. Εκείνος με τηλεδιάσκεψη από τις ΗΠΑ και τα μέλη του κομματικού οργάνου από εδώ, στα γραφεία του κόμματος στην Αγίου Κωνσταντίνου. Με αιχμές και σε φορτισμένο κλίμα.

Με ένα μανιφέστο από την πλευρά της «Ομπρέλας», σκληρό και αποδομητικό για τον Στέφανο Κασσελάκη, που στην πραγματικότητα τον έθετε προ των ευθυνών του πως «κινείται εκτός γραμμής» του χώρου. Με βολές και προαναγγελίες αποχωρήσεων.

Ο «πόλεμος» από μεριάς Ομπρέλας έλαβε χθες πιο θεσμική διάσταση  και είχε επίσημο χαρακτήρα αφού το μανιφέστο βολών κατατέθηκε στην ΠΓ και ενώπιον του νέου προέδρου. Σκληρή ήταν και η στάση της ομάδας των 6+6 επίσης (Αχτσιόγλου κ.α.), σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Το μανιφέστο της Ομπρέλας δεν εξαντλείτο στην αγωνία των στελεχών για το πότε θα γίνει το συνέδριο- επέμειναν πάντως για τον Νοέμβριο. Οι Αννέτα Καββαδία, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Φίλης που υπογράφουν την παρέμβαση, κωδικοποίησαν μια σειρά βολών, ενστάσεων και διαφορετικών θεωρήσεων σε μια σειρά από πεδία της πολιτικής ακόμη και της διεθνούς επικαιρότητας.

Η πιο σκληρή αιχμή πάντως είναι αυτή που αφορά στον ίδιο τον νέο πρόεδρο. «Η δημοκρατική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκαία για να ανακόψει τη ραγδαία αναξιοπιστία του, που επιδεινώνεται από πολιτικές συμπεριφορές της νέας ηγεσίας του, που κινείται εκτός των προγραμματικών θέσεων και του καταστατικού του κόμματος» αναφέρουν. Και αποδομούν μια σειρά θέσεων. Ακόμη πιο σκληρά η Ομπρέλα στέκεται στην ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΕΒ.

«Αναφέρθηκε στις προσωπικές απόψεις του για τα stock options που αποτελούν θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και είχε αποδοκιμάσει ρητά στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Η ομιλία του νέου προέδρου συνοδεύτηκε από την υιοθέτηση νεοφιλελεύθερων θέσεων, όπως για τη συνεργασία κεφαλαίου και εργασίας και την ευελιξία της εργασίας ως πλαισίου για τη λειτουργία του Κράτους Πρόνοιας», γράφουν.

Ξορκίζουν κάθε τροχιά του ΣΥΡΙΖΑ στο να γίνει «κεντρώο συστημικό κόμμα» και σημειώνουν πως η πορεία προς το συνέδριο δεν πρέπει να σφραγιστεί «από πραξικοπηματικές κινήσεις και αρχηγικές – μεσσιανικές πρακτικές που περιθωριοποιούν το κόμμα».

Τσακαλώτος: H ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες

Στο ζητούμενο της ενότητας αναφέρθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  στην τοποθέτησή του στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βγαίνει από τις δύο εθνικές εκλογές, τις προεδρικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές βαριά τραυματισμένος. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα ακούω τις εκκλήσεις για ενότητα. Αλλά δεν θα έρθει η ενότητα αν δεν δούμε σοβαρά τους λόγους που έχουν δημιουργήσει τα τραύματα».

Ο κ. Τσακαλώτος άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης διεκδίκησε την ηγεσία αλλά και στις κινήσεις του μετά τη νίκη του: «Πολιτικά, αλλά και ανθρώπινα, με επηρέασε πολύ η ίδια η ομιλία του προέδρου εκείνο το βράδυ, όπου αφού ευχαρίστησε τους χιλιάδες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που προσήλθαν στις κάλπες, μας είπε ότι κέρδισε το φως. Τι ήθελε να πει; Ότι η Έφη Αχτσιόγλου ή εγώ αντιπροσωπεύαμε το σκοτάδι; Σημαντικότερο ακόμα είναι ότι η ομάδα που τον υποστήριζε – και σε επίπεδο κεντρικών στελεχών, αλλά και σε επίπεδο μεσαίων στελεχών – έκανε έναν απαράδεκτο πόλεμο ενάντια σε άλλες υποψηφιότητες. Μαθαίναμε ότι ο ίδιος ήταν ο εκλεκτός του Αλέξη Τσίπρα, ότι πρέπει το κόμμα να προβεί σε αποπαρασίτωση – γλώσσα προερχόμενη ευθέως από τη ρητορική της ακροδεξιάς. Άλλοι μας εύχονταν καλή μετανάστευση. Δεν τις λες και παρεμβάσεις που στόχευαν στην ενότητα».

Άσκησε κριτική και στον Αλέξη Τσίπρα γιατί δεν πήρε θέση και εξήγησε: «Θα μπορούσε πριν από την πρώτη εκλογή να κάνει μια ανάρτηση που θα ξεκαθάριζε δύο πράγματα, χωρίς να “σπάει” την ουδετερότητά του, αλλά απεναντίας θα την ενίσχυε: πρώτον ότι «παραμένω ουδέτερος σε αυτή την εκλογική διαδικασία» και δεύτερον ότι «δεν επιτρέπω σε κανέναν υποψήφιο ή υποστηρικτές κάποιου υποψήφιου να λένε ότι τους στηρίζω, αλλά ούτε θεωρώ ότι κάποιοι άλλοι υποψήφιοι με υπονόμευαν». Δεν ξέρω γιατί δεν το έκανε, αλλά και αυτό είναι μέρος του τραύματος».

Ασκώντας κριτική στον νέο πρόεδρο επισήμανε: «Να πω μόνο τούτο: αν ο νέος πρόεδρος επιμένει στην αδιαμεσολάβητη σχέση του με το λαό, στην ουσία καταργούνται όλα τα ενδιάμεσα όργανα, καταργείται και η σημασία της Πολιτικής Γραμματείας, καταργείται η δυνατότητα μιας μειοψηφίας να έχει λόγο».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην ενότητα του κόμματος: «Εν κατακλείδι, η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας. Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Υπερψηφίστηκε από την Πολιτική Γραμματεία η πρόταση για συνέδριο στις 23-25 Φεβρουαρίου

Την εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη που περιλαμβάνει την πρόταση για συνέδριο στις 23-25 Φεβρουαρίου ενέκρινε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Στην ψηφοφορία που έγινε στο τέλος πολύωρης συνεδρίασης η πρόταση του προέδρου υπερψηφίστηκε από 20 μέλη, 10 μέλη ψήφισαν κατά και υπήρξαν και 8 λευκά, στο σύνολο των 42 μελών της Πολιτικής Γραμματείας.

Η πρόταση ως εισήγηση πλέον της Πολιτικής Γραμματείας θα τεθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Σε προηγούμενη συνεδρίασή της, η Κεντρική Επιτροπή είχε αποφασίσει το συνέδριο του κόμματος να γίνει τον Νοέμβριο.

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom