Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: «Βασίστηκα στον Ράικο - Δεν έχω στοιχεία να τον αμφισβητήσω» κατέθεσε ο ιατροδικαστής Μπουζιάνης


Δεν προσκόμισε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, όπου συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, φωτογραφίες από τη νεκροψία – νεκροτομή της μικρής Τζωρτζίνας Δασκαλάκη ο ιατροδικαστής, Σωτήρης Μπουζιάνης, καθώς -όπως είπε- δεν υπάρχουν.

Ο ιατροδικαστής μετά από αίτημα της υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου είχε κληθεί να καταθέσει συμπληρωματικά σήμερα (18.10.2023) στο δικαστήριο και να προσκομίσει, εφόσον υπήρχαν, τις σχετικές φωτογραφίες.

«Δεν υπάρχουν φωτογραφίες από νεκροψία-νεκροτομή, υπάρχουν δύο από ΔΕΕ που είναι στη δικογραφία. Δεν είναι συνήθης πρακτική να φωτογραφίζεται το πτώμα. Εάν για παράδειγμα υπάρχει τραύμα με πυροβόλο όπλο τότε θα τραβήξουμε φωτογραφίες» τόνισε ο κ. Μπουζιάνης, ο οποίος στη συνέχεια δέχθηκε ερωτήσεις σχετικά με τα ζητήματα που έχει θέσει η υπεράσπιση σχετικά με το σημάδι από την αποδίνωση, τη κυάνωση και τους βελονισμούς στο σώμα της Τζωρτζίνας.

Ο μάρτυρας επέμεινε, παρά το γεγονός πως οι γιατροί έχουν καταθέσει στο δικαστήριο πως δεν χρησιμοποίησαν αποδινωτή, πως υπήρχε σχετικό σημάδι στο σώμα της Τζωρτζίνας, ενώ, είπε πως δεν υπήρχε κυάνωση στο πρόσωπο της, κάτι που επίσης έρχεται σε αντίθεση με τις καταθέσεις των γιατρών.

Δ. Γεωργακόπουλος (υποστήριξη κατηγορίας): Υπάρχει περίπτωση να μην αποτυπώνεται στις φωτογραφίες η κυάνωση;

Μάρτυρας: Όχι δεν υπάρχει περίπτωση. Δε γίνεται να μεταβληθεί μετά το θάνατο.

Αλ. Κούγιας: Τι σημαίνει για εσάς αυτό που είπε ο Ράικος ότι λόγω της συζήτησης στα ΜΜΕ έκανε εξετάσεις εκ των υστέρων και ανακάλυψε το ροκουρόνιο;

Μάρτυρας: Επιμένω ότι εάν δεν είναι ζωντανός ο οργανισμός δεν μπορούμε να βρούμε μεταβολίτες διότι δεν υπάρχει κυκλοφορία.

Αλ. Κούγιας: Σε πόσες περιπτώσεις που χρειάστηκε τοξικολογική εξέταση, η ιατροδικαστική αγνοεί τη δική της υπηρεσία και απευθύνεται σε άλλο εργαστήριο;

Μάρτυρας: Εγώ έχω στείλει μία φορά και συγκεκριμένα στην περίπτωση Ασλάνη.

Ο κ. Μπουζιάνης δέχθηκε, στη συνέχεια, πιεστικές ερωτήσεις από τον Αλέξη Κούγια για τους λόγους που απευθύνθηκε στο τοξικολογικό εργαστήριο του κ. Ράικου παρά το γεγονός ότι την τοξικολογική έκθεση την είχε διενεργήσει η κυρία Λευκίδου.

Αλ. Κούγιας: Θα έπρεπε να αρκεστείτε στην κυρία Λευκίδου; Έχει υπάρξει άλλο προηγούμενο;

Μάρτυρας: Μία φορά όπως σας είπα και το ζήτησα λόγω της πολυφαρμακείας όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Αλ. Κούγιας: Ποιος σας είπε να απευθυνθείτε στον κ. Ράικο;

Μάρτυρας: Δεν ενθυμούμαι τα πράγματα έτσι που τα θέτετε. Να παρέμβει κάποιος δε γίνεται.

Αλ. Κούγιας: Ποιος είναι αυτός που σας είπε να τα στείλετε στον Ράικο; Γιατί αγνοήσατε τη Λευκίδου;

Μάρτυρας: Μίλησα μαζί της και αποφασίσαμε από κοινού λόγω της πολυφαρμακείας να το στείλουμε πάνω. Γιατί δεν μπορεί να κάνει ποσοτικό έλεγχο. Με τη κυρία Λευκίδου το συζητήσαμε δια ζώσης. Δεν είναι σύνηθες να βρίσκουμε τόσα φάρμακα 15-17 αν θυμάμαι καλά.

Αλ. Κούγιας: Αν ήταν κάποιο φάρμακο που δεν ήταν συνηθισμένο θα το έγραφε; Για ποιο λόγο ανοίγει μία συζήτηση ότι πρέπει να την αγνοήσουμε;

Μάρτυρας: Σας εξήγησα.

Αλ. Κούγιας: Έπρεπε να βρεθεί ροκουρόνιο στις πρώτες εξετάσεις;

Μάρτυρας: Έπρεπε να βρεθεί εάν το παιδί ήταν ζωντανό.

Αλ. Κούγιας: Είναι δυνατόν να μην το βρει στις πρώτες εξετάσεις αλλά μετά από τηλεοπτικές εκπομπές να βρει ίχνη;

Μάρτυρας: Δεν τα ξέρω εγώ αυτά. Η κυρία Λευκίδου θα μπορεί να απαντήσει είναι ειδική.

Αλ. Κούγιας: Είτε με την αμέλεια είτε με την ανεπάρκεια σας, είστε ο λόγος που είναι σε αυτή τη θέση η κατηγορούμενη!

Μάρτυρας: Εγώ πάντα έλεγα σε όσα κατέθετα πως ήταν με βάση την απάντηση Ράικου για την κεταμίνη, εάν δεν το γράψαμε εγώ δεν φταίω.

Ο μάρτυρας συνέχισε να δέχεται ερωτήσεις από τον κ. Κούγια ο οποίος μάλιστα απευθυνόμενος στον ιατροδικαστή σε έντονο ύφος του είπε : «Το στήσατε με τον κ. Ράικο με τον κ. Χασιώτη (σ.σ. πρωην διοικητής του τμήματος εγκλημάτων κατά ζωής); Το αίμα αυτής της γυναίκας είναι στα χέρια σας! Δεν έχω δει ξανά τέτοια απάθεια από μάρτυρα, να λέει τέτοιο χοντροκομμένο πράγμα, να καταθέτει πριν την έκθεση και να συλλαμβάνεται η κατηγορούμενη».

Ο ιατροδικαστής, παρά τις επίμονες ερωτήσεις του κ. Κούγια, επέμεινε πως δεν έχει στοιχεία να αμφισβητήσει τα πορίσματα της έκθεσης κ. Ράικου.

Αλ. Κούγιας: Εσείς μπορείτε να ορκιστείτε πως αυτό που έκανε ο Ράικος είναι αξιόπιστο;

Μάρτυρας: Δεν έχω στοιχεία για να το αμφισβητήσω.

Αλ. Κούγιας: Τι είστε εσείς φερέφωνο του Ράικου;

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Κούγιας, μετά την ολοκλήρωση της συμπληρωματικής ερώτησης του κ. Μπουζιάνη, υπέβαλε, εκ νέου το αίτημα στο δικαστήριο για τη διενέργεια τοξικολογικής πραγματογνωμοσύνης στο μεταθανάτιο αίμα της Τζωρτζίνας. Ο κ. Κούγιας μεταξύ άλλων επισήμανε στο δικαστήριο πως στην έκθεση του καθηγητή Ράικου δεν υπήρξε ποσοτικός προσδιορισμός του μεταβολίτη της κεταμίνης στο αίμα ενώ αξιολογήθηκε η συγκέντρωση της κεταμίνης στο αίμα της Τζωρτζίνας με παραδείγματα τα οποία αποδείχθηκαν άσχετα με την υπόθεση. Η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματος επισημαίνοντας πως στο δικαστήριο έχουν ήδη εξεταστεί δύο καθηγητές τοξικολογίας και τρεις πραγματογνώμονες και συνεπώς μπορεί να εξάγει ασφαλή θέση για όσα συνέβησαν. Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως και απέρριψε το αίτημα κατά πλειοψηφία 7 προς 1.

Η δίκη συνεχίζεται την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου.

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom