Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Λέσβος: Υπάλληλοι του νοσοκομείου ενημέρωναν γραφείο τελετών για το ποιοι ασθενείς θα πεθάνουν!


Το σκηνικό που στήθηκε τους τελευταίους μήνες στο νοσοκομείο της Λέσβου, με δύο υπαλλήλους να ενημέρωναν γραφείο τελετών για το ποιοι ασθενείς θα πεθάνουν, μοιάζει απίστευτο και αποκρουστικό.

Ζευγάρι που δουλεύουν ως υπάλληλοι νοσοκομείου της Λέσβου κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό αρχείο των ιατρών του νοσοκομείου και προέβαιναν στη συστηματική διαρροή εμπιστευτικών ιατρικών και προσωπικών δεδομένων προς τον ιδιοκτήτη του γραφείου τελετών, ο οποίος εκμεταλλευόμενος τα στοιχεία αυτά, αναλάμβανε τις υπηρεσίες κηδείας, κερδίζοντας έτσι χρήματα.

Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί 74 περιπτώσεις παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, από τις οποίες οι 54 αφορούσαν ασθενείς που κατέληξαν, ενώ για τις 26 από αυτές τη διαδικασία ταφής είχε αναλάβει το γραφείο τελετών του ιδιώτη.

Η άγνωστη γυναίκα

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της δικογραφίας που παρουσιάζει το newsit.gr, στις 28 Ιουλίου μια άγνωστη γυναίκα τηλεφώνησε στους «Αδιάφθορους» και «κατήγγειλε για επίμεμπτες ενέργειες τους υπαλλήλους – τραυματιοφορείς δημόσιου νοσοκομείου με συγκεκριμένα στοιχεία και τη γυναίκα του, ότι συνεργάζονται με συγκεκριμένο γραφείο τελετών, που βρίσκεται στην Μυτιλήνη, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος. 

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι ανωτέρω έχοντας πρόσβαση στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές των ιατρών του Νοσοκομείου όπου τηρούνται οι φάκελοι των ασθενών που νοσηλεύονται, πληροφορούνταν ποιοι ασθενείς επρόκειτο να καταλήξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας τους και ενημέρωναν το προαναφερόμενο Γραφείο Τελετών. 

Από αυτή τη διαδικασία ο υπάλληλος αποκόμιζε το ποσό των 100 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, η δραστηριότητά του αυτή λάμβανε χώρα τουλάχιστον τα τελευταία 3 έτη. Ανωτέρω καταγγελία τέθηκε υπόψη του εποπτεύοντος την υπηρεσία μας Αντεισαγγελέα Εφετών που διέταξε τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης».

Στη συνέχεια του διαβιβαστικού αναφέρεται: «Από το συλλεχθέν προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε στο στάδιο της προδικασίας, τη σταχυολόγηση και αξιοποίηση των καταγεγραμμένων συνομιλιών, την εξέταση μαρτύρων και την κατάσχεση διαφόρων εγγράφων από το νοσοκομείο, προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι, προέβαιναν στη συστηματική διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών που αφορούσαν ασθενείς του Νοσοκομείου, αποκομίζοντας οικονομικά ωφελήματα. 

Κατά την προδικασία εξακριβώθηκαν συνολικά 74 περιπτώσεις παραβίασης του Υπηρεσιακού Απορρήτου με τη παροχή εμπιστευτικών πληροφοριών στον ιδιοκτήτη του γραφείου , έναντι οικονομικού ωφελήματος, πράξεις οι οποίες αντίκεινται στα καθήκοντά τους. 

Ειδικότερα, οι υπάλληλοι (τραυματιοφορείς) , κατά παράβαση των καθηκόντων τους, κι ενώ στο πλαίσιο αυτών δεν επιτρέπονταν, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους αποκτούσαν πρόσβαση στους ιατρικούς φακέλους ασθενών που περιείχαν, όχι μόνο τα ιατρικά αλλά και τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών που νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, μεταξύ των οποίων η διεύθυνση κατοικίας και τα τηλέφωνα επικοινωνίας των συγγενικών και φιλικών τους προσώπων, ιδιαίτερα εκείνων που είχαν μόλις αποβιώσει ή κατ’ εκτίμησή τους επρόκειτο να συμβεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Εν συνεχεία ενημέρωναν, μέσω τηλεφωνικής συνομιλίας ή γραπτού μηνύματος, τον ιδιοκτήτη Γραφείου Τελετών, παραβιάζοντας το εμπιστευτικό περιεχόμενο των συγκεκριμένων πληροφοριών. Ενίοτε, ο ιδιοκτήτης, καλούσε τον υπάλληλο, προκειμένου να ζητήσει περαιτέρω στοιχεία ασθενών που είχαν αποβιώσει, στοιχεία τα οποία εν συνεχεία του παρείχε. 

Με αυτό τον τρόπο, ο ιδιοκτήτης του γραφείου τελετών εκμεταλλευόμενος την άμεση πληροφόρηση που λάμβανε, αναλάμβανε τις κηδείες των αποβιωσάντων ασθενών, αποκομίζοντας χρηματικό όφελος από αυτές”.

Πρωινές ώρες της 10-10-2023, οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκαν τα προαναφερόμενα εμπλεκόμενα πρόσωπα εντός των ορίων του αυτοφώρου.

Της αστυνομικής επιχείρησης είχε προηγηθεί περιστατικό παραβίασης του Υπηρεσιακού Απορρήτου με την παροχή εμπιστευτικών πληροφοριών ασθενή του νοσοκομείου από τον υπάλληλο. 

Πραγματοποιήθηκαν έρευνες στους χώρους εργασίας και τα σπίτια των εμπλεκόμενων ατόμων, στο πλαίσιο των οποίων κατασχέθηκαν συνολικά 3 συσκευές κινητών τηλεφώνων και το χρηματικό ποσό των 18.240 ευρώ, καθώς και έγγραφα και χειρόγραφες σημειώσεις που σχετίζονται με την υπό έρευνα υπόθεση.

Απολογηθείς ο υπάλληλος του νοσοκομείου, αρνήθηκε τις σε βάρος του κατηγορίες και ανέφερε ότι θα απολογηθεί στον Εισαγγελέα ενώπιον του συνηγόρου του. 

Κατά την απολογία του ο ιδιοκτήτης του γραφείου τελετών, η οποία ελήφθη παρουσία του συνηγόρου του, αποδέχθηκε, εν μέρει, την γνωστοποίηση των πληροφοριών από μέρους του υπαλλήλου, πλην όμως αρνήθηκε την ύπαρξη οικονομικής δοσοληψίας μεταξύ αυτών, παρά μόνον την κάλυψη εξόδων στις κοινωνικές τους συναναστροφές.

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom