Ας φανταστούμε τη σκηνή ως εξής… Ενας μαθητής Λυκείου παίρνει τη σχολική του τσάντα και επισκέπτεται τον Εισαγγελέα για να καταγγείλει τους καθηγητές του επειδή συμμετείχαν σε πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ και “του στέρησαν το δικαίωμα στη γνώση”. Η σκηνή, δεν είναι φανταστική, συνέβη. Και συνέβη στο Ρέθυμνο. Αλλά κάπου εδώ σταματάει ο μαθητής και αρχίζει το κράτος. Αν και δεν είναι άνευ αξίας και σημασίας οι λόγοι και το περιβάλλον που οδήγησαν αυτό τον μαθητή σε μία τέτοια κίνηση, η οποία στην πραγματικότητα στρέφεται κατά του ίδιου του εαυτού του και των δικαιωμάτων του. Ο εισαγγελέας, λοιπόν, ως εκπρόσωπος της δικαστικής εξουσίας, δεν είπε στον μαθητή ότι οι καθηγητές του ενήργησαν νόμιμα και άσκησαν αναφαίρετο δικαίωμά τους. Δεν θα απαιτούσαμε από τον εισαγγελέα να συμπληρώσει ότι το δικαίωμα αυτό έχει κερδηθεί με πολύ αίμα… (αυτό ελπίζουμε η ίδια η ζωή να του το διδάξει).
Δεν του είπε καν, πως παρά το γεγονός ότι τα δικαστήρια επιδίδονται στο να κρίνουν τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές, η συγκεκριμένη, δηλαδή η απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 21 Σεπτεμβρίου, δεν είχε πέσει στα νύχια των δικαστηρίων, άρα ήταν νόμιμη. Ετσι, ο εκπρόσωπος του νόμου διαβίβασε την καταγγελία χωρίς δεύτερες σκέψεις και καθυστερήσεις στην Αστυνομία.
Η Αστυνομία, λοιπόν, με τη σειρά της έπραξε να δέοντα για την εκπλήρωση του κατασταλτικού και εκφοβιστικού της καθήκοντος. Τί έκανε; Κάλεσε τους εκπαιδευτικούς για εξηγήσεις! Να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους συμμετείχαν στην απεργία ασκώντας νόμιμο δικαίωμα.
Ούτε λίγο ούτε πολύ κλήθηκαν για εξηγήσεις ως ύποπτοι. Διότι η Αστυνομία καλεί για εξηγήσεις “υπόπτους” για τέλεση παράνομων πράξεων! Εντούτοις, με τα καινούργια “ήθη” των “άριστων” οι πολίτες φαίνεται πως θα καλούνται για εξηγήσεις και για τις νόμιμες πράξεις τους.
Εκτός εάν έχουμε κάνει άλμα 50 χρόνια πίσω και είναι υποχρεωμένοι να περνάνε μια βόλτα από το Τμήμα για “συμμόρφωση”.
Το περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, η οποία κάλεσε σε συγκέντρωση σήμερα (7.30) έξω από το Αστυνομικό Τμήμα.
Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:
“Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού σήμερα και με θλίψη και οργή πληροφορούμαστε ότι μαθητής Λυκείου του Ρεθύμνου προσέφυγε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και «κατήγγειλε» τέσσερις καθηγήτριές του επειδή απήργησαν στις 21/9/2023 και του «στέρησαν το δικαίωμα στη γνώση»!
Η Εισαγγελία διαβίβασε την «καταγγελία» στο Α.Τ. Ρεθύμνου, που τώρα καλεί τις τέσσερις συναδέλφους για «εξηγήσεις».
Απευθυνόμαστε σε όλους τους συναδέλφους αλλά και την κοινωνία και τα σωματεία του Ρεθύμνου και λέμε: Η απόπειρα τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων δεν πρέπει να περάσει! Το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερό και συνταγματικά κατοχυρωμένο!
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους, όλους τους πολίτες του Ρεθύμνου σε συγκέντρωση συμπαράστασης και διαμαρτυρίας την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 19.30 έξω από το αστυνομικό τμήμα Ρεθύμνου, όπου έχουν κληθεί οι συναδέλφισσες.
Ζητάμε από τις ενώσεις και τα σωματεία του νομού και την ΟΛΜΕ να εκδώσουν σχετικά ψηφίσματα και να καλέσουν τα μέλη τους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση.”
Στο περιστατικό που συνέβη στο Ρέθυμνο αναφέρεται και η ΟΛΜΕ καλώντας στη σημερινή κινητοποίηση.
“Καλούμε τους/τις εκπαιδευτικούς, τους/τις εργαζόμενους/ες και κάθε πολίτη του Ρεθύμνου σε συγκέντρωση συμπαράστασης και διαμαρτυρίας την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 19.30 έξω από το αστυνομικό τμήμα Ρεθύμνου, όπου έχουν κληθεί οι συναδέλφισσες.
Απαιτούμε να παύσει άμεσα αυτή η απαράδεκτη διαδικασία!
Η απεργία προστατεύεται από το Σύνταγμα!
Απαιτούμε από το ΥΠΑΙΘΑ να τοποθετηθεί”.
https://www.imerodromos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου