Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Κακοκαιρία Daniel: Στο «κόκκινο» η αγωνία στη Θεσσαλία - Ενισχύονται τα φράγματα στις όχθες του Πηνειού, μπαράζ μηνυμάτων του 112


Αγωνία δίχως τέλος για τους κατοίκους της Θεσσαλίας, με το 112 να ηχεί διαρκώς προειδοποιώντας για κίνδυνο πλημμυρών σε διάφορες περιοχές στη Λάρισα και την Μαγνησία, λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού, μετά το σαρωτικό πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας Daniel.

Οι προσπάθειες για την ενίσχυση των αναχωμάτων στις όχθες του Πηνειού εντείνονται, καθώς η στάθμη του οποίου έχει ανέβει σχεδόν στα 10 μέτρα και απειλεί τις παραποτάμιες περιοχές.

«Τις τελευταίες ώρες ο ποταμός Πηνειός υπερχειλίζει στις χαμηλότερες υψομετρικά περιοχές και ειδικότερα όσο πλησιάζουμε στις εκβολές του. Συγκεκριμένα, προς την ανατολική και νότια πλευρά του, δηλαδή στη δίοδο προς τη λίμνη Κάρλα, καθώς επίσης και στις βορειοανατολικές εκβολές του», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Aντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου.

Σημειώνεται ότι από χθες στη Λάρισα οι στιγμές είναι εξαιρετικά δύσκολες, καθώς τα νερά από τον Πηνειό έχουν ήδη κατακλύσει συνοικίες που βρίσκονται στα προάστια της πόλης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις απεγκλωβισμών πολιτών από κατοικίες και επιχειρήσεις που έχουν πλημμυρίσει.

Μπαράζ μηνυμάτων από το 112

Το 112 ηχεί διαρκώς από το μεσημέρι του Σαββάτου (9/9) προειδοποιώντας κατοίκους σε Λάρισα και Μαγνησία για κίνδυνο πλημμυρικών φαινόμενων. Είχε προηγηθεί η εντολή για εκκένωση του οικισμού Ομορφοχώρι του δήμου Κιλελέρ. «Αν βρίσκεστε στο Ομορφοχώρι του δήμου Κιλελέρ απομακρυνθείτε προς τον οικισμό Πλατυκάμπου λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων» αναφέρει το μήνυμα που εστάλη μέσω του 112.

Στη συνέχεια, άρχισε η αποστολή κι άλλων μηνυμάτων μέσω του 112, καθώς υπάρχουν φόβοι για πλημμύρες σε περιοχές που βρίσκονται στις όχθες του Πηνειού.

Συγκεκριμένα εστάλη μήνυμα μέσω του 112 για 12 περιοχές της Λάρισας. «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Αναγέννηση, Μελία, Μόδεστος, Πρόδρομος, Γλαύκη, Πλατύκαμπος, Ελευθέριο, Δήμητρα, Νεοχώρι, Νάματα, Καστρί, Κάτω Αμυγδαλή παραμείνετε σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων» αναφέρει η τελευταία ειδοποίηση του 112.

Μήνυμα του 112 για 10 περιοχές σε Λάρισα και Μαγνησία είχε σταλεί λίγο νωρίτερα. «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Αρμένιο, Σωτήριο, Κόκκινες, Νίκη, Αχίλλειο, Λοφίσκος, Καλαμάκι, Μελισσά παραμείνετε σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων» αναφέρει η ειδοποίηση.

Πριν, είχε ηχήσει ξανά το 112 για επτά περιοχές στη Λάρισα: Αλεξανδρινή, Παλαιόπυργος, Μεσάγκαλα, Ομόλιο, Στόμιο, Καστρί Λουτρό και Κουλούρα. «Παραμείνετε σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται στο μήνυμα του 112.


Λίγη ώρα νωρίτερα είχε σταλεί κι άλλο μήνυμα του 112 για τη Λάρισα. «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κάτω Ραψάνη, Τέμπη, Ιτέα, Γόννοι, Μακρυχώρι, Ευαγγελισμός παραμείνετε σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται στο μήνυμα του 112.

«Μπαίνουν τα νερά στο Ομορφοχώρι, ο κόσμος φεύγει» λέει στο enikos.gr ο Δήμαρχος Κιλελέρ

Τα ορμητικά νερά του Πηνειού κινούνται προς τον δήμο Κιλελέρ, καθώς έχει σπάσει το φράγμα του Πηνειού σε κάποιο σημείο μετά τη Λάρισα, έπειτα από το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας Daniel. «Τώρα μπαίνουν τα νερά στο Ομορφοχώρι και γι’ αυτό εκκενώνεται. Ο κόσμος φεύγει αυτή τη στιγμή, και δεν θα κινδυνεύσει κανείς» ανέφερε νωρίτερα στο enikos.gr ο δήμαρχος Κιλελέρ, Αθανάσιος Νασιακόπουλος.

Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο οι αγροτικές καλλιέργειες έχουν βυθιστεί στα λασπόνερα, όπως και οι δρόμοι όσο περνάει η ώρα γίνονται ποτάμια. «Έχει σπάσει το φράγμα του Πηνειού σε κάποιο σημείο μετά τη Λάρισα και έρχονται όλα τα νερά σε εμάς. Μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύει κανένας, ο κόσμος φεύγει όσο πιο γρήγορα γίνεται» τόνισε ο κ. Νασιακόπουλος.

Λάρισα: Ενισχύονται τα φράγματα στις όχθες του Πηνειού – Συνεχείς απεγκλωβισμοί, οχυρώνονται σε συνοικίες

Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η Λάρισα, με τους κατοίκους να βιώνουν ώρες αγωνίας καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία με τα περίχωρα της πόλης να έχουν βυθιστεί από τα νερά του Πηνείου ποταμού, κατά την επέλαση της φονικής κακοκαιρίας Daniel.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η στάθμη του Πηνειού που περνάει μέσα από το κέντρο της πόλης είναι στα 4 μέτρα σταθερά. Στο κομμάτι του Πηνειού που περνάει περιφερειακά από τη Λάρισα, και όχι μέσα από το κέντρο η στάθμη είναι πάνω από τα 10 μέτρα μεν, όμως έχει σταθεροποιηθεί ή ίσως να έχει πέσει και λίγο. Παρόλα αυτά κανένας δεν εφησυχάζει και οι αρχές είναι σε συναγερμό καθώς τώρα η αγωνία αφορά στα αναχώματα.

Οι τεράστιες ποσότητες νερού μπορεί να μην αυξάνονται και να μην προστίθενται νέες, υπάρχουν όμως και μέχρι να φτάσουν να εκβάλλουν στη θάλασσα έχουν να διατρέξουν μια πολύ μεγάλη διαδρομή. Σε πολλά σημεία τα αναχώματα είναι αμφίβολο αν θα αντέξουν.

Μάχη με την πλημμύρα δίνει η Πολιτική Προστασία, σε έναν διαρκή αγώνα ενίσχυσης των αναχωμάτων του Πηνειού ποταμού στα όρια της πόλης και απομάκρυνσης του πληθυσμού από περιοχές που βρίσκονται γύρω από το ποτάμι. Πυροσβέστες και εθελοντές, συνεπικουρούμενοι και από δυνάμεις του στρατού και από ιδιώτες με σκαπτικά μηχανήματα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, σε τρία επίπεδα.

Πρώτον, να ενισχύσουν τις όχθες του ποταμού με αδρανή υλικά στο τμήμα του που διασχίζει την πόλη, δεύτερον, να απεγκλωβίσουν κατοίκους που είναι «παγιδευμένοι» στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα και νερό και τρίτον να μετακινήσουν κόσμο από περιοχές στις οποίες η στάθμη του νερού ανεβαίνει.

Επίσης, με την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων, με ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, γίνονται διανοίξεις σε σημεία του ποταμού έξω από την πόλη, ώστε να εκτονώνεται η πίεση του νερού και να σταθεροποιείται η στάθμη του ποταμού.

Τόνοι αμμοχάλικου μεταφέρθηκαν χθες και σήμερα με δέκα τριαξονικά φορτηγά και με φορτωτές και ρίφθηκαν σε σημεία της όχθης του Πηνειού για να συγκρατηθούν καίρια αναχώματα και ως, αυτή την ώρα, η κατάσταση δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί. Οι προσπάθειες όμως δε σταματούν, συνεχίζονται.

«Δεκαπέντε χιλιάδες σακιά με άμμο και χαλίκι θα διαθέσουμε σήμερα, χθες δώσαμε εικοσιπέντε χιλιάδες για να σταθεροποιήσουμε αναχώματα στο ποτάμι και γύρω από οικοδομικά τετράγωνα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας του Δήμου Λαρισαίων Γιάννης Αλεξούλης και συνεχίζει: «Έχουμε διαθέσει κάθε δυνατή υποδομή για τη φιλοξενία ανθρώπων, που μεταφέρονται από τα σπίτια τους, κολυμβητήρια, γυμναστήρια, χώρους εκδηλώσεων. Οι κάτοικοι στις περιοχές Ιπποκράτης και Εργατικές Κατοικίες που είχαν αρνηθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χθες, τώρα ζητούν να τους μεταφέρουμε».

Η στάθμη του νερού, που υπερχείλισε από τα φρεάτια, σε αυτές τις συνοικίες παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η ατμόσφαιρα μυρίζει πετρέλαιο, αφού το νερό στα υπόγεια των πολυκατοικιών αναμίχθηκε με τα καύσιμα σε λέβητες πετρελαίου θέρμανσης. Μεγάλα κομμάτια των οικισμών δίνουν μια εικόνα λίμνης.

«Έχουμε έρθει από χθες και επιχειρούμε, αυτό δεν είναι πλέον μόνο νερό είναι μια μάζα από μαζούτ, λάσπη, ξύλα και χώμα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της μητροπολιτικής ΛΕΦΕΔ, Νικόλαος Γεωργουλετης και συνεχίζει:

«Έχουμε πάρει μαζί μας και ένα κανό και μια λέμβο, που αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμα για μεταφέρουμε νερό σε κατοίκους που είχαν εγκλωβιστεί. Σε κάποια σημεία που η στάθμη του νερού εξακολουθεί να ανεβαίνει, μας ζήτησαν και τους μεταφέραμε και τώρα συνεχίζουμε τις προσπάθειες».

Στο συντονιστικό του δήμου, το οποίο λειτουργεί στη Διεύθυνση Πράσινου του δήμου, οχήματα και διασώστες πάνε κι έρχονται. Τα τηλέφωνα έχουν ανάψει. Οι δυνάμεις της πολιτικής προστασίας παραλαμβάνουν υλικά και οχήματα και σπεύδουν και πάλι στη μάχη με την πλημμύρα. Οι εκκλήσεις από τους κατοίκους για βοήθεια είναι πολλές και η διαχείριση τους γίνεται τοπικά από δυνάμεις που επιχειρούν στα σημεία. Κάποιοι κάτοικοι μεταφέρουν με τα αυτοκίνητα τους τις οικογένειες τους στα χωριά της καταγωγής τους, σε μια προσπάθεια να οργανώσουν εκεί προσωρινά την καθημερινότητα τους, η οποία πλέον έχει γίνει πολύ δύσκολη. Μαζί τους στο αυτοκίνητο παίρνουν νερό και προμήθειες.

«Δεν έχει ρεύμα και νερό δεν είναι το σπίτι πια κατοικήσιμο, τα νερά έχουν φτάσει στο ισόγειο» λέει ένας κάτοικος που φεύγει με την οικογένειά του από τη Νέα Σμύρνη για τα Αμπελάκια Θεσσαλίας και προσθέτει: «Εγώ θα επιστρέψω, υπάρχουν ανάγκες, πρέπει να δουλέψουμε…».

Οι περισσότεροι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών, ωστόσο, βρίσκονται έξω από τα σπίτια τους και περιμένουν να τραβηχτούν τα νερά. Ντυμένοι με γαλότσες και αδιάβροχα πηγαίνουν για λίγο στο σπίτι τους να πάρουν εφόδια και βγαίνουν και πάλι έξω σε στεγνά σημεία. Δεν αποφασίζουν να φύγουν. Δεν ξέρουν και εάν μπορούν να επιστρέψουν για να βγάλουν και την αποψινή νύχτα στα σπίτια τους. Συζητούν σε πηγαδάκια και εκφράζουν την αγωνία τους και την ευχή να αντέξουν τα αναχώματα του ποταμού και να υποχωρήσει σύντομα η στάθμη των νερών.

Εξαιρετικά δύσκολες είναι οι στιγμές που εξελίσσονται το Σάββατο στη συνοικία της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα. Επιχειρούν οι εθελοντές διασώστες της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων με φουσκωτό και δίνουν βοήθεια, όπου τους ζητηθεί, με τις οδηγίες του συντονιστικού οργάνου της πολιτικής προστασίας του δήμου.

Σε εξέλιξη επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών

Σύμφωνα με το larissanet.gr αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού πολιτών με βάρκα, ενώ πολλά είναι τα σημεία όπου το νερό έχει φτάσει σε μεγάλο ύψος.

Ο κόσμος φεύγει και από τη συνοικία της Νέας Σμύρνης όπου το νερό επίσης έφτασε στα σπίτια και έχουν πλημμυρίσει τα ισόγεια, όπως επίσης και στις εργατικές κατοικίες Γιάννουλης. Εκεί, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η πυροσβεστική δεν μπορεί να βρει εύκολη πρόσβαση.

Παράλληλα, την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί και στην περιοχή του Αγίου Θωμά, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της είναι πλημμυρισμένη.
Σύμφωνα με το larissanet.gr, είχε δοθεί εντολή στους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή ενώ όσοι βρίσκονται στα μη πλημμυρισμένα σημεία παρακολουθούν με αγωνία τη στάθμη του νερού και παραμένουν σε επιφυλακή.
Άγιος Θωμάς Λάρισα

Αγωνιούν και οχυρώνονται στη συνοικία του Ιπποκράτη

Παρά το γεγονός ότι έχει ζητηθεί η προληπτική εκκένωση της συνοικίας του Ιπποκράτη από τους κατοίκους πολλοί είναι αυτοί που μένουν και συνεχίζουν να οχυρώνουν σπίτια και καταστήματα…

Τα νερά βρίσκονται σε πολλά σημεία και η αγωνία είναι μεγάλη για την εξέλιξη της κατάστασης.

Ιπποκράτης Λάρισα

Ιπποκράτης Λάρισα

Συγκλονιστικές στιγμές στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης – Με βάρκα και μετά «στα χέρια» μεταφέρουν ηλικιωμένους

Όπως μεταδίδει το larissanet.gr οι απεγκλωβισμοί πολιτών συνεχίζονται και στις Εργατικές Κατοικίες Γιαννούλης, ενώ η βάρκα φέρνει κόσμο – ως επί το πλείστον ηλικιωμένους. Στη συνέχεια οι διασώστες παίρνουν «στα χέρια» όσους έχουν κινητικά προβλήματα, μέχρι να φτάσουν σε ασφαλές σημείο.

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom