Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

«Καταπέλτης» ο εισαγγελέας για Αναγνωστόπουλο - «Είχε εκδικητικά κίνητρα, νόμιζε ότι θα κοροϊδεύει τους πάντες»


Ο Εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος όπως και πρωτόδικα - «Είναι ο ορισμός του χειριστικού ανθρώπου» - Απών από το εδώλιο ο πιλότος, αύριο η απόφαση του δικαστηρίου.

Χωρίς την παρουσία του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου συνεχίστηκε σήμερα έπειτα από πολλά εμπόδια (διακοπές και αναβολές) η δίκη του σε δεύτερο βαθμό για τη δολοφονία της συζύγου του Καραλάιν Κράουτς μέσα στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά, τον Μάιο του 2021. 

Μάλιστα, η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε και ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή του κατηγορουμένου πιλότου για όλες τις πράξεις που αντιμετωπίζει, όπως και πρωτοδίκως.

Κατά την αγόρευση του ο εισαγγελικός λειτουργός έκανε λόγο για ένα άτομο βαθιά χειριστικό που πίστευε ότι μπορεί να κοροϊδεύει τους πάντες. Τόνισε ακόμη πως τα κίνητρα του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου ήταν εκδικητικά απέναντι στη νεαρή γυναίκα και μητέρα του παιδιού του. Το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την ετυμηγορία του αύριο.

Ειδικότερα, το δικαστήριο - Μικτό Ορκωτό Εφετείο- προχώρησε στην εκδίκαση της υπόθεσης με την ανάγνωση από τον πρόεδρο της έδρας επιστολής του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου. Σε αυτή, ο καταδικασθείς πρωτοδίκως ως συζυγοκτόνος, ανέφερε πως δεν αποδέχεται τους διορισμένους συνηγόρους από το δικαστήριο.

«Παραιτούμαι του δικαιώματος της εφέσεως, δεν επιθυμώ τη μεταγωγή μου στη δίκη, δεν επιθυμώ να εκπροσωπηθώ από τους διορισμένους συνηγόρους» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κατηγορούμενος, ο οποίος σε πρώτο βαθμό είχε καταδικασθεί σε ισόβια για τη δολοφονία της Καρολάιν και 11,5 έτη κάθειρξης για τη θανάτωση του σκυλιού της καθώς και για την παραπλάνηση των αρχών. Ακόμη, ο καταδικασθείς πρωτοδίκως προσκόμισε στην έδρα και υπηρεσιακή βεβαίωση ότι έχει μεταχθεί πλέον στις φυλακές του Μαλανδρίνου.

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στο δικαστήριο τέθηκαν αιτήματα που είχε προβάλλει η υπεράσπιση του κατηγορουμένου για διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης αλλά και για κατάθεση του πατέρα της Καρολάιν στη δίκη. Ο εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψή τους και το δικαστήριο επιφυλάχθηκε.

Μάλιστα, ο συνήγορος προς υποστήριξη της κατηγορίας Αθ. Χαρμάνης σχολιάζοντας τα αιτήματα του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου ,ανέφερε: «Ο κατηγορούμενος εμφάνισε μια συμπεριφορά με μόνο σκοπό την παρέλκυση της δίκης. Στον πρώτο βαθμό δεν είχε υποβάλλει αίτημα ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης. Είμαστε στο δεύτερο βαθμό και αντιλαμβάνεστε τη σκοπιμότητα του αιτήματος. Ο πατέρας της Καρολάιν είναι κατάκοιτος και με πολύ κόπο διακομίστηκε από την Αλόννησο στο Βόλο σε μονάδα φροντίδας. Έχει να σηκωθεί από το κρεβάτι χρόνια δεν έχει να προσφέρει τίποτα με μια κατάθεσή του εδώ».

Ακολούθως στο βήμα ανέβηκε για να καταθέσει ο ένας και μοναδικός μάρτυρας που βρέθηκε στο ακροατήριο. Πρόκειται για τον αστυνομικό που είχε συντάξει δυο εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης για το κινητό της αδικοχαμένης κοπέλας και την κάμερα που είχε τοποθετηθεί στη μεζονέτα των Γλυκών Νερών.

Πρόεδρος: Στην έκθεσή σας λέτε ότι ο θάνατος του θύματος προσδιορίζεται μεταξύ 4: 5 και 4: 11. Λίγο πριν το ρόλοϊ της θανούσης φέρεται να έχει καταγράψει κάποια βήματα. Δώστε μας μια εξήγηση;

Μάρτυρας: Το ρολόϊ δουλεύει με τη κίνηση του καρπού και έτσι μπορεί να έχουμε κάποιες αποκλίσεις. Μπορεί να μην έχουν γίνει βήματα αλλά μόνο κίνηση του καρπού.

Πρόεδρος: Σχετικά με την κάμερα που βρέθηκε αποξηλωμένη; Μπορείτε να προσδιορίσετε με ακρίβεια το χρόνο που αποξηλώθηκε;. Έχει μία καταγραφή περί ώρα 1:19 μ.μ. Αυτός είναι και ο χρόνος που η κάμερα τέθηκε εκτός λειτουργίας;

Μάρτυρας: Αυτή είναι η τελευταία εγγραφή στην κάμερα. Δεν μπορούμε όμως να προσδιορίσουμε επακριβώς το χρόνο αποξήλωσης.

«Καταπέλτης» ο εισαγγελέας

Αγορεύοντας στο δικαστήριο ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή του κατηγορουμένου για όλες τις πράξεις για τις οποίες δικάζεται: «Να κριθεί ένοχος για όλες της πράξεις με τη ψυχολογική ερμηνεία του κινήτρου, ότι ήθελε να εκδικηθεί το θύμα γιατί του πήγαινε κόντρα στα σχέδια του, είχε την αίσθηση ότι μπορούσε να κοροϊδεύει τους πάντες», ανέφερε ο εισαγγελέας, ο οποίος κατά την αγόρευσή του είχε επισημάνει μεταξύ άλλων τα εξής για τη συμπεριφορά του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου: «Σταχυολογώντας τη συμπεριφορά του κατηγορουμένου κατά τις δίκες θα πω ότι σε δίκη ανθρωποκτονίας η παραίτηση κατηγορουμένου που έχει ισόβια δείχνει κάτι. Πρέπει να λάβετε υπόψη σας την χρονική στιγμή που ο κατηγορούμενος δήλωσε παραίτηση. Το έκανε μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας. (…)

Δήλωσε την παραίτηση με το που κινδύνευε να δημοσιοποιηθεί κάποια επιστολή του, με την οποία απευθύνονταν στη μητέρα του θύματος. Με αυτή την επιστολή προσπαθεί να προσεταιριστεί την μητέρα του θύματος και κάνει και ο ίδιος μια προσπάθεια θυματοποίησής του. Μήπως θέλησε με τη παραίτηση να αποκρύψει κάποια μύχια στοιχεία της προσωπικότητας του;».

Στη συνέχεια ο εισαγγελέας επικαλέστηκε την κατάθεση της συμβούλου ψυχικής υγείας Ελένης Μυλωνοπούλου, η οποία είχε αναφέρει πως ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος είχε χειριστικά στοιχεία. «Ο κατηγορούμενος δεν επέτρεπε να μιλήσει η Καρολάιν με την κ. Μυλωνοπούλου. Μιλούσε εκείνος μαζί της στα πλαίσια της χειριστικής του συμπεριφοράς. Μήπως αυτό το φευγιό του κατηγορουμένου από τη δίκη έχει να κάνει με το ότι ενδεχομένως κάποιοι να κατάλαβαν το χειριστικό του χαρακτήρα;

Οι χειριστικοί άνθρωποι όταν τους καταλαβαίνεις φεύγουν» είπε ο εισαγγελέας και συνέχισε: «Για τον ισχυρισμό του περί βρασμού, μας είπε ο κατηγορούμενος ότι αγκάλιασε την Καρολάιν και μετά την είδε νεκρή. Δεν αντέχει αυτό σε αξιολόγηση (…).. Πέρα όμως από τα ψυχογραφήματα του κατηγορουμένου υπάρχουν και οι πράξεις του, τις οποίες έχει μάλιστα ομολογήσει. Ότι σκότωσε το σκυλί, ότι δήθεν μπήκαν ληστές στο σπίτι. Επί 37 μέρες ξεγελούσε την αστυνομία, τις αρχές και τα ΜΜΕ. Είχε αίσθηση μεγαλείου, νόμιζε ότι μπορεί να κοροϊδεύει τους πάντες».

Σε άλλο σημείο της αγόρευσής του ο εισαγγελέας ανέφερε: «Γιατί η Καραλάιν που ήταν η χαρά της ζωής έχασε τον εαυτό της; Εγκλωβίστηκε και χειραγωγήθηκε από τον κατηγορούμενο. Μήπως και αυτή η κάμερα στο ισόγειο του σπιτιού τους ήταν για να παρακολουθεί ο κατηγορούμενος καθημερινά τη σύζυγό του; Η Καρολάιν πήγαινε παντού με ταξί του φίλου του και εκείνος είχε εφαρμογή στο κινητό του για να παρακολουθεί κάθε κίνηση της. (…)

Η Καρολάιν θαμπώθηκε από το κατηγορούμενο. Έφτασε στο σημείο να πηγαίνει με ελικόπτερα στο σχολείο της και να της δίνει ανθοδέσμη, τον ερωτεύτηκε. Το θύμα γνώρισε τον κατηγορούμενο στα 16 και στα 17 της τον παντρεύτηκε ενώ οι γονείς της διαφωνούσαν. Ο γάμος έγινε τρεις μέρες μετά την ενηλικίωση της. Τον παντρεύτηκε σε ένα γάμο στη Πορτογαλία. Ήταν 18 και 3 ημερών.

Αυτές οι αποφάσεις ήταν με δική της πρωτοβουλία άραγε; Η κάποια αλλού; Το θύμα απέκρυψε το γάμο και την αρχική της εγκυμοσύνη από τους γονείς της. Ο κατηγορούμενος την έκανε να νιώθει ενοχές που απέτυχε η πρώτη εγκυμοσύνη. Ρώτησα τον Αναγνωστόπουλο γιατί υπήρξε και δεύτερη εγκυμοσύνη αμέσως μετά την πρώτη αποτυχημένη και δεν μου απάντησε. Μήπως ήταν και αυτός ένας τρόπος να εγκλωβίσει την Καρολάιν; Να την κάνει κτήμα του;

Αυτό το πανέμορφο κορίτσι έπαψε ακόμη και να φροντίζει τον εαυτό του, ενώ αυτός ντύνονταν στην τρίχα. Ο κατηγορούμενος εξιδανίκευε το γάμο του στη κ. Μυλωνοπουλου ενώ η Καρολάιν της έλεγε «θέλω να πάρω το παιδί και να φύγω». (…) Η Καρολάιν φοβόταν να πει στη μητέρα της ότι έκανε λάθος.

Ήταν μόνη με ένα παιδί χωρίς χρήματα. Και παρότι οι γονείς της της έστελναν 1000 ευρώ, αυτά κατέληγαν στον κατηγορούμενο, ο οποίος δεν δίστασε να πάρει το 11 μηνών μωρό στη κηδεία. Το έβαλε πάνω στο πτώμα της μητέρας του, την οποία είχε σκοτώσει ο ίδιος. Δεν δίστασε να ζητήσει από τη μητέρα της Καρολάιν 2 .000 ευρώ για το φέρετρο. Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της φιλαυτίας και της χειριστικής συμπεριφοράς τότε τι είναι; Ποιος βρασμός και ποια ψυχική ορμή; Τιμώρησε την Καραλάιν γιατί τόλμησε να πάει κόντρα στις βουλήσεις του Θεού, αυτού του ίδιου, όπως αντιλαμβάνονταν τον εαυτό του».

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.

Βασιλική Κόκκαλη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom