Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

ΟΑΚΑ στέγαστρο «Καλατράβα»: Ομαδικές αγωγές, για να μάθουν να (ΜΑΣ) ΣΕΒΟΝΤΑΙ!


Ο Βασίλης Βέργης γράφει στο SDNA γιατί αυτή τη φορά ΠΡΕΠΕΙ να υπάρξει ηχηρότατο ράπισμα τόσο από τον κόσμο όσο και από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός σε εκείνους που έθεσαν χιλιάδες ζωές σε κίνδυνο στο ΟΑΚΑ.

Το θέμα, προφανώς, δεν είναι τα λεφτά, δεν είναι η διεκδίκηση όποιας αποζημίωσης. Το θέμα είναι πρωτίστως ΗΘΙΚΟ αλλά και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ.

Ηθικό, γιατί σε αυτή τη χώρα η οποία επί δεκαετίες κανιβαλοκυβερνιέται δεν μπορεί διαρκώς να ασχολούνται με τη ζωή σου, με τη ζωή μου, με τη ζωή μας ΜΟΝΟ όταν μας έχουν ανάγκη, δηλαδή μόνο πριν από εκλογές. 

Ηθικό γιατί όταν δεν σε σέβονται ΠΡΈΠΕΙ να τους μάθεις να ΣΕ ΣΕΒΟΝΤΑΙ. Με τρόπο που να τους πονέσει αφού δεν καταλαβαίνουν διαφορετικά. Με δημόσια ταπείνωση. Ώστε να αρχίζουν να σε υπολογίζουν, γιατί όχι και να σε φοβούνται.

Ουσιαστικό, επειδή δεν γίνεται να κινδυνεύσουν ξανά τόσες ζωές. Δεν το χωράει ο νους τι θα μπορούσε να συμβεί αν το στέγαστρο «Καλατράβα»… Σταματάω εδώ καθώς δεν μπορώ ούτε να το ξεστομίζω. Εφιάλτης και μόνο να το σκεφτείς.

60.000 άνθρωποι στις 22 Ιουλίου στο ΟΑΚΑ για τη συναυλία των Guns N' Roses. Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι στις 30 Αυγούστου στο ΟΑΚΑ για το παιχνίδι Παναθηναϊκός-Μπράγκα. Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι στις 21 Σεπτεμβρίου στο ΟΑΚΑ για το παιχνίδι Παναθηναϊκός-Βιγιαρεάλ.

Και το απόλυτο σοκ: Κλείνει το ΟΑΚΑ λόγω προβλήματος στατικότητας του στεγάστρου «Καλατράβα» στις 29 Σεπτεμβρίου, με ανακοίνωση της διοίκησης του Σταδίου.

Δεν το χωράει ο νους. Στο άκουσμα της είδησης όσοι βρεθήκαμε έστω μία φορά από αυτές στο ανοιχτό Ολυμπιακό Στάδιο κάνουμε ακριβώς την ίδια σκέψη... Μας πιάνει σύγκρυο. Το στομάχι σφίγγεται κόμπος στο «Αν…».

Κι αμέσως έρχεται αυθόρμητα η έκφραση που καιρό χρησιμοποιούμε όλοι. Τυχαία ζούμε σε αυτή τη χώρα. Τυχαία…

Γιατί δεν βρεθήκαμε εκείνη τη μέρα στο τρένο για τα Τέμπη. Γιατί δεν βρεθήκαμε στη μέση μιας πυρκαγιάς από εκείνες που κατέκαψαν τη μισή Ελλάδα. Γιατί δεν βρεθήκαμε στο Βόλο, στην Καρδίτσα, στο Πήλιο, σε κάθε σημείο της μαρτυρικής Θεσσαλίας μας που έχει πνιγεί από άκρη εις άκρη. Γιατί, γιατί, τόσα καθημερινά γιατί…

Τυχαία ζούμε. Γιατί ευτυχώς υπήρξε μόνο «πρόβλημα στατικότητας» και όχι κάτι χειρότερο το οποίο θα έφερνε τη μεγαλύτερη τραγωδία ever στην πατρίδα μας.

Όλα αυτά 4 χρόνια μετά τα αλλεπάλληλα «σόου» με τις εγκαταστάσεις του ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ Αθλητισμού όλων των εποχών, του ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ «ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ» Λευτέρη Αυγενάκη. Όλα αυτά μετά από όσα υποσχόταν δημοσίως προ διετίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για «τη συντήρηση του στεγάστρου Καλατράβα».

Όλα αυτά αφού η διοίκηση των Ολυμπιακών Ακινήτων είχε δώσει παραχωρητήριο χρήσης στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, την άφησε να ξοδέψει ένα τεράστιο ποσό για την αλλαγή του χλοοτάπητα και το κυριότερο να φιλοξενήσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο γήπεδο για τα δύο μεγάλα ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Ήθελα να ήξερα πώς ΚΟΙΜΟΤΑΝ τόσο καιρό ο Συντονιστής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΚΑ Κωνσταντίνος Χαλιορής; Πώς ένοιωθε τις βραδιές που το ΟΑΚΑ πλημμύριζε από κόσμο; Ίδρωνε καθόλου στη σκέψη; Χθες που έκλεισε το γήπεδο ντράπηκε μήπως για τις άδειες που είχαν δώσει;

Για τον Αυγενάκη δεν πρόκειται να ρωτήσω ποτέ και τίποτα. Που να ντραπεί αυτός; Ντράπηκε μήπως όταν στο ημίχρονο του αγώνα του ΠΑΟΚ είχε βάλει να ανακοινώσουν ότι η Επιτροπή του υποβιβάζει τον Δικέφαλο; Τον ενδιέφερε τότε η ασφάλεια του κόσμου για να τον ενδιαφέρει και σήμερα;

Πραγματικά θα είναι λάθος του Γιάννη Αλαφούζου αν τους την χαρίσει, όσο κι αν οι σχέσεις του με την κυβέρνηση είναι καταπληκτικές. Δεν είναι μόνο τα χρήματα του χλοοτάπητα. Είναι κυρίως τα διαφυγόντα κέρδη από τα ματς που ακολουθούν. Με Ρεν, με Μακάμπι και πιθανότατα και άλλα αφού ο Παναθηναϊκός έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην Ευρώπη.

Αντί να παίξει σε ένα γήπεδο όπου μπορεί να κόψει πάνω από 60.000 εισιτήρια ο Παναθηναϊκός, είναι υποχρεωμένος να γυρίσει στη Λεωφόρο των 15.000 θέσεων. Η διαφορά είναι χαώδης, όπως και τα έσοδα που κάνουν φτερά από το ταμείο της ΠΑΕ.

Αυτό όμως αφορά μια Ανώνυμη Ποδοσφαιρική Εταιρεία η οποία θα αποφασίσει για τα του οίκου της.

Υπάρχει ο κόσμος. Οι χιλιάδες άνθρωποι που, όπως φάνηκε, εν αγνοία τους ρίσκαραν τη σωματική τους ακεραιότητα και τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών τους για να πάνε στο γήπεδο και να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα. Ή νωρίτερα μια συναυλία του αγαπημένου του συγκροτήματος. Όταν θα κάνει ο πρώτος την αγωγή εναντίον των Ολυμπιακών Ακινήτων μπορεί πραγματικά να υπάρξει τσουνάμι ομαδικών αγωγών.

Επαναλαμβάνω, όχι για να βγουν χρήματα αποζημιώσεων. Αλλά επειδή πρέπει κάποια στιγμή όλοι αυτοί που κυβερνάνε να μάθουν να μας σέβονται. Ή, εάν είναι ανίκανοι γι αυτό, καιρός είναι να μάθουν να μας φοβούνται! Και να μην παίζουν κορώνα γράμματα τις ζωές των ανθρώπων.

Βασίλης Βέργης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom