Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Εύβοια: Τα σόναρ του Λιμενικού φέρεται να εντόπισαν συντρίμμια του ελικοπτέρου - Αγωνία για τον αγνοούμενο πιλότο


Συντρίμμια του ιδιωτικού ελικοπτέρου, το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Αχλάδι Ευβοίας το πρωί της Πέμπτης (28/9) φέρεται να έχουν εντοπίσει τα σόναρ των σκαφών του Λιμενικού Σώματος, ενώ την ίδια στιγμή κορυφώνεται η αγωνία για τον αγνοούμενο πιλότο με τις έρευνες των αρχών να συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα σόναρ των σκαφών του Λιμενικού Σώματος φέρεται να εντόπισαν βρέθηκαν τμήματα από την άτρακτο του ελικοπτέρου με αποτέλεσμα να αρχίσουν μεγάλες έρευνες σε βάθος 50 με 70 μέτρων για να βρεθούν τα συντρίμμια αλλά και ο χειριστής του.

Από αέρος στις έρευνες συνδράμει η Πολεμική Αεροπορία με Super Puma και το Πολεμικό Ναυτικό με ελικόπτερο S-70, ενώ την ίδια στιγμή σημειώνεται πως επιχειρούν σκάφη και δύτες του Λιμενικού.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη πως οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι έρευνες έχουν αποδειχθεί άκαρπες, ενώ τον εντοπισμό του πιλότου δυσχεραίνουν οι καιρικές συνθήκες. Μάλιστα, τροχοπέδη αποτελούν και τα υλικά που έπεσαν στο νερό από τις πλημμύρες.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του περιστατικού που μίλησε στο enikos.gr όλα έγιναν πάρα πολύ γρήγορα. «Έβρεχε πάρα πολύ εκείνη την στιγμή. Άκουσα το ελικόπτερο. Το είδα να κινείται αριστερά και δεξιά. Ξαφνικά έπεσε στο νερό και ακούστηκε ο θόρυβος της πτώσης. Δεν μπορούσα να καταλάβω τι είχε συμβεί ούτε ήξερα τι ελικόπτερο είναι», δήλωσε o ίδιος.

«Μετά από λίγο είδαμε σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτικά να φτάνουν στο σημείο και να κάνουν έρευνες. Ήταν τραγικό αυτό που συνέβη δεν μπορούσα να το πιστέψω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως οι έρευνες συνεχίζονται και με τη συμμετοχή βατραχανθρώπων.

«Κάποια στιγμή, χάθηκε μέσα στην ομίχλη – Ακούσαμε μια έκρηξη»

Ένας μάρτυρας που είδε την πτώση του ελικοπτέρου, είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ότι το ελικόπτερο «έφερε μια σβούρα και έπεσε μέσα. Πενήντα μέτρα από το κύμα. Ένα καΐκι ψάχνει εδώ πέρα. Δεν βγήκε κανένας, πήγα στην παραλία και κοίταξα μήπως βγήκε κάποιος με σωσίβιο, αλλά δεν υπήρχε κάτι».

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, ο Χαρίλαος Τσαρούχας, περιέγραψε: «Πήγαινε σιγά – σιγά, όχι με μεγάλη ταχύτητα, προς κατεύθυνση την Κοτσικιά. Πήγε δύο φορές να γυρίσει πίσω προς το Αχλάδι, δηλαδή, στην παραλία του Αχλαδίου. Δεν γύρισε, δεν ξέρω για ποιο λόγο. Μετά ξαναπήρε πάλι κατεύθυνση, πάλι στην ίδια πορεία, στα 200 μέτρα από την ακτή, προς Κοτσικιά, αλλά έχανε ύψος συνέχεια».

Στο σημείο έσπευσαν από την πρώτη στιγμή ψαράδες, οι οποίοι ανέφεραν πως δεν βρήκαν κάποιο σημάδι ζωής. «Ήμασταν εδώ με το Super Puma, ήρθε μετά από δέκα λεπτά. Επί μισή ώρα, κάναμε γύρω – γύρω, δεν φαίνεται τίποτα», δήλωσε ο Χρήστος Λέκκας. Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας είπε πως: «Το είδαμε που προσπαθούσε κάτι να κάνει και κάποια στιγμή, χάθηκε μέσα στην ομίχλη, λόγω της βροχής και ακούσαμε μια έκρηξη. Ένα μεγάλο άσπρο ελικόπτερο».

«Ο πιλότος ήταν πολύ έμπειρος»

Στην εκπομπή «TLive» στον Alpha μίλησε ο πτέραρχος εν αποστρατεία, Κωνσταντίνος Ιατρίδης, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ έμπειρο τον κυβερνήτη του ελικοπτέρου.

«Ο συγκεκριμένος πιλότος ήταν αξιωματικός του Στρατού, πολύ έμπειρος στα ελικόπτερα χιούι, με χιλιάδες ώρες. Εργαζόταν σε μια εταιρεία, ήταν πιλότος του επιχειρηματία. Απογειώθηκε από τις Αφίδνες, για να πάει στον Βόλο να παραλάβει τον επιχειρηματία, και στη διαδρομή, λόγω καιρού, ανέφερε πως θα προσγειωθεί στο Μαντούδι, σε μια κορυφή, μέχρι να φτιάξει ο καιρός», είπε αρχικά.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ιατρίδης, «κάποια στιγμή, απογειώθηκε για να πάει στον Βόλο. Οι συνθήκες εκεί, εκείνη την ώρα, ήταν πάρα πολύ άσχημες. Υπήρχε πολύ χαμηλή νέφωση και πολύ έντονη βροχή. Σε αυτές τις συνθήκες, υπάρχει περιορισμένη ορατότητα και η θάλασσα γίνεται “γυαλί”. Δηλαδή, κάποια στιγμή δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τον ουρανό από τη θάλασσα και είναι πολύ εύκολο κάποιος να πάθει κάποια παραίσθηση».

Προχωρώντας σε κάποιες εκτιμήσεις για το τι μπορεί να συνέβη, ο κ. Ιατρίδης τόνισε: «Στο δρόμο φαίνεται ότι αντιμετώπισε κάποια φαινόμενα, προσπάθησε να κατέβει πιο κάτω από τα σύννεφα κι εκεί φαίνεται ότι έβαλε μία κλίση και έπεσε στη θάλασσα. Υπάρχουν πολλές εικασίες, ή να έπαθε κάποια παραίσθηση, ή να είχε κάποια βλάβη και λόγω ύψους να μην πρόλαβε να αναφέρει ή να είχε και κάποιο θέμα υγείας, αυτά θα τα βρει η Επιτροπή Διερεύνησης».

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom