Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Κακοκαιρία Elias: Δύσκολη ήταν η νύχτα για Βόρεια Εύβοια, Θεσσαλία, Μαγνησία και Φθιώτιδα - Αγωνία για τον Βόλο (βίντεο)


Η κακοκαιρία Elias σαρώνει μεγάλο μέρος της χώρας και η νύχτα ήταν εξαιρετικά δύσκολη στη βόρεια Εύβοια, τη Θεσσαλία, τη Μαγνησία και τη Φθιώτιδα, καθώς πολλές περιοχές τους έχουν πλημμυρίσει και εκκενώθηκαν.

Ο… εφιάλτης επέστρεψε στη Θεσσαλία, που ακόμα μετρά της πληγές της από το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel και οι κάτοικοι της ζουν ξανά ώρες αγωνίας, ειδικά στο Βόλο. 

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), τα έντονα καιρικά φαινόμενα με βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν μέχρι το πρωί της Πέμπτης (28.09.2023) στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως την κεντρική και βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας Elias

Εικόνες που κόβουν την ανάσα, στο Βόλο

Τεράστιες είναι οι πλημμύρες στο Βόλο, όπου ο περιφερειακός δρόμος δεν είναι προσβάσιμος σε πολλά σημεία, ενώ σοβαρά προβλήματα σημειώνονται στον κόμβο προς την Αγριά, όπου οι δρόμοι έχουν γίνει ποτάμια, τα φερτά υλικά είναι πολλά και έχει διακοπεί κάθε κυκλοφορία.

Πολλά αυτοκίνητα εγκλωβίζονται και μέσα στην πόλη του Βόλου, καθώς η ποσότητα νερού στους δρόμους είναι μεγάλη με τους οδηγούς να αδυνατούν να μετακινηθούν.

Ο Κραυσίδωνας έχει σπάσει, με αποτέλεσμα τεράστιοι τόνοι νερού να διοχετεύονται μέσα στους δρόμους της πόλης.

Διακοπή ρεύματος σε αρκετές περιοχές του Βόλου σημειώθηκε αργά το απόγευμα και το πρόβλημα παραμένει. Νοικοκυριά στον Βόλο, τη Νέα Ιωνία, το Διμήνι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και μέχρι στιγμής είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει η αποκατάσταση της ζημιάς.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Αρμένι και Νίκη Λάρισας, προκειμένου να απομακρυνθούν προς Λάρισα λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Αρμένι και Νίκη απομακρυνθείτε προς #Λάρισα μέσω Π.Ε.Ο Λάρισας – Βόλου λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Συναγερμός σε Φθιώτιδα και Καρδίτσα

Στα σύνορα Φθιώτιδας – Καρδίτσας, εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Σοφιάδα και Πετριλιά, από όπου απομακρύνθηκαν περίπου 80 πολίτες. Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα από το 112 για να κατευθυνθούν προς Νέο Μοναστήρι.

Στη Φθιώτιδα η κακοκαιρία ανέβασε επικίνδυνα τη στάθμη του Σπερχειού ποταμού και στη Λαμία οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα 112 να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Μήνυμα του 112 για εκκένωση εστάλη και στους κατοίκους του οικισμού Αμπελώνα, στον Παλαμά Καρδίτσας. Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Παλαμά ζητά με ανακοίνωση του, την απομάκρυνση από υπόγειους χώρους και σπίτια που είναι επικίνδυνα, καθώς ανεβαίνουν τα νερά σε όλους τους ποταμούς που διαρρέουν την περιοχή. Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται να είναι σε ετοιμότητα οι κάτοικοι για απομάκρυνση από ισόγειους χώρους, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να επιδεικνύουν ψυχραιμία, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών, Αστυνομίας, Τροχαίας, Πυροσβεστικής, Πολιτικής Προστασίας, Δήμου και να ακολουθούν τις οδηγίες του προειδοποιητικού μηνύματος «112».
Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, να επικοινωνούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και να είναι μάλιστα σε επιφυλακή ώστε αν χρειαστεί να μετακινηθούν άμεσα σε γειτονικά τους ψηλότερα σπίτια ή και στα σημεία που έχουν οριστεί σε κάθε οικισμό.

“Χτυπήθηκε” και η Βόρεια Εύβοια

Πλημμύρες καταγράφηκαν και στη Βόρεια Εύβοια, από την Αιδηψό μέχρι και το Αλιβέρι, με ανθρώπους στο Κυμάσι Μαντουδίου να αναγκάζονται να ανέβουν σε ψηλότερους ορόφους και ταράτσες για να αποφύγουν τα λασπόνερα που εισέβαλαν στα σπίτια τους ορμητικά. Το γήπεδο του Μαντουδίου ισοπεδώθηκε από τα ορμητικά λασπόνερα, ενώ και σε άλλα σημεία σε όλη την Εύβοια σημειώθηκαν ανάλογες καταστροφές.

Στις Ροβιές, κόπηκαν δρόμοι και πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια, ενώ εκτεταμένες είναι οι ζημιές και στη Λίμνη.

Κλειστός παραμένει ο δρόμος από τα Ψαχνά προς Προκόπι και Μαντούδι και ο δήμαρχος απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους.

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom