Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Καταρρακτώδεις βροχές στη Θεσσαλία - Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο - Πότε θα χτυπήσει την Αττική η κακοκαιρία "Elias"

Δύσκολη νύχτα στα Τρίκαλα – Mεγάλα προβλήματα στην Πελοπόννησο (φωτο & βίντεο)

Μεγάλα προβλήματα έχουν προκληθεί στα Τρίκαλα, έπειτα από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Elias που έχει πλήξει πολλές περιοχές σε όλη την χώρα.

Συγκεκριμένα, λίγες μέρες μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από την Θεσσαλία οι δρόμοι στα Τρίκαλα έπειτα από την επέλαση της νέας κακοκαιρίας εξακολουθούν να είναι πλημμυρισμένοι ακόμη και αυτή την ώρα όπως φαίνεται σε φωτογραφίες και βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Όπως μεταδίδει το Trikalanews.gr, μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται στον οικισμό Τρίκκη για να μην περάσει το νερό και πάλι στα σπίτια στην περιοχή.

Έτσι τη συνδρομή δημοτικών υπηρεσιών, ανάμεσά τους και η δημοτική αστυνομία, τοποθετούνται σακιά με άμμο στους δρόμους μπροστά από τα σπίτια ενώ υπάρχει παρότρυνση τα αυτοκίνητα να μετακινηθούν σε ψηλότερα σημεία.

 

Όπως τόνισε στο στο τοπικό μέσο ο αντιδήμαρχος έργων του δήμου Πύλης Κώστας Ούτρας, από την πρώτη στιγμή έγιναν προσπάθειες να προστατευτούν οικισμοί που επλήγησαν και να θωρακιστούν τα χωριά του δήμου.

Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η εικόνα από το χωριό Περτούλι στο οποίο έχει συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος νερού.

Όπως μεταδίδει το trikalaola.gr, η οδός Πατουλιάς έχει μετατραπεί σε ποτάμι και τα νερά φαίνεται πως δε βρίσκουν δίοδο διαφυγής.

Σύμφωνα με το trikaladay.gr, στα ορεινά των Δήμων Πύλης και Μετεώρων μεταφέρεται η αγωνία των Αρχών καθώς έχουν σημειωθεί πολλές καταπτώσεις βράχων και χωμάτων ενώ όπως είπε στην τοπική ιστοσελίδα, ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα στο ορεινό οδικό δίκτυο του νομού λόγω κατολισθήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα πεδινά τμήματα του νομού η στάθμη των νερών των ποταμών βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα και δεν έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα, εκτός από κάποιους πλημμυρισμένους δρόμους και υπόγεια.

Νωρίτερα σύμφωνα με την ιστοσελίδα trikalavoice.gr τμήμα της οδού Καλαμπάκας πλημμύρισε από το πολύ νερό με αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι επί ποδός βρίσκεται και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων και η ΕΛΑΣ μαζί με την περιφέρεια Θεσσαλίας για να επέμβουν και να βοηθήσουν. «Είναι μια συνεργασία των τριών σωμάτων αυτών έτσι ώστε σε κάθε ευάλωτη περιοχή της Περιφέρειας σε κάθε χωριό το οποίο πλημμύρισε, σε κάθε σημείο στο οποίο δημιουργήθηκαν προβλήματα από την τελευταία καλοκαίρια “Daniel” να βρισκόμαστε εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ήδη οι Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν μάχη με τον χρόνο για την περισυλλογή και απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων, μέρα και νύχτα, από πλημμυρισμένα σπίτια στη Λάρισα, στον Παλαμά Καρδίτσας και στη Φαρκαδόνα Τρικάλων.

Ήδη η ισχυρή βροχόπτωση, προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα σε δρόμους του Ξυλοκάστρου. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, δέχθηκε πάνω από 15 τηλεφωνικές κλήσεις για παροχή βοήθειας και άντλησης νερών. Σε αρκετές περιοχές, έπεσε και χαλάζι και εικάζεται, ότι έχουν δημιουργηθεί σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες και δέντρα. Εν’ τω μεταξύ, οι κεραυνικές εκκενώσεις, προκάλεσαν και εκδηλώσεις πυρκαγιών.

Στο Κιάτο Κορινθίας ξέσπασε φωτιά έπειτα από πτώση κεραυνού. Σύμφωνα με το korinthostv.gr, η φωτιά εκδηλώθηκε έπειτα από πτώση κεραυνού, με τις φλόγες να είναι δίπλα σε κατοικίες. Στο σημείο για την κατάσβεση έσπευσαν τρία οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κιάτου.

Σοβαρά προβλήματα στην δυτική Πελοπόννησο

Από νωρίς το απόγευμα περιοχές στην δυτική Πελοπόννησο πλήττονται από ισχυρές βροχές και χαλαζοπτώσεις. Στα ορεινά των Καλαβρύτων, στο Μάνεσι, στο Κρυονέρι και στον Μπούμπουκα, το χαλάζι είχε το μέγεθος καρυδιού. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα TheBest.gr, έντονη βροχόπτωση που συνοδεύεται από χαλάζι έπληξε και άλλα χωριά, όπως Τρεχλό, Λάπατα, Ορθολίθι, Κλειτορία. Ισχυρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε και στα Μαζέικα Αχαΐας.

Στην Ολυμπία Οδό σημειώθηκε κατολίσθηση στο ρεύμα προς Αθήνα στο ύψος της Τέμενης Αιγίου. Στο σημείο σχηματίστηκε ουρά δύο χιλιομέτρων με την κυκλοφορία των οχημάτων να γίνεται με δυσκολία. H κυκλοφορία διακόπηκε από τα διόδια Ελαιώνα έως τον κόμβο Καλαβρύτων στην κατεύθυνση προς Ελευσίνα.

Κατολίσθηση σημειώθηκε και στις γραμμές του Οδοντωτού στα Καλάβρυτα με αποτέλεσμα να διακοπούν τα δρομολόγια.

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Την ίδια ώρα επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από την κακοκαιρία Elias, η οποία ετοιμάζεται να πλήξει την χώρα.

Περίπου στις 21:20 εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους του Ξυλοκάστρου να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων. «Ξυλόκαστρο Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρει το μήνυμα του 112.

Καταρρακτώδεις βροχές στη Θεσσαλία - Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο - Πότε θα χτυπήσει την Αττική η κακοκαιρία "Elias"

«Πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό από την Ιταλία που θα επηρεάσει για τρεις ημέρες την πολύπαθη Θεσσαλία και κάποιες περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας, όπως την Φθιώτιδα, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τις Σποράδες , και πρόσκαιρα την Βοιωτία και την Αττική».

Αυτό αναφέρει στο newsit.gr η μετεωρολόγος Χριστίνα Ρήγου για την κακοκαιρία Elias, η οποία κάνει λόγο για ισχυρές βροχές, καταιγίδες, πολλούς κεραυνούς και πτώση της θερμοκρασίας.

Ειδικότερα, «από χθες το απόγευμα (Δευτέρα 25.09.2023) περιμέναμε να ενταθούν τα φαινόμενα στα κεντρικά, τα δυτικά και τα βόρεια της χώρας. Στο επίκεντρο δυστυχώς είναι η Θεσσαλία με κάποιες περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας, όπως  η Φθιώτιδα, η κεντρική και βόρεια Εύβοια, οι Σποράδες, πρόσκαιρα η Βοιωτία και η Αττική», προβλέπει η κυρία Ρήγου για την κακοκαιρία Elias.

Σύμφωνα με την ίδια, «τις επόμενες ώρες περιμένουμε να ενταθούν στην Θεσσαλία, κυρίως στα βόρεια και δυτικά του γεωγραφικού διαμερίσματος, βορειότερα και δυτικότερα από την Λάρισα, στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων όπου κατά την διάρκεια της νύχτας θα βρέχει καταρρακτωδώς».

Γεγονός είναι όμως ότι «στην Θεσσαλία, το έδαφος είναι ήδη κορεσμένο, το νερό δεν έχει υποχωρήσει σε πολλές περιοχές» και σύμφωνα με την Χριστίνα Ρήγου «περιμένουμε και μεγάλο όγκο νερού, ουσιαστικά είναι το 1/3 ή το 1/4 της ποσότητας που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας ‘’Ντάνιελ’’, δηλαδή στην Θεσσαλία περιμένουμε προσεγγιστικά 300-350 χιλιοστά βροχής που στην παρούσα κατάσταση του εδάφους υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να δημιουργήσει προβλήματα».

Δείτε εδώ την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Δύσκολο το διήμερο Τρίτης – Τετάρτης

Η γνωστή μετεωρολόγος αναλυτικά περιγράφει το κρίσιμο διήμερο Τρίτης-Τετάρτης. «Την Τρίτη αναμένουμε ισχυρές καταιγίδες σε όλο το Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα, Ήπειρο, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησο και ενώ θα επηρεαστούν από το πρωί της Τρίτης η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα φαίνεται ότι κατά την διάρκεια της Τρίτης και την Τετάρτη θα έχουμε μία μετατόπιση ανατολικότερα, δηλαδή θα επηρεάσει τους νομούς Μαγνησίας και στα τμήματα νοτιότερα της Λάρισας. Θα έχουμε δηλαδή ένα κρίσιμο 48ωρο για την Μαγνησία, Βόλο, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Εύβοια και στις Σποράδες θα είναι μία κυκλική περιοχή που θα δεχτεί μεγάλα ύψη βροχής και μάλιστα το βράδυ της Τρίτης και την Τετάρτη περιμένουμε έντονα φαινόμενα και στην Βοιωτία και την Αττική».

Ουσιαστικά «το επικίνδυνο τόξο είναι Τρίκαλα, Καρδίτσα, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, βόρεια Εύβοια και εκεί περιμένουμε τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης. Θα συνεχιστούν τα φαινόμενα και την Τετάρτη, ωστόσο δεν θα έχουμε την εξωφρενική διάρκεια της κακοκαιρίας ‘’Ντάνιελ’’ απλά κατά περιόδους θα δίνει έντονες βροχοπτώσεις που αθροιστικά θα δώσουν μεγάλα ύψη βροχόπτωσης.

Στο στόχαστρο και η Αττική

Όσον αφορά στην Αττική, «αρχίζει να επηρεάζεται κυρίως από το βράδυ της Τρίτης μαζί με την Βοιωτία. Στον Σαρωνικό θα δούμε καταιγίδες κατά την διάρκεια της νύχτας και προς το ξημέρωμα της Τετάρτης. Στο συγκεκριμένο διάστημα στην πρωτεύουσα αναμένουμε μεγάλα ύψη βροχής ,και αυτή η κακοκαιρία θα επηρεάσει κυρίως τον Σαρωνικό και από τα νότια φαίνεται να διασχίζει όλο το νομό. Καθ’όλη την διάρκεια της Τετάρτης θα βρέχει στην Αθήνα».

Οι κρίσιμες ώρες είναι από το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι και την Τετάρτη» εξηγεί η Χριστίνα Ρήγου ενώ «από την Πέμπτη και έπειτα, θα έχουμε εξασθένηση των φαινομένων , θα έχουμε να κάνουμε με τα υπολείμματα της κακοκαιρίας».

Πτώση της θερμοκρασίες και θυελλώδεις άνεμοι

Η θερμοκρασία θα πέσει αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο. Και στην βόρεια Ελλάδα που περιμένουμε λιγότερα φαινόμενα θα έχουμε 32-33 βαθμούς Κελσίου. Στις υπόλοιπες περιοχές στους 26-28 °C στις πεδινές περιοχές , ενώ στα ορεινά θα είναι πιο φθινοπωρινό το σκηνικού του καιρού, δηλαδή θα φτάσει τους 18 με 20 °C.

Ενίσχυση των ανέμων στο βόρειο Αιγαίο θα φτάσουν την Τρίτη 7-8 μποφόρ, ενώ κατά τη διάρκεια των φαινομένων ενισχύονται οι ριπές των ανέμων.

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom