Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

«Σπαρτιάτες»: Πώς από τον «εμφύλιο» ήρθε η συμφιλίωση - Όλο το παρασκήνιο


Και τελικά είχαμε σπαρτιάτικη… συμφιλίωση. Μπορεί από την περασμένη εβδομάδα να ξέσπασε «εμφύλιος» στους «Σπαρτιάτες», με αποτέλεσμα να διαγραφούν τρεις βουλευτές από τον Βασίλη Στίγκα και να ακουστούν βαριές εκφράσεις για «greek mafia» όμως τελικά όλα… ξεχάστηκαν. Και από την οριστική διάσπαση φτάσαμε στην επανένωση.

Σπαρτιάτες: Μετακλητός στον Γιάννη Δημητροκάλλη ο αδελφός του Ηλία Κασιδιάρη – «Έχει όλα τα προσόντα» λέει ο βουλευτής
ADVERTISEMENT

του Μίλτου Σακελλάρη

Χθες διακινούνταν πληροφορίες πως επρόκειτο να ανεξαρτητοποιηθεί κι άλλος βουλευτής μετά  τους δύο που αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τους Σπαρτιάτες το περασμένο Σαββατοκύριακο, όμως τελικά δεν έγινε τίποτα και επικράτησε σιγήν ιχθύος για αρκετές ώρες.

Μαρινάκης για «Σπαρτιάτες»: Εξετάζουμε γρήγορα όλες μας τις επιλογές

Μάλιστα, για σήμερα το πρωί είχε προγραμματιστεί η κατάθεση του προέδρου των Σπαρτιατών, Βασίλη Στίγκα, στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τις καταγγελίες που είχε κάνει, μιλώντας ακόμη και για απειλές κατά της ζωής του ίδιου αλλά και της οικογένειάς του.

Τελικά, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του κόμματος, σε συνάντηση που έγινε χθες δόθηκαν εξηγήσεις και όπως φαίνεται όλοι συμφώνησαν να βάλουν τις διαφορές τους στην άκρη.

Ο Κασιδιάρης, οι «Σπαρτιάτες» και τα 6 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης

Σε γραπτή δήλωση ο Βασίλης Στίγκας κάλεσε τους διαγραφέντες βουλευτές του, Ιωάννη Δημητροκάλλη, Χαράλαμπο Κατσιβαρδά και Ιωάννη Κόντη να επανενταχθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών. Ειδικότερα, ο πρόεδρος των Σπαρτιατών ανέφερε ότι «στη σημερινή συνάντηση, εκτιμήθηκε η θέση των βουλευτών, και η παραδοχή ότι η μη παρουσία τους στην Ολομέλεια της Βουλής την 31/08/2023, αποτέλεσε ατόπημα για το οποίο ζητήθηκε συγγνώμη».

«Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές, κατόπιν της σημερινής συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μαζί μου, και έπειτα από τις αμοιβαίες εξηγήσεις που δόθηκαν εκατέρωθεν, ως εκ τούτου, σας καλώ να επανενταχθείτε ως μέλη της Κ.Ο. σύμφωνα με τους όρους που υπήρχαν πριν από τη διαγραφή σας. Στη σημερινή συνάντηση, εκτιμήθηκε η θέση των βουλευτών, και η παραδοχή ότι η μη παρουσία τους στην Ολομέλεια της Βουλής την 31/08/2023, αποτέλεσε ατόπημα για το οποίο ζητήθηκε συγγνώμη.”, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο κ. Στίγκας, ο οποίος στη συνέχεια πήρε πίσω ακόμη και τους χαρακτηρισμούς που είχε κάνει για τους βουλευτές του:

«Ως εκ τούτου, οι χαρακτηρισμοί, «Greek Mafia» και «ομάδα εκβιαστών», δεν έχουν καμία σχέση με κανέναν από τους διαγραφέντες ή κάποιον άλλον από την Κοινοβουλευτική Ομάδα μας».

Πώς άρχισε ο «εμφύλιος» που κατέληξε σε επανένωση

Η πρώτη ένταση στους Σπαρτιάτες καταγράφηκε μετά την δήλωση βουλευτή του κόμματος από το βήμα της Βουλής υπέρ της υποψηφιότητας Κασιδιάρη για τον Δήμο της Αθήνας, κάτι για το οποίο διαφωνούσε ο Βασίλης Στίγκας. Τελικά και ο ίδιος έκανε δήλωση υποστήριξης προς τον καταδικασμένο σε πρώτο βαθμό Χρυσαυγίτη, ξεκαθαρίζοντας πως «εγώ δεν είμαι αχάριστος και υποστηρίζω αυτόν που μας υποστήριξε και μπήκαμε στην Βουλή». Από τότε ξεκίνησε και μία σειρά… διαρροών για το τι γινόταν στα εσωτερικά του κόμματος, με ομάδα βουλευτών να ζητάει την διεξαγωγή συνεδρίου για να αποκτήσει η νέα ακροδεξιά παράταξη όργανα. Σύμφωνα με τις διαρροές αυτό προβλεπόταν από το καταστατικό του κόμματος.

Όμως το προαναφερθέν αίτημα των βουλευτών αποτέλεσε τελικά την  αιτία  για να επέλθει η ρήξη, καθώς ο κ. Στίγκας, σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν οι βουλευτές που ήταν πιο κοντά με τον Ηλία Κασιδιάρη, δεν ήθελε να γίνει συνέδριο γιατί φοβόταν μία πιθανή ανατροπή του.  Τελικά, οι βουλευτές άφησαν τον πρόεδρο των Σπαρτιατών να εμφανιστεί χωρίς κανέναν στο πλευρό του μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο, κάτι το οποίο προκάλεσε την έκρηξή του, με τον ίδιο να κάνει δηλώσεις για πρακτικές… μαφίας.

Μερίδα των βουλευτών του άρχισε τότε να τον κατηγορεί πως αντιδράει γιατί δεν θέλει να χάσει την χρηματοδότηση του κόμματος, με τον ίδιο να απαντάει πως «εκείνοι θέλουν την χρηματοδότηση». Τότε ο κ. Στίγκας διέγραψε τους βουλευτές, Γιάννη Κόντη, Χάρη Κατσιβαρδά αλλά και τον Γιάννη Δημητροκάλλη. Μάλιστα, χθες αποκάλυψε πως στο γραφείο του τελευταίου είχε προσληφθεί ως επιστημονικός συνεργάτης ο αδερφός του καταδικασμένου Χρυσαυγίτη, Ηλία Κασιδιάρη.

Έπειτα από αρκετές ημέρες με δηλώσεις και “πυρά” κατά πάντων, έγινε η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών και αποφασίστηκε να βάλουν νερό στο κρασί τους και να συμφωνήσουν για την επανένωση. Όπερ και εγένετο με τους Σπαρτιάτες να αποτελούν εκ νέου συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα.

Όλα αυτά την ώρα που ο Ηλίας Κασιδιάρης τήρησε σιγήν ιχθύος και ξεκαθάριζε μέσω πηγών του περιβάλλοντός του πως τον ενδιαφέρει μόνο η υποψηφιότητα στον Δήμο της Αθήνας και όχι τα εσωτερικά ενός κόμματος που απλώς… στήριξε.

Βέβαια, όπως αποκάλυψε ο Βασίλης Στίγκας, μετά τις απίστευτες καταγγελίες που έκανε, αρκετοί ήταν οι βουλευτές που τον επισκέπτονταν στις φυλακές Δομοκού το τελευταίο διάστημα είτε για να υποβάλουν τα σέβη τους ή για να λάβουν… γραμμή για τη στάση που επρόκειτο να κρατήσουν.

Οι Σπαρτιάτες ενώθηκαν ξανά και αυτό που μένει να φανεί είναι αν ο δεύτερος…. γάμος θα κρατήσει αρκετό καιρό ή αν θα έχουμε ακόμη ένα- οριστικό αυτή την φορά- διαζύγιο.

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom