Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

«Δεν ξεχνάμε. Τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά πολεμάμε!» (φωτο & βίντεο)

10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ Λουλούδια στη μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς η Μάγδα Φύσσα

Συγκέντρωση στο μνημείο του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, στην οδό που έχει το όνομά του, και πορεία που κατέληξε στο Mπλόκο της Κοκκινιάς, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού, στις 18 Σεπτέμβρη 2013, από τάγμα εφόδου της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Την κινητοποίηση διοργάνωσε ο Σύλλογος Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας» ενώ στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν πλήθος μαζικών φορέων, εργαζομένων και νεολαίας από τις γειτονιές του Πειραιά αλλά και όλης της Αττικής.

Με τα συνθήματα τους, με τα λουλούδια που κατέθεσαν στο μνημείο, με τους στίχους των τραγουδιών τους οι διαδηλωτές έστειλαν μήνυμα πως δέκα χρόνια μετά η καταδίκη για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής δεν «ξεθωριάζει», πως η πάλη ενάντια στον φασισμό συνεχίζεται σε κάθε γειτονιά, κάθε σχολή, κάθε χώρο δουλειάς.

Ανάμεσα στους χιλιάδες νέους και εργαζόμενους που διαδήλωσαν  στο Κερατσίνι, ανάμεσα στους φίλους του Παύλου, βρέθηκε η μητέρα του, Μάγδα Φύσσα και η οικογένειά του.

«10 χρόνια  - Δεν ξεχνάμε. Τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά πολεμάμε!»: Με το σύνθημα αυτό στο πανό του συμμετείχε στην κινητοποίηση το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ενώ μια σειρά σωματεία επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να δυναμώσουν αυτόν τον αγώνα. «Είστε τα τσιράκια των αφεντικών, φασίστες δολοφόνοι εργατών», φώναξαν και υπενθύμισαν ότι οι φασίστες, άλλοτε Χίτες και ταγματασφαλίτες, σήμερα Χρυσαυγίτες, αποτελούν «όπλο του συστήματος» που δείχνει τα δόντια του στον λαό. 

«Ούτε στον Πειραιά, ούτε πουθενά μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά», διαδήλωσε η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πειραιά ενώ με το δικό τους πανό συμμετείχαν φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας.

Το «παρών» έδωσε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με τους Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέα της ΚΟΑ, Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής, ο Νίκο Αμπατιέλο, μέλος της ΚΕ και υποψήφιο Δήμαρχο Πειραιά, η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Β' Πειραιά.

Επίσης, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Πέραμα, Βασίλης Βατίστας, Νίκαια, Παναγιώτης Κατηφές, Κερατσίνι, Γιώργος Καλαμαράς και Κορυδαλλό, Ελευθερία Παπουτσιδάκη. 

Στη μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς, όπου κατέληξε η πορεία, η μητέρα του Παύλου Φύσσα κατέθεσε λουλούδια, ενώ από τα ηχεία ακουγόταν το «Ακορντεόν» του Μάνου Λοΐζου. 

«Χιλιάδες Παύλοι θα τους περιμένουν»

Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό από τον Σύλλογο Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας», που ανέτρεξε στους αγώνες που ξεδιπλώθηκαν την τελευταία δεκαετία. Από το βήμα της κινητοποίησης ο Σύλλογος κατήγγειλε την επανεμφάνιση φασιστικών μόρφωμάτων, την υποψηφιότητα καταδικασμένου ναζί στον Δήμο της Αθήνας. Μπροστά στις εξελίξεις αυτές ο Σύλλογος ξεκαθάρισε: «Θα κάνουμε ότι έκανε και ο Παύλος μας: Ούτε βήμα πίσω».

Την οργή των εργαζομένων που πυροδότησε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, υπενθύμισε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννηςπρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Στον χαιρετισμό του ανέτρεξε στις πρωτοβουλίες των σωματείων, συνολικά του λαού, ξεκαθαρίζοντας πως το κίνημα που δημιουργήθηκε άσκησε την απαραίτητη πίεση ώστε να καταδικαστεί η ναζιστική Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. «Αυταπάτες δεν έχουμε. Όσο το σύστημα που τους γεννάει και τους αξιοποιεί ως χρήσιμη εφεδρεία συνεχίζει να βασιλεύει, ο κίνδυνος του φασισμού θα είναι ορατός», υπογράμμισε. Παράλληλα, ανέδειξε πως η θυσία του Παύλου έχει συμβάλει ώστε σε κάθε προσπάθεια των φασιστών να σηκώσουν κεφάλι. «Χιλιάδες Παύλοι θα τους περιμένουν για να τους ξαναστείλουν στις τρύπες τους. Είμαστε πιο έτοιμοι, πιο αποφασισμένοι από ποτέ», διαμήνυσε.

Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν ο Χρήστος Βρεττάκος, Δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας, ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου, Γιάννης, δικηγόροι που συμμετέχουν ως πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, εκπρόσωποι από συλλογικότητες και φορείς.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με μία μεγαλειώδη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, που κατέληξε στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι ο αγώνας ενάντια στον φασισμό συνεχίζεται μέχρι να ανατραπεί το σύστημα που τον γεννά... 

https://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: